default-image

Στον «αέρα» η δακοκτονία του κάμπου της Ιεράπετρας

Κρήτη
Στον «αέρα» η δακοκτονία του κάμπου της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ ξεπεράστηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τα προβλήματα που δημιούργησε η κρατική ασυνέπεια και έγιναν οι διαγωνισμοί προκειμένου να ανατεθούν τα προγράμματα της δακοκτονίας στους τοπικούς εργολάβους, ο κάμπος της Ιεράπετρας μένει ξεκρέμαστος, και η δακοκτονία δεν πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αν και υπάρχει ο εργολάβος μειοδότης.

Πρόκειται για τον Β' Ελαιουργικό Συνεταιρισμό «Η Δήμητρα», ο οποίος υπαναχώρησε και αρνείται να ξεκινήσει τη δακοκτονία, καθώς του έχει ζητηθεί να ασφαλίσει στο ΙΚΑ τους ιδιοκτήτες των τρακτέρ, που θα εκτελέσουν τους ψεκασμούς κατά του δάκου, ενώ εκείνοι μέχρι πέρυσι ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ως επαγγελματίες αγρότες και ιδιοκτήτες τρακτέρ ταυτόχρονα, ενώ δεν θέλουν ούτε οι ίδιοι να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ.

«Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μας επιτρέψουν να ασφαλίσουμε τους χειριστές των τρακτέρ στον ΟΓΑ αλλά δεν έχουμε βρεί θετική ανταπόκριση. Δώσαμε στο διαγωνισμό μια προσφορά υπολογίζοντας το κόστος της δακοκτονίας για τα 285.000 ελαιόδεντρα του κάμπου της Ιεράπετρας με μόνο 0,35 λεπτά ανά δέντρο. Αν ασφαλίσουμε τους χειριστές των τρακτέρ στο ΙΚΑ, το κόστος ανεβαίνει πάρα πολύ και δεν μπορούμε και φέτος όπως και πέρυσι να το αναλάβουμε γιατί δε μας αναλογεί. Δεν μπορούμε να χρεώσουμε αυτό το κόστος στους συνεταίρους μας. Αφού θέλουν να τους ασφαλίσουμε στο ΙΚΑ, ας μας πληρώσουν με 0,45 λεπτά το δέντρο και εμείς θα αναλάβουμε την εργολαβία», μας είπε ο πρόεδρος του Β' Ελαιουργικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» κ. Αντώνης Φρονιμάκης.

Αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 23 Ιουλίου οπότε και λήγει η προθεσμία της ανάληψης της εργολαβίας, ο κάμπος της Ιεράπετρας με τα 285.000 ελαιόδεντρα, που ξεκινά κάτω από το Κάτω Χωριό, συνεχίζει Κεντρί, Βαϊνιά, Ιεράπετρα μέχρι τα όρια του Αγίου Ιωάννη και δυτικά της πόλης της Ιεράπετρας μέχρι τους Καλογέρους, κινδυνεύει με τη μεγαλύτερη καταστροφή του ελαιόκαρπου που έχει συμβεί ποτέ, τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι η παραγωγή - αν όλα πάνε καλά - μετά από μια κακή χρονιά, θα είναι πάρα πολύ καλή.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και στις τοπικές κοινότητες Μύρτου, Μύθων, Γδοχίων, Μουρνιών και Ρίζας, καθώς δεν βρέθηκε κανείς εργολάβος να αναλάβει τη δακοκτονία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ποσότητα του προσδοκώμενου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, αλλά και η ποιότητα, η οποία χωρίς δακοκτονία θα είναι πάρα πολύ κακή.

Ο δάκος έχει κάνει τη ζημιά του

«Έχω κάνει προσπάθειες, καλώντας όλους τους Συνεταιρισμούς της περιοχής και τους ιδιώτες ελαιουργούς, να βρούμε έναν τρόπο να συνεισφέρουμε όλοι ώστε να καλυφτεί το υπερβάλλον κόστος της δακοκτονίας λόγω ΙΚΑ που είναι γύρω στα 12.000 ευρώ. Ελπίζω να ανταποκριθούν πριν είναι πολύ αργά και πριν χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, γιατί ήδη ο δάκος έχει κάνει τη ζημιά του.

Έχω ζητήσει και από τους περιφερειακούς μας συμβούλους να ζητήσουν από την περιφέρεια Κρήτης να καλύψει αυτά τα επιπλέον χρήματα για να μη μείνει στην τύχη της και απροστάτευτη από το δάκο η σοδειά των ελαιοπαραγωγών» μας είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Β' Ελαιουργικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» κ. Αντώνης Φρονιμάκης.

Στα υπόλοιπα χωριά της Ιεράπετρας φαίνεται ότι, οι εργολάβοι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον πρώτο ψεκασμό, καθώς αναμένεται στις 16 του Ιούλη να μετρηθούν για πρώτη φορά οι δακοσυλλήψεις στις παγίδες που έχουν τοποθετήσει οι παγιδοθέτες σε καίρια σημεία.

Παρά τα πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί στην Ιεράπετρα με τη δακοκτονία, που όλο ξεκινά και ποτέ δεν αρχίζει, αισθάνονται και κάπως τυχεροί μέσα στην ατυχία τους , καθώς οι δυο καύσωνες  του τελευταίου 20ημέρου, λειτούργησαν ανασταλτικά στον πολλαπλασιασμό του δάκου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ήδη στις πιο δροσερές και πιο καλοποτισμένες περιοχές, προσβολές στον ελαιόκαρπο, που εκτιμώνται γύρω στο 10%.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News