Ειδήσεις

Πόσες φορές πρέπει να τηγανίζουμε με το ίδιο λάδι;

Είναι γνωστό ότι το χρησιμοποιημένο λάδι είναι επιβλαβές για την υγεία μας, πόσες φορές όμως «επιτρέπεται» να το χρησιμοποιούμε στο τηγάνισμα;

Σύμφωνα με μελέτες, δεν πρέπει να τηγανίζουμε πάνω από 3 φορές με το ίδιο λάδι, είτε μαγειρεύουμε στο τηγάνι, είτε στη φριτέζα.

Βέβαια, ο αριθμός των φορών μπορεί να αυξηθεί αν χρησιμοποιούμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα οξέα και βιταμίνη E, είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτό, πρακτικά, το κάνει και πιο υγιεινή επιλογή για το τηγάνισμα αφού σημαίνει ότι χάρη στην ανθεκτικότητα του δεν διασπάται σε προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία.

Φυσικά, τα παραπάνω ισχύουν αν τηρούμε το σωστό χρόνο τηγανίσματος που είναι 4-5 λεπτά και σε ήπια θερμοκρασία.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να αλλάζουμε το λάδι μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό φορών;

O λόγος είναι επειδή αν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, οξειδώνεται.

Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι αλλοιώνονται τα συστατικά του και δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι πρέπει να κάνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι;

Οι περισσότεροι ρίχνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη, αλλά αυτό είναι μια από τις πιο απερίσκεπτες κινήσεις αφού, με αυτό τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μολύνουμε χιλιάδες λίτρα νερού.

Ο σωστός τρόπος περισυλλογής του είναι να το δώσετε σε χώρους (όπως παραρτήματα έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή υπηρεσίες συλλογής χρησιμοποιημένων ελαίων, που αναλαμβάνουν να το ανακυκλώσουν.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η δεύτερη προτεινόμενη λύση είναι να το ρίξετε μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού ή αναψυκτικού), να το κλείσετε πολύ σφιχτά και να το πετάξετε στον κάδο των σκουπιδιών.

Πηγή: bovary.gr

Σχόλια