default-image

Τσίπρας: «Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας»

Ελλάδα
Τσίπρας: «Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανάγκη αναβάθμισης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον σέρβο πρόεδρο.

Μήνυμα προς Τουρκία, για την οποία είπε ότι αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα και την ειρήνη. Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, είπε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα επιθυμεί λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων» πρόσθεσε για την ΠΓΔΜ και τόνισε ότι η ενταξιακή της πορεία περνά από την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα και τουρισμό αφορούν οι συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα και Σερβία στο πλαίσιο του Πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. «Έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο» είπε και ζήτησε η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα.

Ο κ. Τσίπρας εκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο ανώτατο συμβούλιο, για την οποία είπε ότι καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα παραμένει στους τρεις σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η σιδηροδρομική διασύνδεση των δυο χωρών μέσω της γραμμής Πειραιάς - Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι. Αναφέρθηκε ακόμη στην προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασία, με τους αγωγούς TAP, IGB και IBS, ενώ συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο χωρών και για τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης.

Τις δυο χώρες συνδέει και ο πολιτισμός, είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι αναβαθμίζεται και ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι έπειτα από επίσημη πρόσκληση του σέρβου προέδρου Βούτσιτς.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο. «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σ.σ.: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Για την ΠΓΔΜ

«Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων» ανέφερε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς γσχετικά με την ΠΓΔΜ καιπρόσθεσε: «Το χειρότερο να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια, γι' αυτό από την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης [...] Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς, ενώ τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες».

Για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γείτονα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών, στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Έχουμε καταστήσει σαφές στον νέο πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της (ΠΓΔΜ) στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα την ονομασίας».

«Ήθελα να μιλήσουμε γι' αυτό το ζήτημα με τον έλληνα πρωθυπουργό. Για την κυβέρνηση των Σκοπίων υπάρχει λύση στην ονομασία μόνο εάν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα» υπογράμμισε ο σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ήταν μαζί μας, δεν της έχουμε δείξει αρκετό σεβασμό σε αυτό». Πάντως, ανέφερε πως δεν θέλει να ασκήσει κριτική στους προκατόχους του και σημείωσε πως η Σερβία, πλέον, θα κοιτάει τα συμφέροντά της και παράλληλα θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News