default-image

Ρέθυμνο: Το νερό... νεράκι λένε οι κάτοικοι στο Αρκάδι

Κρήτη
Ρέθυμνο: Το νερό... νεράκι λένε οι κάτοικοι στο Αρκάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιές άναψε η εκτός ατζέντας συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, για το πρόβλημα υδροδότησης σε χωριά του Αρκαδίου. Η σημερινή ΔΕΥΑΡ καταλογίζει ευθύνες σε δημότες και η απερχόμενη στην ελλιπή ενημέρωση λόγω της οποίας δεν λειτούργησε διυλιστήριο που θα μετέτρεπε σε πόσιμο, το νερό από το φράγμα των ποταμών στο Αμάρι. Η υπερβολική κατανάλωση νερού από τις τουριστικές μονάδες στα πεδινά, οδήγησε σε υδροδότηση με υδροφόρες στα χωριά της ενδοχώρας.

Το νερό, νεράκι έχουν πει οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου του δήμου Ρεθύμνου, σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σταράκης, αφού οι υπέρογκες ποσότητες νερού που χρειάζονται τα ανατολικά τουριστικά προάστια του Ρεθύμνου έχουν οδηγήσει στην επιστράτευση υδροφόρων για την ύδρευση του Άδελε, της Λούτρας και γειτονικών χωριών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου κατηγορεί τους κατοίκους του Άδελε για την κατάσταση, επειδή δεν δέχτηκαν την κατασκευή διυλιστηρίου στην περιοχή τους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος, Άγγελος Μαλάς, ρίχνει το φταίξιμο στην έλλειψη ενημέρωσης.

Το έργο του μικρού διυλιστηρίου δεν ευοδώθηκε, ενώ το μεγάλο απαιτεί χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έτσι επί του παρόντος το νερό από το φράγμα των ποταμών στο Αμάρι, δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο για άρδευση.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, γίνονται προσπάθειες για χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Περιβάλλον και  Αειφόρος Ανάπτυξη, γνωστό ως ΕΠΠΕΡΑΑ, έτσι ώστε να δοθεί μια ενδιάμεση λύση, μέχρι να ευοδωθεί το μεγαλόπνοο έργο διυλιστηρίου στο Γιαννούδι. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλης έκτασης έργο.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News