default-image

Το ιλιγγιώδες ποσό που χρωστούν στους Δήμους της Κρήτης

Κρήτη
Το ιλιγγιώδες ποσό που χρωστούν στους Δήμους της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πολυαναμενόμενο αλλά... άφαντο μέχρι στιγμής πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ και στην ειδική, ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής χρεών προς τους Δήμους στρέφουν τώρα τις ελπίδες τους οι δήμαρχοι της Κρήτης, σε μια ύστατη προσπάθεια να εισπράξουν ένα μέρος έστω από τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν λαμβάνειν από πολίτες και επιχειρήσεις...

Οικονομική "θηλιά" που "πνίγει" την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν τα ανείσπρακτα χρέη ετών, τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη σε αρκετούς Δήμους της Κρήτης! Οι αριθμοί εδώ... ζαλίζουν, αφού μιλάμε για ποσά που κυμαίνονται από 1,5-2 εκατ. ευρώ για τους μικρούς Δήμους της ενδοχώρας, μέχρι ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους μεγάλους Δήμους!

Χρέη προς το Δ.Χερσονήσου 20 εκατ. ευρώ!

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Χερσονήσου, τα χρέη προς τον οποίο ξεπερνούν το ιλιγγιώδες ποσό των 20 εκατ. ευρώ! Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι αρκετοί τουριστικοί επιχειρηματίες στο τουριστικό τόξο από Γούβες μέχρι Μάλια αδυνατούν να πληρώσουν δημοτικά τέλη, παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός έχει "απογειωθεί" στο τουριστικό θέρετρο.

Ο "βραχνάς" των οφειλών που προϋπολογίζουν να εισπράξουν αλλά τελικά δεν εισπράττουν από τους οφειλέτες, πολίτες και επαγγελματίες, οι Δήμοι δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, οι οποίοι με τη σειρά τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δικές τους οικονομικές υποχρεώσεις...

Αδυνατώντας να εισπράξουν τις οφειλές που έχουν λαμβάνειν, οι Δήμοι στην Ελλάδα παραμένουν με τη σειρά τους βαθιά βουτηγμένοι στα χρέη. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις των Δήμων ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ, και τα χρέη προς τρίτους σε 1 δισ. ευρώ!

Για το 2017, αρκετοί Δήμοι έχουν βάλει προσωρινά στον "πάγο" κατασχέσεις και δεσμεύσεις ΑΦΜ, αναμένοντας το πολυνομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση. Πολυνομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει με ευνοϊκότερους όρους τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά που έχει καθυστερήσει εδώ και ένα χρόνο να έρθει στη Βουλή, εντείνοντας το εκρηκτικό πρόβλημα με τα ανείσπραχτα χρέη προς τους Δήμους.

Σε αυτό το μοτίβο, ελλοχεύει σταθερά κίνδυνος κατασχέσεων λογαριασμών και περιουσιών για χιλιάδες πολίτες ανά το νησί, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι Δήμοι προχωρούν με αμείωτο ρυθμό στην αφαίρεση υδρομέτρων άρδευσης.

Ας τα δούμε αναλυτικά... "Έμφραγμα", και μάλιστα βαρύ, έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη από τα ανείσπρακτα χρέη εκατομμυρίων ευρώ δημοτών, επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Οι διακανονισμοί οφειλών έχουν σχεδόν "παγώσει", ενώ η εισπραξιμότητα κινείται σε χαμηλά έως ανησυχητικά προς τα δημοτικά ταμεία επίπεδα.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Δήμο Χερσονήσου. Αν και η τουριστική της βιομηχανία επιφέρει τεράστια έσοδα στο τουριστικό θέρετρο, από την άλλη ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες δεν είναι οικονομικά συνεπείς προς το Δήμο. Τα παλιά χρέη στο Δήμο Χερσονήσου "φουσκώνουν" συνεχώς όσο περνά ο καιρός. Ήδη το συνολικό ποσό έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, με τις προοπτικές εισπραξιμότητας να μοιάζουν αποκαρδιωτικές. Από το σύνολο των 20 εκατ. ευρώ, στο Δήμο Χερσονήσου στοχεύουν να εισπράξουν μόλις 2,3 εκατ. ευρώ εντός του 2017!

Είναι, δε, απολύτως χαρακτηριστικό ότι μέσα στο α' 6μηνο του 2017 εισπράχθηκαν χρέη ύψους μόλις 574.000 ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί ήταν 1,5 εκατομμύριο ευρώ...

Βιάννος

Αντίστοιχη, ως προς τις αναλογίες χρεών και εισπράξεων, είναι η εικόνα και στους Δήμους της ενδοχώρας. Στο Δήμο Βιάννου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για τα τέλη ύδρευσης και άρδευσης ανήλθαν στο 1.700.000 ευρώ, με την εισπραξιμότητα να μην ξεπερνά το 30%! Από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα αφαιρέθηκαν περισσότερα από 150 υδρόμετρα άρδευσης, με το φαινόμενο να εντείνεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, τις 284.000 ευρώ αγγίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δήμο Οροπεδίου...

Προσωρινά... στον "πάγο"

Στο μέτωπο των κατασχέσεων λόγω χρεών, στη μέγγενη από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Χερσονήσου το 2016 μπήκαν 84 οφειλέτες, με τις συνολικές απαιτήσεις να ανέρχονται στα 460.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, ο Δήμος προχώρησε σε 430 δεσμεύσεις ΑΦΜ για ένα συνολικό ποσό που ανήλθε σε 2.360.000 εκατ. ευρώ.

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, οι κατασχέσεις φαίνεται ότι έχουν "παγώσει" σε αρκετούς Δήμους της Κρήτης, με δημάρχους και οφειλέτες να αναμένουν το πολυνομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις...

Με βάση τα όσα είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα, το πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο, που όλο έρχεται στη Βουλή και όλο ξεχνιέται κάπου στο... δρόμο, ορίζει ότι οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα μπορούν να ρυθμιστούν ύστερα από αίτηση του οφειλέτη. Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή μη καταβολής τέλους είναι πλήρης (100%) εφόσον καταβληθεί εφάπαξ το ποσό της οφειλής.

Καθορίζεται απαλλαγή των προσαυξήσεων και άλλων επιβαρύνσεων κατά 80%, εφόσον πραγματοποιηθεί ρύθμιση της οφειλής σε δύο έως είκοσι τέσσερις δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ. Δυνατότητα απαλλαγής κατά 50% των προσαυξήσεων δίνεται όταν οι οφειλές ρυθμίζονται σε 25 έως 48 δόσεις, κατά 30% για ρύθμιση και καταβολή οφειλής από 49 έως 72 δόσεις και κατά 10% εφόσον οι οφειλές ρυθμίζονται και καταβάλλονται σε 73 έως 100 δόσεις.

Η διαγραφή των προσαυξήσεων θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ώστε το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μπορεί να υπαχθεί σε όποια κατηγορία επιθυμεί, ανεξαρτήτως ποσού οφειλής.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη- Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News