default-image

«Αέρας» έγιναν τα 5.000 € για DVD πολιτιστικού φεστιβάλ

Κρήτη
«Αέρας» έγιναν τα 5.000 € για DVD πολιτιστικού φεστιβάλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Έσπασε" και ομολόγησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ότι δεν υπάρχει DVD με τις εκδηλώσεις από το Φεστιβάλ "Κρήτη, 5+1 Πολιτισμοί" γιατί, αν και πλήρωσε η ΔΗΚΕΗ με απευθείας ανάθεση έναντι 5.000 ευρώ σε εταιρεία βιντεοσκόπησης που σχετίζεται με το τηλεοπτικό κανάλι Creta Channel, ουδέποτε εκτελέστηκε το έργο, δηλαδή η λήψη των εκδηλώσεων!

Η ομολογία αυτή από την κ. Πλεύρη έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", που αποκάλυψε το θέμα, για το οποίο έχει δεχτεί πολλές φορές πίεση από δημοτικούς συμβούλους.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η ομολογία Πλεύρη σόκαρε όχι μόνο την αντιπολίτευση, που γνώριζε ως φαίνεται και γι' αυτό επέμενε ότι δεν υπάρχει DVD, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και τους αντιδημάρχους συναδέλφους της, αφού αποκαλύφθηκε ότι εταιρεία με κοινό ιδιοκτήτη τηλεοπτικού καναλιού έλαβε 5.000 ευρώ χωρίς να εκτελέσει το έργο, για το οποίο η πληρωμή είναι ονομαστική στο τιμολόγιο!

Η κ. Πλεύρη μάλιστα είπε ότι βιντεοσκοπήθηκαν άλλες εκδηλώσεις, που όμως κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως σύννομο, όταν η απόφαση της ΔΗΚΕΗ, που επαναδημοσιεύει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", είναι ονομαστική! Και όλη αυτή η υπόθεση έρχεται να αποκαλυφθεί ενώ συγκεκριμένος αντιδήμαρχος, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αποκάλεσε τους δημοσιογράφους που κάνουν έρευνα για την εφημερίδα "Νέα Κρήτη" και την "ΚΡΗΤΗ TV" ως «εργολάβους της δημοσιογραφίας»!

Στην πραγματικότητα οι ίδιοι ανέθεσαν "εργολαβικά" τη βιντεοκάλυψη του έργου τους! Και το λυπηρό είναι ότι δεν έγινε καν η λήψη βίντεο, κάτι που δε θα μάθαιναν οι Ηρακλειώτες και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηρακλείου αν δεν υπήρχε βεβαίως η έρευνα και η αποκάλυψη από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας "Νέα Κρήτη"!

Η κ. Πλεύρη αναγκάστηκε στη στυγνή ομολογία της ύστερα από φορτική πίεση που δέχτηκε για το θέμα από τον επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες" Ηλία Λυγερό. Σημαντικό είναι ότι για τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων υποστήριζε, ενώ γνώριζε ότι δεν υπάρχει, ότι «το DVD είναι στο γραφείο» της!

Σε μία από αυτές τις συνεδριάσεις αποχώρησε από την αίθουσα δήθεν για να το φέρει και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έληξε τη συνεδρίαση, ενώ σε επόμενη είπε ότι θα απαντήσει σε συνεδρίαση για το "5+1 Πολιτισμοί".

Σε άλλη περίπτωση μάλιστα, πιεζόμενη για το θέμα του DVD από τη Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη, είχε πει ότι «βρέθηκε εκεί ένας κι έγραψε μια αηδία», απευθυνόμενη στην αποκάλυψη της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", για την οποία χθες ομολόγησε η ίδια ότι υπάρχει... σκάνδαλο! Όλο αυτό το διάστημα, από την αποκάλυψη του ρεπορτάζ ως χθες, η κ. Πλεύρη προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα "μαξιλαράκι" για να πέσει το "ψέμα" κάπως πιο μαλακά και... αθόρυβα!

Έτσι εφηύρε τα περί «πνευματικών δικαιωμάτων» των καλλιτεχνών, κραδαίνοντας χθες και γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία βεβαίως ζήτησε μετά την αποκάλυψη του θέματος για την απευθείας ανάθεση βιντεοκάλυψης στην εταιρεία "Κρέτα Προντάκσιονς", ιδιοκτησίας του φυσικού ιδιοκτήτη του Creta Channel.

Η κ. Πλεύρη παραδέχτηκε ενώπιον του Σώματος ότι πέρυσι, που ανατέθηκε το έργο από τη ΔΗΚΕΗ στην εν λόγω εταιρεία, δεν έγινε η λήψη των εκδηλώσεων για την οποία πλήρωσαν 5.000 ευρώ γιατί δε συναίνεσαν οι καλλιτέχνες, βάζοντας λοιπόν εκ των υστέρων μπροστά το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, τα λεφτά είχαν δοθεί στην εν λόγω εταιρεία με συγκεκριμένο αντικείμενο και, όπως θα περίμενε κάποιος, τα λεφτά θα έπρεπε να επιστραφούν στη ΔΗΚΕΗ, απ' όπου και εκταμιεύτηκαν.

Τουναντίον! Η κ. Πλεύρη είπε ότι σχεδόν τα συμψήφισαν με τη βιντεοκάλυψη άλλων εκδηλώσεων. Δηλαδή λογικά θα πρέπει να υπάρχει άλλο DVD με άλλες εκδηλώσεις, κάτι το οποίο, αν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι θα ήταν μη σύννομο γιατί πληρώθηκαν άλλες εκδηλώσεις, θα πρέπει εκ νέου να αναζητηθεί! Δηλαδή, το ένα ψέμα φέρνει το άλλο ή θα έλεγε κάποιος ότι είναι όπως το ανέκδοτο με τη μεγάλη τσάντα, στο οποίο υπάρχει το μικρό τσαντάκι, και πάει λέγοντας! Φέτος, όμως, έχει γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, που απαιτεί συναίνεση για βιντεοσκόπηση και προβολή με βάση τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και αυτό θα συμπεριληφθεί στον όρο του συμφωνητικού, όπως είπε η κ. Πλεύρη, ενώ ως νομικός αναρωτήθηκε «αν υπάρχει κάτι μεμπτό ή είναι διασπάθιση δημόσιου χρήματος», εννοώντας φυσικά ότι τα λεφτά προέρχονταν από χορηγίες που όμως είχαν γίνει αποδεκτές από το Δήμο και συνεπώς είχαν γίνει πλέον και αυτές δημόσιο χρήμα!

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News