default-image

Άρθουρ Έβανς: Ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό

Άρθουρ Έβανς: Ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό

Σαν σήμερα 8 Ιουλίου γεννήθηκαν ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό, ο Άρθρουρ Έβανς και ο Αρκάς πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Σαν σήμερα έγινε η αρχή των Ιουλιανών και της Αποστασίας, η Κίνα άνοιξε τα σύνορα της σε ξένους επενδυτές, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και επιβλήθηκε το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα.

Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή μέρα:

Ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουλίου του 1851 όταν γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς. Ο Έβανς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 1941, έχοντας συμπληρώσει 90 χρόνια ζωής, είναι διάσημος στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, καθώς ήταν ο επικεφαλής των ανασκαφών που έφεραν στο φως τις αρχαιότητες στην Κνωσό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το όνομά του έχει δοθεί σε γνωστή κεντρική οδική αρτηρία της πόλης του Ηρακλείου. 

Ένας Αρκάς πρωθυπουργός της Ελλάδας

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου του 1876, έρχεται στη ζωή, στην Τρίπολη της Αρκαδίας, ο νομικός και κοινωνιολόγος Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας, ενώ σε όλο του το βίο υπήρξε προσηλωμένος στα δημοκρατικά ιδεώδη. 

Η αρχή των Ιουλιανών και της "Αποστασίας"

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουλίου του 1965 όταν ο - τότε - βασιλιάς Κωνσταντίνος αποστέλλει επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία τον κατηγορεί ότι «ενισχύει και υποθάλπει [...] συνωμοσία, μοναδικόν σκοπόν έχουσα την ανατροπήν του Συντάγματος και την επιβολήν δικατορίας ελεεινής μορφής...». Επρόκειτο ουσιαστικά για την αρχή της ρήξης του Παπανδρέου με τα Ανάκτορα, η οποία οδήγησε λίγες ημέρες μετά στα περίφημα Ιουλιανά και κατ' επέκταση στην "Αποστασία". Στις 15 του ίδιου μήνα ο πρωθυπουργός εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το Παλάτι, καθώς θέλησε να αναλάβει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντί του Πέτρου Γαρουφαλιά, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του Κωνσταντίνου για τη συγκεκριμένη θέση. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, ορκίζεται κυβέρνηση που απαρτίζεται από στελέχη που αποχώρησαν από την Ένωση Κέντρου κι έμειναν στην ιστορία ως «αποστάτες». 

Η Κίνα ανοίγει τα σύνορα σε ξένους επενδυτές

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου του 1979, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική χώρα, μετά τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, η οποία επιτρέπει σε ξένους υπηκόους να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο εσωτερικό τους. 

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Αντώνη Σαμαρά

Πριν από ακριβώς 5 χρόνια, στις 8 Ιουλίου του 2012, η κυβέρνηση Σαμαρά λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Υπέρ» ψηφίζουν συνολικά 179 βουλευτές (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά), ενώ «κατά» ψηφίζουν 121 (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή). 

Το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα του Φιντέλ

To ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουλίου του 1963 όταν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Είχε προηγηθεί η κρίση των πυραύλων ένα χρόνο νωρίτερα, κατά την οποία ο πρόεδρος Κένεντι απείλησε ουσιαστικά τη Σοβιετική Ένωση με πυρηνικό πόλεμο εάν δεν απέσυρε τους πυραύλους που είχε εγκαταστήσει στην Κούβα. Η κρίση εκτονώθηκε μετά από υποχώρηση της ΕΣΣΔ, ωστόσο ένα χρόνο μετά οι σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας χειρτέρεψαν ξανά: Αιτία ήταν ο μετασχηματισμός του κουβανικού κράτους σε ακόμη πιο σοσιαλιστικό προσανατολισμό. 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News