default-image

Αφήνουν χωρίς ρεύμα τις γεωτρήσεις

Κρήτη
Αφήνουν χωρίς ρεύμα τις γεωτρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ρεύμα από τις γεωτρήσεις υπερχρεωμένων αγροτών - αφήνοντάς τους στο έλεος του καύσωνα - κόβει τώρα η ΔΕΗ, αρνούμενη να προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους μέσα από τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, με τρόπο ώστε να τους βοηθήσει να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με θέμα «Κίνδυνος καταστροφής της παραγωγής λόγω αδυναμίας άρδευσης εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης των γεωργικών γεωτρήσεων από τη ΔΕΗ».

Την ερώτηση συνυπογράφουν, επίσης, οι βουλευτές Γιάννης Μανιάτης και Μιχάλης Τζελέπης, που επισημαίνουν τον κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής λόγω αδυναμίας άρδευσης εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης των γεωργικών γεωτρήσεων από τη ΔΕΗ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σημαντικός κίνδυνος καταστροφής της παραγωγής λόγω αδυναμίας άρδευσης έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα σε σημαντικό αριθμό παραγωγών σε όλη τη χώρα, από τη συνεχιζόμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων των γεωργών.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί αυτοί, είτε λόγω ζημιάς των καλλιεργειών τους την προηγούμενη χρονιά, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αυτήν την περίοδο να αντιμετωπίζουν καταστροφή της παραγωγής τους λόγω αδυναμίας άρδευσης εν μέσω του παρατεταμένου καύσωνα. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει ούτε να καταβάλουν την προκαταβολή που απαιτεί η ΔΕΗ, αφού αναμένουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ή την εξόφληση τυχόν τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων από τους αγοραστές τους.

Εάν σε αυτούς τους παραγωγούς δε δοθεί η δυνατότητα άρδευσης με επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης άμεσα, στην περυσινή ζημιά θα προστεθεί και η φετινή ζημιά της παραγωγής τους λόγω του καύσωνα, και συνεπώς η αδυναμία εξόφλησης των οφειλών προς τη ΔΕΗ θα γίνει μόνιμη. Οι ίδιοι οι παραγωγοί, αγωνιώντας για το μέλλον τους, προτείνουν την καταβολή μέρους της προκαταβολής που απαιτείται από τη ΔΕΗ, ώστε να μπορέσουν να έχουν επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεών τους».

Και οι υπουργοί ερωτώνται:

- «Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της παραγωγής λόγω αδυναμίας άρδευσης;

- Σε πόσους παραγωγούς έχει γίνει αυτή τη στιγμή διακοπή της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων από τη ΔΕΗ;

- Πότε η ΔΕΗ θα εξετάσει το αίτημα των αγροτών για καταβολή τμήματος της προκαταβολής για την άμεση επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεών τους;».

«Είναι απαράδεκτη η ΔΕΗ»

Την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη προκαλεί η σχετική αποκάλυψη του Βασίλη Κεγκέρογλου. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο αυτής, λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι:

«είναι άδικο και καταχρηστικό να κόβεται το ρεύμα στο αγροτικό, που είναι το εργαλείο του αγρότη για να μπορεί να καλλιεργήσει, να εισπράξει και να πληρώσει τις οφειλές του. Ο αγρότης θέλει τρία πράγματα: Δρόμο να πηγαίνει στο χωράφι του, νερό να ποτίζει και καλές καιρικές συνθήκες για να μπορεί να καλλιεργήσει. Αν αυτά τα τρία δεν τα έχει, δεν μπορεί να καλλιεργήσει. Το βασικότερο είναι το νερό. Και ειδικά σε μια περιοχή όπως την Κρήτη, που έχουμε συμπτώματα ερημοποίησης. Άρα το αγροτικό νερό δεν πρέπει να το πειράζουν οι κυβερνώντες, ούτε οι Δήμοι, ούτε και το κεντρικό κράτος, γιατί, αν ο αγρότης δεν έχει νερό, δεν μπορεί να καλλιεργήσει και άρα να εισπράξει και να πληρώσει οφειλές».

Ο Μύρων Χιλετζάκης καλεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ να δουν αυτό το θέμα και να προχωρήσουν να ρυθμίσουν τα χρέη των αγροτών με τρόπο που να τους διευκολύνουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, και να σταματήσουν να τους κόβουν το ρεύμα.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News