default-image

Κόντρες και..."πιπεράτες" φράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κρήτη
Κόντρες και..."πιπεράτες" φράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οικονομικός απολογισμός-ύμνος στα έσοδα»... «Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εσείς στραβά αρμενίζετε»... «Πολιτική κάτω από τη βάση»... «Βλέπετε το δημότη ως προϊόν εσόδων». «Συμπεριφορές και νοοτροπίες Σκρουτζ»...

Οι παραπάνω είναι μερικές μονάχα από τις χαρακτηριστικές και άκρως... "πιπεράτες" φράσεις που ειπώθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου από τα χείλη επικεφαλείς και συμβούλων της αντιπολίτευσης, σε μια ομοβροντία "πυρών" για την οικονομική πολιτική της Λότζιας.

Η σχετική συζήτηση κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του σώματος γύρω από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016, που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, εξελίχθηκε σε ένα σφοδρό «κονταροχτύπημα» μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής Αρχής.

«Κονταροχτύπημα» μάλιστα που είχε και έντονα προεκλογικό «άρωμα». Το στίγμα έδωσε αρχικά η κίνηση του δημάρχου Ηρακλείου να κάνει στην αρχή της συνεδρίασης έναν απολογισμό δράσεων. Κίνηση που ακολούθησαν εν συνεχεία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό κάποιοι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι μίλησαν επί μακρόν, παραθέτοντας αναλυτικά το προσωπικό τους οραματικό πλάνο...

Η στάση αυτή εκ μέρους ορισμένων αντιδημάρχων προκάλεσε θυμηδία σε αρκετούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ενώ πυροδότησε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών».

Για την ακρίβεια έδωσε... «πάσα» στον Ηλία Λυγερό να επιτεθεί πολιτικά στα βαθιά ενδότερα της παράταξης Λαμπρινού, σκιαγραφώντας ένα σκηνικό... πολιτικών «δελφίνων», που ετοιμάζονται και ορέγονται - όπως ο ίδιος άφησε ευθέως να γίνει αντιληπτό - τη θέση του επικεφαλής της παράταξης και του δημάρχου!

«Ο κ. Αναστασάκης έκανε μια αρχηγικού τύπου εμφάνιση. Μας τα είπε όλα για το τι έχει κάνει, τι σχεδιάζει να κάνει. Αλήθεια, προσφέρεται έτσι κάτι στη συζήτηση τη σημερινή, που αφορά κάτι συγκεκριμένο, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016; Κάθε φορά που βλέπουν κάποιοι μικρόφωνο μπροστά τους θα πρέπει να αναλύουν και να αναλύουν τους στόχους και τα οράματά τους; Τι γίνεται εδώ; Έχουμε μάχη για την πρωτοκαθεδρία στη "Δύναμη Πολιτών"; Βλέπουμε διάφορα μπλοκ. Βλέπουμε άλλους αντιδημάρχους με δική τους και αυτοί πλατφόρμα, και με πιο συναινετικό δήθεν πρόσωπο προς την αντιπολίτευση»,  ήταν ορισμένες μόνο από τις ατάκες- "φωτιά" του Ηλία Λυγερού, που εκτόξευσαν την έντονα ήδη προεκλογική ατμόσφαιρα της συνεδρίασης.

Επί του αντικειμένου της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ως κοινή συνισταμένη, έκαναν λόγο για μια υπέρμετρα συντηρητική οικονομική πολιτική φοροεισπράξεων και αποταμίευσης εκ μέρους της δημοτικής Aρχής, που δεν επιστρέφει αναπτυξιακά πίσω τα έσοδα στην κοινωνία και δε δίνει πνοή και ελπίδα στον τόπο.

Η Δημοτική Αρχή, αν και αντικείμενο ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα, έσοδα και δαπάνες δηλαδή για το 2016 και μόνο γι' αυτό, από τη μεριά της έκανε λόγο για οραματική πολιτική που, όπως επισημάνθηκε από αντιδημάρχους, όπως ενδεικτικά από τον Γιάννη Αναστασάκη, δε θα πρέπει να κριθεί με βάση τα νούμερα για το 2016, αλλά σε βάθος... χρόνου!

Λαμπρινός: «Αντιστοιχία λόγων και έργου»

«Αν αντιπαραβάλει κανείς το προεκλογικό μας πρόγραμμα με τον απολογισμό, θα διαπιστώσει αντιστοιχία λόγων και έργου. Ό,τι είπαμε, αυτά κάναμε ή αυτά προσπαθούμε να κάνουμε.

Οι επιδόσεις μας το 2016 είναι βελτιωμένες σε σχέση με το παρελθόν. Δείτε την κοινωνική πολιτική. Πήγαμε την παροχή νερού σε 1.000 οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Το Δημοτικό Ιατρείο, που λειτουργεί σε νέες εγκαταστάσεις, μπορεί να παρέχει υπηρεσίες έως και σε 1.000 ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Λαμπρινός και συνέχισε: «Πρόοδος υπήρξε και στην καθημερινότητα, όπως η καθαριότητα. Πριν τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, η πόλη ήταν πιο καθαρή από το σύνηθες! Ο στόλος θα ενισχυθεί με 10 απορριμματοφόρα. Είναι η μεγαλύτερη ανανέωση που θα έχει γίνει ποτέ στο στόλο.

Στα τεχνικά έργα είχαμε μεγάλες δυσκολίες λόγω της εμπλοκής με το νόμο. Όμως προχωρούμε με σημαντικά έργα», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Καραντινός: «Ασφυκτικό πλαίσιο»

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός τόνισε: «Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο μνημονιακής επιτήρησης, ο Δήμος έχει ένα παράλληλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με βάση τα όσα είπαμε προεκλογικά. Η τελευταία 4ετία της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και η δική μας έχουν ιδιαιτερότητα. Ήταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μνημόνια συν Παρατηρητήριο ΟΤΑ. Ας λέμε την αλήθεια. Με το Παρατηρητήριο δεν υπάρχει πρακτικά αυτονομία στους Δήμους.

Δεν υπάρχει Δήμος που μπορεί να πει ότι είναι υγιής. Ο Δήμος Ηρακλείου είναι αναιμικά υγιής»...

Γ. Κουράκης: «Στραβά αρμενίζετε»

«Ακούσαμε τον κ. δήμαρχο, σε έναν απολογισμό, να μας αναφέρει μια σειρά δράσεων. Όραμα μακράς πνοής μάς είπε. Μέχρι να τελειώσει όμως θα χάσουμε την πνοή μας.

Έχετε πράγματι, κύριε Καραντινέ, παράλληλο πρόγραμμα. Μόνο που είναι, δυστυχώς, πρόγραμμα αύξησης φόρων και αύξησης τελών. Και τι δεν είδαμε! Από 10% αύξηση φόρων στα νοικοκυριά μέχρι 100% αύξηση στις βιομηχανικές επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Φαίνεται και στα έργα και στην κοινωνική πολιτική. Έχετε ποσοστό 50% κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης και συνέχισε: «Εδώ ο λαός δε μας ψηφίζει για να κλαίμε τη μοίρα μας, κύριε Καραντινέ. Έχετε σκοπό να πάτε το Δήμο στον πάτο, για να εκτιναχθεί μετά;

Ο γιαλός δεν είναι στραβός. Εσείς στραβά αρμενίζετε. Η αποτύπωση της πολιτικής σας και με αριθμούς είναι κάτω από τη βάση»...

Κασσαπάκης: «Μόνο ο Σκρουτζ!»

«Απ' ό,τι δείχνουν οι αριθμοί που μας φέρατε εδώ, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι 40,5 εκατ. ευρώ. Τι τα έχετε εκεί στο ταμείο, στις τράπεζες, να τα καμαρώνετε; Μόνο ο Σκρουτζ το έκανε αυτό! Με τέτοια ταμειακά αποθέματα, τα τροφεία τι τα θέλετε στους παιδικούς;», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Μιχάλης Κασσαπάκης.

Δημήτρης Αγαπάκης:

«Μας λέτε για παράλληλο κοινωνικό πρόγραμμα. Διαψεύδεστε όμως από τα στοιχεία του απολογισμού. Υπάρχει πλημμυρίδα εσόδων και αδικαιολόγητη άμπωτη δαπανών στον κοινωνικό τομέα» ήταν οι... καυστικές αναφορές του συμβούλου των "Ανοιχτών Οριζόντων" και τέως αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Αγαπάκη.

Ηλίας Λυγερός:

«Συντηρητική φοροεισπρακτική πολιτική»

Για υπέρ το δέον συντηρητική πολιτική, που μέσω κατά βάση φοροεισπρακτικής πολιτικής αποταμιεύει αποθεματικά στο ταμείο, αντί για να διοχετεύει αναπτυξιακά τα έσοδα στην κοινωνία, έκανε λόγο σε υψηλούς τόνους ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός.

«Οι τοποθετήσεις του δημάρχου και του αντιδημάρχου μάς προξενούν δύο απορίες: Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και κάνουμε εξαγγελίες 5ετίας, με ΣΟΑΠ και ΒΑΑ που θα γίνουν; Ή είμαστε στην καρδιά της θητείας της δημοτικής Αρχής και έχουμε δείγματα τριών χρόνων, για τα οποία θα κρίνουμε;

Σε όλες τις σελίδες του απολογισμού του Δήμου για το 2016, σε κάθε αναφορά, σε κάθε επιλογή, ένα κοινό σημείο διαπερνά το καθετί: η επιλογή ότι οι δημότες εμμέσως ή αμέσως πρέπει να πληρώνουν για όλα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λυγερός, για να προσθέσει: «Ο προϋπολογισμός ήταν κοινωνικά δίκαιος; Το 2016 είναι η χρονιά που η δημοτική πλειοψηφία αποφάσισε να μεταφέρει το σύνολο (σχεδόν) των δραστηριοτήτων σε άλλους φορείς (ΜΚΟ): Κοινωνικό Παντοπωλείο-συσσίτια, κ.λπ. Παράλληλα, δεν κατάφερε να επαναλειτουργήσει τη χορήγηση πρωινού σε άπορους μαθητές!

Στα έργα, δε, επικαλείστε συνέχεια ως δικαιολογία το νέο νόμο των δημόσιων συμβάσεων. Αλήθεια, μέχρι τότε τι κάνατε; Οι αριθμοί δείχνουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέτε περί αναπτυξιακής πολιτικής, έργων και παράλληλου κοινωνικού προγράμματος».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News