default-image

Και δεύτερη... ύποπτη πυρκαγιά στην Ιεράπετρα (pics)

Κρήτη
Και δεύτερη... ύποπτη πυρκαγιά στην Ιεράπετρα (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν επικεντρώσει την προσπάθειά τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα όρια των κοινοτήτων Πεύκων και Λιθινών Σητείας, μία καινούργια πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε πιθανότατα από ανθρώπινο χέρι, ξέσπασε στις 2:10 μετά τα μεσάνυχτα λίγο πριν την Ανατολή Ιεράπετρας, στην εντελώς αντίθετη πλευρά του νομού Λασιθίου, από εκείνη που επιχειρούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Το σημείο αυτό είναι πάρα πολύ κοντά στο σημείο όπου είχαμε πέρυσι τις δύο επίσης καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες έφτασαν μέχρι τον επαρχιακό Ιεράπετρας - Βιάννου.

Ενώ όλες οι δυνάμεις της Π.Υ. και των εθελοντών προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά στην περιοχή ανατολικά του Μακρύ Γιαλού οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής υποχρεώθηκαν να στείλουν 21 επανδρωμένα οχήματα στην Ανατολή όπου είχε ξεσπάσει η δεύτερη πυρκαγιά αφήνοντας στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού άλλα 20 οχήματα με τους πυροσβέστες να επιχειρούν με τη βοήθεια των εθελοντών και των κατοίκων της περιοχής να σταματήσουν τη φωτιά πριν περάσει τη γέφυρα του Μαρουλά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Τελικά τα κατάφεραν και η φωτιά σταμάτησε τριακόσια μέτρα πριν τη γέφυρα. Στις 5 τα ξημερώματα είχε πέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η πυρκαγιά, είχαν ελεγχθεί τα δύο μεγάλα μέτωπά της, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένουν στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, σβήνοντας κούτσουρα, προσπαθώντας να αποφύγουν την αναζωπύρωση, λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν.

Το μέτωπο σε αυτή την πρώτη πυρκαγιά είχε απλωθεί σε απόσταση περισσότερο από ένα χλμ., καίγοντας ελαιώνες και χαμηλή χορτολιβαδική βλάστηση.

Στην Ανατολή

Με το πρώτο φως της ημέρας, έφτασε και επιχειρούσε για δύο περίπου ώρες το πυροσβεστικό ελικόπτερο παρουσία του περιφερικού Διοικητή της Π.Υ. κ. Μαραγκάκη.

Στην Ανατολή όπου επιχειρούν 22 επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς εθελοντές, κάτοικοι της περιοχής και υδροφόρες του δήμου, η φωτιά ξεκίνησε δίπλα από τον επαρχιακό δρόμο έκαψε καλλιεργημένες εκτάσεις, δασική και χορτολιβαδική έκταση και περιορίστηκε σε κάποιο βαθμό από τις ρίψεις που επιχειρούσε το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου και στη φωτιά του Μακρύ Γιαλού δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο παραμένουν εκεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιτηρούν για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Αναζωπυρώσεις στην Ανατολή

Ενώ οι ρίψεις νερού το ξημέρωμα από το πυροσβεστικό ελικόπτερο περιόρισε σε κάποιο βαθμό το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ανατολή, όταν έφυγε για ανεφοδιασμό, η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε και το μέτωπό της κινήθηκε προς τη θέση "Ξωχέρι" και προς της "Μπαμπακιάς το Λάκκο".

Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επίγειων μέσων πυρόσβεσης και του Πυροσβεστικού ελικοπτέρου που επέστρεψε στο μέτωπο της πυρκαγιάς μετά τον ανεφοδιασμό του.

Αν δεν κρατηθεί η πυρκαγιά σε αυτό το σημείο θα κινδυνέψουν άμεσα θερμοκήπια, ελαιώνες και κατοικημένες περιοχές νότια της Ανατολής.

Και Σινούκ στη μάχη με τις φλόγες

Αργά το πρωί το πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Έρικσον αναχώρησε και πάλι για ανεφοδιασμό, ενώ στη μάχη με τις φλόγες στην Ανατολή που πλησιάζουν μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες, "έπεσε" από τις 11 το πρωί και ένα ελικόπτερο Σινούκ.

Το ελικόπτερο κάνει συνεχείς ρίψεις θαλασσινού νερού για να μη φτάσει η φωτιά στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις των αγροτών της Νέας Ανατολής και για να μη κινδυνέψουν  σπίτια στους οικισμούς νότια της Ανατολής.

Κινδυνεύουν σπίτια και θερμοκήπια

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί αναχώρησαν το Έρικσον και το Σινούκ για ανεφοδιασμό, φούντωσαν και πάλι οι φλόγες σε δεκάδες εστίες που σιγοκαίνε και αναζωπυρώνονται  με μεγάλη ταχύτητα.

Ένα μέτωπο φωτιάς απειλεί άμεσα την διάσπαρτη με θερμοκήπια και σπίτια περιοχή Σαράτση Κάμπος με κίνδυνο να κάψει θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν ξανά από την αρχή μετά τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ ένα άλλο μέτωπο από τα πολλά ενεργά που υπάρχουν,  απειλεί θερμοκήπια και ελαιώνες στη θέση Ξωχέρι πάνω από την ταβέρνα «Τα Άστρα».

Οι κάτοικοι της περιοχής και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ζητούν άμεσα την επιστροφή των ελικοπτέρων για να τεθεί από αέρος υπό έλεγχο η φωτιά, διαφορετικά φοβούνται ότι, θα σβήσει μόνο όταν φτάσει στη θάλασσα, έχοντας αφήσει πίσω της στάχτες κι αποκαΐδια.

Επέστρεψε το Έρικσον

Επέστρεψε μετά από περίπου μία ώρα - όσο κράτησε και ο ανεφοδιασμός του - από το Ηράκλειο, το Έρικσον, και άρχισε αμέσως τις καίριες ρίψεις νερού, ειδικά στη θέση Ξωχέρι, πάνω από την ταβέρνα "Τα άστρα", εκεί όπου κατάφερε να σταματήσει τη φωτιά πέντε μέτρα από μία μεγάλη κύρια κατοικία.

Το ελικόπτερο συνεχίζει τις ρίψεις νερού στις αναζωπυρωμένες εστίες και η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι σχετικά καλύτερη με εκείνη που επικρατούσε μία ώρα. Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένονται και δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις από αέρος.

Μεγάλη η συμβολή στην κατάσβεση της μεγάλης αυτής φωτιά στην Ανατολή και των ιδιωτών, όπου με τα βυτία φορτωμένα στα αγροτικά αυτοκίνητα συμβάλλουν στην κατάσβεση, προσπαθώντας να σώσουν περιουσίες, αλλά και σπίτια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι αναχώρησε το ελικόπτερο Έρικσον και στο σημείο έσπευσε το ένα από τα δύο Καναντέρ, το οποίο αναχώρησε χωρίς να κάνει ρίψεις νερού, αφού δεν του το επέτρεπαν οι ισχυροί άνεμοι και οι αναταράξεις.

Λίγο πριν τις 3 το απόγευμα και η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες έχει «πέσει» λίγο καθώς έχει κοπάσει και ο άνεμος, θετική εξέλιξη ώστε να τεθεί η μεγάλη αυτή φωτιά υπό μερικό έλεγχο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Φωτογραφίες:

Πυρκαγιά στα όρια των κοινοτήτων Πεύκων και Λιθινών Σητείας: Γ. Σταυρακάκης. Ανατολής: Μ. Γερακιανάκης, Γ. Πηγιάκης, Γ. Ροβιθάκης, Γ. Σταυρακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News