default-image

Περιμέναν 10 χρόνια για "προβληματικό" κόμβο

Κρήτη
Περιμέναν 10 χρόνια για "προβληματικό" κόμβο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κραυγή αγωνίας από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής του παλιού και του νέου κόμβου Αμαρίου, αφού το πολύπαθο έργο που χρειάστηκε μια δεκαετία περίπου για να ολοκληρωθεί, ακόμα δημιουργεί προβλήματα.

Τα ατυχήματα είναι καθημερινά και μερικές φορές μοιραία, ενώ η κυκλοφορία κάθε άλλο παρά εύρυθμη είναι στην περιοχή. Αρκετές επιχειρήσεις αλλάζουν έδρα, αφού δεν έχει δημιουργηθεί παράδρομος με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί συγκοινωνιακά.

Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να δοθεί στην κυκλοφορία κι όμως ακόμα και σήμερα είναι προβληματική η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή. Οι ταλαιπωρημένες τσιμεντένιες νησίδες και οι σπασμένες πινακίδες σήμανσης κυκλοφορίας μαρτυρούν ότι οι συγκρούσεις των οχημάτων είναι συχνές, ενώ κατά το παρελθόν έχουμε θρηνήσει και θύματα.

Ο κόμβος Αμαρίου δημιούργησε προβλήματα αντί για να λύσει. Κάτοικοι κι επιχειρηματίες της περιοχής στενάζουν καθημερινά, ενώ δεν μπορεί να κατασκευαστεί κυκλικός κόμβος ρύθμισης της κυκλοφορίας στην περιοχή, εάν δεν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από την επίσημη παράδοση του έργου, επειδή έχει τύχει χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.

Ενδεικτικό είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις ένα όχημα πρέπει να διασχίσει ακόμα και τέσσερις φορές κάθετα το οδόστρωμα για να φτάσει στον επιθυμητό προορισμό, ενώ η παλιά σήμανση δεν έχει αφαιρεθεί με αποτέλεσμα ιδίως οι τουρίστες να αποπροσανατολίζονται.

Πρόκειται για κόμβο από τον οποίο περνούν αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, φορτηγά και χιλιάδες οχήματα καθημερινά για Ηράκλειο και Χανιά αλλά και την επαρχία Αμαρίου, το μουσείο στην Αρχαία Ελεύθερνα και την ιστορική μονή Αρκαδίου.

Η όλη κακοδαιμονία οφείλεται εν πολλοίς, στην μη κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος δίπλα στον κόμβο με αποτέλεσμα, που ξανακούστηκε, να μην έχει διανοιχτεί παράλληλος δρόμος της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου Αμαρίου και να είναι προβληματική η προσέγγιση κατοικιών κι επιχειρήσεων που μετά από χρόνια, απομακρύνονται από την περιοχή.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News