default-image

Έτοιμο το Καλοκαίρι του 2019 το Καπετανάκειο

Ελλάδα
Έτοιμο το Καλοκαίρι του 2019 το Καπετανάκειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και τώρα τρέχουμε! Με καθυστέρηση στην... καθυστέρηση υπογράφτηκε επιτέλους χθες η σύμβαση για τη β' φάση του έργου κτηριακής αποκατάστασης του Καπετανάκειου και πλέον ζητούμενο είναι ο ανάδοχος να "τρέξει" γρήγορα τις εργασίες, με την ελπίδα να μην πάει χαμένη όχι η φετινή, αλλά η επόμενη πια σχολική σεζόν.

Η εργολαβία, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, έχει χρονοδιάγραμμα 24 μηνών. Αυτό σημαίνει πως το Καπετανάκειο θα παραδοθεί ανακατασκευασμένο, όπως πρέπει, το καλοκαίρι του 2019, όταν και θα έχουμε συμπληρώσει αισίως μια 10ετία εργασιών στο ιστορικό σχολικό συγκρότημα του Ηρακλείου! Ωστόσο, θα γίνουν προσπάθειες, και εκεί έχει πέσει το βάρος με βάση τη συνεννόηση που έχουν κάνει Δήμος, Περιφέρεια και εργολάβος, οι εργασίες που αφορούν στο οικοδομικό και ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι να τελειώσουν γρήγορα, ώστε μέσα στην επόμενη σχολική σεζόν 2018-2019 να μπουν μέσα στο νέο κτήριο οι μαθητές. Να μη χρειαστεί, δηλαδή, τα παιδιά να περιμένουν την ολοκλήρωση της εργολαβίας σε μια 2ετία από σήμερα...

Αναλυτικότερα, σε κλίμα ικανοποίησης και ανακούφισης μετά την τόσο μακρά αναμονή, έπεσαν χθες το πρωί οι "τζίφρες" για το έργο "Αποκατάσταση-διαρρύθμιση 1ου Λυκείου Ηρακλείου (Καπετανάκειο), προσθήκη κατ' επέκταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου".

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, στο γραφείο των καθηγητών του σχολείου, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, του αντιδημάρχου Καθαριότητας και πρώην αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Χάρη Μαμουλάκη, εκπροσώπων του Συλλόγου Καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων του Καπετανάκειου.

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος

Αμέσως μετά τις υπογραφές, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε: «Είχαμε διαβεβαιώσει τους γονείς των παιδιών, τους καθηγητές και τους ίδιους τους μαθητές ότι η αποκατάσταση του Καπετανάκειου αποτελούσε για εμάς βασική προτεραιότητα. Παρά την καθυστέρηση που προέκυψε εξαιτίας του νέου νόμου για τα δημόσια έργα το καλοκαίρι του 2016, ο Δήμος Ηρακλείου ήταν έτοιμος για να δημοπρατήσει το συγκεκριμένο έργο, καθώς και πολλά άλλα, αμέσως μόλις άνοιξαν οι σχετικές διαδικασίες.

Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης μπαίνουμε πλέον σε τροχιά υλοποίησης του έργου. Πιστεύω ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθούν έντεχνα και εμπρόθεσμα, ώστε το Καπετανάκειο να αποκτήσει τις εγκαταστάσεις που αρμόζουν στην ιστορία του, και η οκταετής ταλαιπωρία μαθητών, καθηγητών και γονέων να λάβει τέλος».

Ξεσηκωμός και συλλαλητήρια

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοπράτηση έγινε με καθυστέρηση έξι μηνών. Ο Δήμος Ηρακλείου ετοιμαζόταν να προχωρήσει στη δημοπράτηση της β' φάσης πριν από ένα ακριβώς χρόνο, μέσα δηλαδή στον Ιούλιο του 2016. Δεν έγινε, και δυστυχώς τον Αύγουστο το έργο έμπλεξε σε νέες απρόοπτες περιπέτειες! Έμπλεξε συγκεκριμένα στο νέο νόμο για τα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις, ο οποίος ψηφίστηκε τον Αύγουστο, τέθηκε κατευθείαν σε ισχύ, αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λόγω έλλειψης έκδοσης των απαιτούμενων ερμηνευτικών εγκυκλίων και διατάξεων, καθώς επίσης και εξαιτίας της απουσίας πρότυπων τευχών δημοπράτησης με βάση τη νέα πια νομοθεσία.

Το σκηνικό αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει αβεβαιότητα για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση ενταγμένων έργων, όπως αυτό της β' φάσης του Καπετανάκειου, και διχογνωμία των αρμόδιων υπηρεσιών Δήμου και Διαχειριστικής Αρχής. Κάπου εκεί, μετά τη νέα εμπλοκή, υπήρξε νέος ξεσηκωμός των μαθητών του 1ου Λυκείου Ηρακλείου και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Έγινε κατάληψη διαμαρτυρίας στο Καπετανάκειο, έγιναν συλλαλητήρια, πορείες διαμαρτυρίας και "αποβάσεις" διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης.

Τελικά τα πρώτα χαρμόσυνα μαντάτα ήρθαν το Δεκέμβριο, λίγο πριν την εκπνοή του 2016. Η σχετική χαρτούρα, με τα απαραίτητα έγγραφα και τις εγκρίσεις, εστάλη από το αρμόδιο υπουργείο στην Περιφέρεια και παραδόθηκε χέρι-χέρι στη Λότζια, που έχει την αρμοδιότητα της δημοπράτησης. Έτσι άνοιξε πλέον ο δρόμος για τη δημοπράτηση της β' φάσης, η οποία και έγινε το Φεβρουάριο του 2017. Υπήρξαν μάλιστα και νέες καθυστερήσεις, αφού μπορεί το έργο να δημοπρατήθηκε το Φεβρουάριο, χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στον Ιούλιο για να συμβασιοποιηθεί!

Ικανοποίηση Αρναουτάκη

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντική ημέρα σήμερα (σ.σ. χθες) για τη δημόσια εκπαίδευση στο Ηράκλειο. Το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 24 μήνες από τον ανάδοχο. Οι πόροι είναι διασφαλισμένοι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης. Το μεγάλο μας μέλημα τώρα είναι τα παιδιά να μπουν το συντομότερο δυνατό σε ένα σύγχρονο λειτουργικό σχολικό συγκρότημα».

Το έργο έχει προϋπολογισμό 3.568.780 ευρώ, ενώ το τελικό ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα 1.240.783,06 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσής του είναι δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, με στόχο από πλευράς Δήμου, όπως δήλωσε ο κ. Αναστασάκης, οι μαθητές να αρχίσουν να μπαίνουν στο καινούργιο κτήριο από τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News