Ειδήσεις

Πρεμιέρα για τις εκπτώσεις - Μικρό καλάθι κρατούν οι έμποροι

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα λήξουν την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Το λιανικό εμπόριο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ελπίζει σε αύξηση του κύκλου εργασιών κοντά στο 5%.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 16 Ιουλίου. Ωστόσο, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που παλεύουν για το δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Με τη σειρά της, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να απεργήσουν τη συγκεκριμένη Κυριακή, και με σύνθημα «Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή. Δε θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!» τους καλεί παράλληλα να βρίσκονται όλοι την Κυριακή 16 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί, στα Δικαστήρια, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Οι εμποροϋπάλληλοι διεκδικούν, όπως λένε, «νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια. Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις».

Τέλος, διεκδικούν «κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές».

Οι έμποροι, μετά από μια "νεκρή" περίοδο, ελπίζουν στις εκπτώσεις, ενώ προχωρώντας σε γενναία ποσοστά εκπτώσεων, αισιοδοξούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Όπως και να έχει πάντως, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα νοικοκυριά, οι έμποροι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των εκπτώσεων, ελπίζοντας ότι θα πάνε καλά, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) κ. Μανόλης Κουμαντάκης.

Πρόστιμα στους παραβάτες

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών, που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική προβολή ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική προβολή, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης σε κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από...% έως...%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Γενικά, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Αρμόδια Αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο περιφερειάρχης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια