Ειδήσεις

"Ψήνεται" και πάλι η Κρήτη - πόσο θα κρατήσει ο καύσωνας;

Η πιο ζεστή ημέρα της βδομάδας αναμένεται να είναι η σημερινή σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, δίνοντας έτσι από τη μια την ευκαιρία σε όσους μπορούν να ξεχυθούν στις παραλίες για μια δροσερή βουτιά στη θάλασσα και αναγκάζοντας από την άλλη τους υπόλοιπους που θα μείνουν στο κλεινόν άστυ να ψάξουν για δροσιά κάτω από τον ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, οι θερμοκρασίες σήμερα στην Κρήτη κυμαίνονται κατά μέσο όρο στους 36 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο ωστόσο στις νότιες περιοχές του νησιού να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο η ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να εξελιχθεί σε αρκετά δροσερή, με το ενδεχόμενο εκδήλωσης βροχής στα ορεινά να είναι πολύ πιθανό.

Αισιόδοξο σενάριο για να μην ψηθούμε εντελώς από τη ζέστη σήμερα αποτελεί το στοιχείο ότι ένα ελαφρύ βοριαδάκι κάνει την εμφάνισή του στις βόρειες, κυρίως, περιοχές του νησιού από το πρωί, ενώ το μεσημέρι αγγίζει και τα 3 με 4 μποφόρ. Το βοριαδάκι αυτό λειτουργεί σαν «κόφτης» όσον αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας, που στα βόρεια  φτάνει τους 36 βαθμούς, ενώ στα νότια ο υδράργυρος  χτυπάει κόκκινο «φλερτάροντας» με τους 40 βαθμούς.

Αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, «αποκαθίσταται ένα βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, λίγο πιο ενισχυμένο, που στο κεντρικό Αιγαίο θα αγγίζει τα 6 μποφόρ και στα βόρεια της Κρήτης τα 4-5 μποφόρ, και το οποίο θα προκαλέσει κάποιον κυματισμό στις θάλασσες. Όμως το βόρειο αυτό ρεύμα θα λειτουργήσει ανακουφιστικά σχετικά με τις θερμοκρασίες, που θα κυμανθούν σε πιο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Ωστόσο στις ανατολικές περιοχές του νησιού η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τους 35 βαθμούς», είπε ο κ. Λέκκας.

Έτσι αύριο στα βόρεια της Κρήτης η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 32 βαθμούς Κελσίου. Τα νότια και τα ανατολικά, ωστόσο, θα συνεχίσουν να ζεσταίνονται, αφού η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να επιστρέψουν σε χαμηλότερες τιμές από το σαββατοκύριακο. Μάλιστα την Κυριακή η θερμοκρασία θα πέσει μερικές μονάδες, φτιάνοντας στους 31 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές του νησιού, με εξαίρεση τα νότια, όπου και πάλι η θερμοκρασία θα εμφανίζεται υψηλότερη κατά 2-3 βαθμούς. Οι βοριάδες, ωστόσο, που θα επικρατήσουν αύριο Παρασκευή, μεθαύριο Σάββατο και την Κυριακή στα νότια θα είναι λίγο πιο ενισχυμένοι. Ιδιαίτερα στα νότια του Ρεθύμνου θα φτάσουν τα 5 πρόσκαιρα το μεσημέρι έως και τα 6 μποφόρ, πράγμα που θέλει μεγάλη προσοχή όσον αφορά στην εκδήλωση πυρκαγιάς.

Πέφτει η θερμοκρασία

Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται ραγδαία αλλαγή του καιρικού σκηνικού. Μια ψυχρότερη μάζα που έρχεται θα καταλάβει και την Κρήτη, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μια βδομάδα αρκετά πιο δροσερή σε σχέση με αυτή που διανύουμε τώρα. Χαρακτηριστικά της θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και ίσως η πιθανότητα βροχοπτώσεων στις ορεινές περιοχές. Χθες, πάντως, οι ψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Τυμπάκι και στην Κουντούρα (39,2) και στην Αγία Γαλήνη (38,3).

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε επιφυλακή βρίσκεται το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Με σήμα του προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το αυτοτελές γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει, σύμφωνα με νεότερο δελτίο της ΕΜΥ, για κατάσταση υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα και αύριο Παρασκευή. Παράλληλα καλεί τις υπηρεσίες να συνεχίσουν την αυξημένη ετοιμότητα προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

Ρεπορταζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια