default-image

«Αφήστε ήσυχο το Νοσοκομείο Ιεράπετρας»

Υγεία
«Αφήστε ήσυχο το Νοσοκομείο Ιεράπετρας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κείμενο των θέσεων του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, όπως κατατέθηκε στη μονοθεματική συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου, με συμμετοχή των φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής και τα όργανα του Νοσοκομείου, για την απόφαση μετακίνησης Γιατρών από την Ιεράπετρα προς τον Άγιο Νικόλαο, δόθηκε χθες στον Τύπο, και σε αυτό αποτυπώνεται η κατάσταση η οποία επικρατεί και κατονομάζεται η διοικήτρια των συνδεόμενων Νοσοκομείων του Ν. Λασιθίου Μαρία Σπινθούρη, ως ο άνθρωπος που θεωρεί ανύπαρκτο η περιττό το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

«Δεν αποτελεί πλέον καμία έκπληξη η απόφαση της Διοικήτριας των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων να αποσπά γιατρούς από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας προς τον Άγιο Νικόλαο. Η άποψη της ότι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας περιττεύει γίνεται πλέον ξεκάθαρη. Και η αιτιολόγηση ότι η απόφαση της είναι καθαρά τυπική απλά για να εγκριθεί η αποπληρωμή εφημεριών που ήδη έχουν υλοποιηθεί είναι τουλάχιστον ψευδής. Η απόφαση της αφορά εφημερίες που μελλοντικά θα εκτελεστούν αποκλειστικά στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου από γιατρούς άλλων Νοσοκομείων του Νομού.  

Για να είμαστε συγκεκριμένοι: Η Διοικήτρια των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου κυρία Σπινθούρη Μαρία, με την υπ αριθμόν 1974 της 29ης Ιουνίου 2017, αποφασίζει την μετακίνηση για εκτέλεση εφημεριών στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δύο γιατρών από το Νοσοκομείο Κ.Υ. Νεαπόλεως (Παθολόγο - Παιδίατρο) και δύο γιατρών από το Νοσοκομείο Κ.Υ. Ιεράπετρας (Ορθοπεδικό - Αναισθησιολόγο) για περίοδο 6 μηνών. Όσο και αν αναζητήσει κανείς στην απόφαση αυτή, την οποιαδήποτε υποστήριξη προς το Νοσοκομείο μας δεν θα την βρει. Καμία αμοιβαιότητα, καμία ελπίδα για Παθολόγο, καμία ελπίδα για την έναρξη λειτουργίας του Μαιευτικού- Γυναικολογικού μας τμήματος, καμία υποστήριξη στους Παιδιάτρους και τους Καρδιολόγους μας. Καμία απολύτως πρόβλεψη ότι και το δικό μας Νοσοκομείο μπορεί να χρειαστεί την οποιαδήποτε ενίσχυση από τον Άγιο Νικόλαο. Ή οι γνώσεις της δεν της επιτρέπουν να αντιληφθεί ότι Νοσοκομείο χωρίς Παθολόγο δεν νοείται ούτε στις πιο υποανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη μας, ή υιοθετεί την άποψη ότι εφόσον το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου είναι εντάξει, οι υγειονομικές υποχρεώσεις προς το σύνολο του Λασιθίου έχουν εκπληρωθεί. Αγνοεί παντελώς τις ιδιομορφίες του Νομού με τα τέσσερα αστικά της κέντρα, αγνοεί την υποχρέωση της πολιτείας για ισόρροπη ανάπτυξη στον Νομό, αγνοεί πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα και βεβαίως αγνοεί ότι η επιβίωση αυτού του τόπου είναι απόλυτα συνυφασμένη με το Νοσοκομείο του», αναφέρει ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Από καιρό η Ιεράπετρα έχει επενδύσει στην έλευση του νέου αναισθησιολόγου ώστε να καταστεί δυνατή η υποστήριξη του Μαιευτικού Γυναικολογικού Τμήματος.

«Από καιρό επίσης ελπίζαμε ότι η έλευση του νέου Αναισθησιολόγου θα έδινε ανακούφιση στους παλαιότερους που έχουν εξουθενωθεί με τα ιδιαίτερα καθήκοντα που τους επιφορτίζει ένα Νοσοκομείο σαν το δικό μας. Γιατί πρέπει κάποιος να ενημερώσει αντικειμενικά την κυρία Σπινθούρη για τα ιδιαίτερα καθήκοντα των δικών μας αναισθησιολόγων. Καθήκοντα που σε καμιά περίπτωση δεν επιβαρύνουν τους δικούς της αναισθησιολόγους και λέμε δικούς της γιατί το Νοσοκομείο Ιεράπετρας αποδεικνύει ότι δεν το θεωρεί καθόλου δικό της. Γι αυτό και καταθέτουμε- και αν μας επιτρέπετε να αναγνώσουμε-, έγγραφο της παλαιότερης Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος, που τότε το 2007 απευθυνόταν σε Διοίκηση, ΥΠΕ και Αναισθησιολογική Εταιρία. Στο έγγραφο αυτό τονίζεται ότι «ο Αναισθησιολόγος της Ιεράπετρας δεν δικαιούται να κουραστεί έστω και αν την προηγούμενη νύχτα, παρά τον φόρτο δουλειάς που είχε όλη τη μέρα, με άμεση παρέμβαση του, ανέλαβε επειγόντως να αντιμετωπίσει έναν βαριά πάσχοντα, να τον διασωληνώσει και να τον διακομίσει ο ίδιος σε άλλο Νοσοκομείο Με το ξημέρωμα, θα πρέπει πάντα να είναι φρέσκος στο πόστο του για την αντιμετώπιση νέων προγραμματισμένων, έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Τα καθήκοντα αυτά τα εκπληρώνει ανεξάρτητα από το είδος της εφημερίας. Τι σημασία έχει άλλωστε αφού εφημερεύει μόνος του. Κανένας δεν του εξήγησε, αν κατά την απουσία της διακομιδής του, τύχει άλλο σοβαρό περιστατικό ποιος φέρει την ευθύνη του, ή ουσιαστικά, ποιος θα του σώσει τη ζωή. Αυτή η συνεχής ένταση που θέλει την εμπλοκή τού Αναισθησιολόγου μέσα σε δευτερόλεπτα, είναι ιδιαίτερα εξαντλητική και ψυχικά φθοροποιός. Βολεύει όλους να φροντίζουν να αγνοούν ότι κάθε περιστατικό που εμπλέκεται αναισθησιολόγος είναι δυνητικά θανατηφόρο. Το «κάντε πως δεν βλέπετε» συνεχίζεται και στην πολυδιάσπαση και ποικιλομορφία των καθηκόντων που ανατίθενται στους Αναισθησιολόγους μόνο του δικού μας Νοσοκομείου. Εκτός από την χορήγηση αναισθησίας για τις χειρουργικές επεμβάσεις προστρέχουν για ενδοσκοπήσεις, ηλεκτρικές ανατάξεις, ανακοπές, τροχαία ή άλλου είδους βαριά τραύματα, επιπλοκές στα τμήματα, κάλυψη κενών από την έλλειψη ΜΕΘ, πόνος χρόνιος και οξύς, αναπνευστικές ανεπάρκειες, δηλητηριάσεις, δύσκολοι καθετηριασμοί, κάθε είδους shock και τόσα άλλα. Κάντε πως δεν βλέπετε ότι ο νόμος προβλέπει ξεχωριστό νοσηλευτικό προσωπικό Αναισθησιολογικού Τμήματος. Κάντε πως δεν βλέπετε ότι οι Αναισθησιολόγοι μας ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο χρόνο απασχόλησης στο χειρουργείο που είναι μόνον 25 ώρες τη βδομάδα».

Αυτά και πολλά άλλα λέει η κ. Μυλωνά στο έγγραφο της το 2007. Δεν άλλαξε τίποτα από τότε. Μόλις προσελήφθη νέος αναισθησιολόγος φρόντισε η κυρία Σπινθούρη να τον πάει στο δικό της Νοσοκομείο γιατί εμάς δικούς της δεν μας θεώρησε ποτέ», τονίζει ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Όσον αφορά την μετακίνηση του νέου Ορθοπεδικού, αυτό πραγματικά αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Διοίκησης.

«Γνωρίζουν την ιδιαίτερη κλίση του Γιατρού στις νέες τεχνικές και την αρθροσκοπική επεμβατική. Σαν Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου μας απασχολεί πως θα βρούμε τον τρόπο ώστε να ενισχυθεί το τμήμα του με νέο πύργο αρθροσκοπικής επεμβατικής. Ένα νέο πεδίο δράσης του Νοσοκομείου θα έμπαινε σε εφαρμογή. Σήμερα χειρουργεί με μια περίεργη σύνθεση παλιών μηχανημάτων. Αυτό το νέο πεδίο δράσης δεν θα το επέτρεπαν ποτέ.

Το Ορθοπεδικό Τμήμα είναι ένα από τα τρία μόνον Tμήματα που θα ήταν σωστά στελεχωμένα. Χειρουργικό, Αναισθησιολογικό και Ορθοπεδικό. Παίρνοντας Αναισθησιολόγο και Ορθοπεδικό, περιμένουμε την μετακίνηση Χειρουργού (το έκαναν και στο παρελθόν) ώστε να ολοκληρωθεί το έργο τους. Κανένα στελεχωμένο Τμήμα στην Ιεράπετρα. Θέλουν σκόπιμα να αγνοούν ότι πάνω από το 50% των ορθοπεδικών περιστατικών του Νομού αντιμετωπίζεται εδώ στην Ιεράπετρα.

Ξεκαθαρίζουμε και τονίζουμε ότι είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις γειτονικά Νοσοκομεία από το περίσσευμα σου γιατί πράγματι θεωρούμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο και ταγμένο στην υπηρεσία του κόσμου, και τελείως διαφορετικό να ενισχύεις γειτονικό Νοσοκομείο και μάλιστα κατ εξακολούθηση και χωρίς καμιά αμοιβαιότητα από τις ήδη αιματηρές ελλείψεις σου. Τότε κάτι δεν πάει καλά. Κάποιος κλέβει! Ή κάποιος απαξιώνει τον σκοπό της ύπαρξης του Νοσοκομείου μας. Κλεψιά επίσης είναι να αγωνίζεσαι να ενταχθείς στη Β' άγονη και προβληματική περιοχή και Γ' στη ζώνη εφημεριών, για να σου δοθεί το δικαίωμα για περισσότερες εφημερίες στο Νοσοκομείο που υπηρετείς χωρίς επιπλέον αμοιβή, και τις εφημερίες αυτές να στις κλέβει το γειτονικό Νοσοκομείο που εκβιαστικά μας επιβλήθηκε ως το Κεντρικό», προσθέτει ο Σύλλογος φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Οι γιατροί έρχονται στην Ιεράπετρα με ένα όνειρο. Να ασκήσουν την ειδικότητα τους, να οικοδομήσουν την επιστημονική τους καριέρα και να έχουν την ικανοποίηση ότι έκαναν το καθήκον τους στην κοινωνία που καλούνται να υπηρετήσουν.

«Εμείς (και εννοούμε η πολιτεία), έχουμε καθήκον να τους διασφαλίσουμε καλές συνθήκες άσκησης του λειτουργήματος τους. Με ελλείψεις συναφών ειδικοτήτων, με παρακλήσεις σε εξουθενωμένους συναδέλφους και ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό, δουλειά δεν γίνεται. Μοιραία και δίκαια, αν συνεχιστεί αυτή η καταστροφική πολιτική, όχι μόνον δεν θα προσελκύσουμε νέους γιατρούς, αλλά και αυτοί που έχουμε θα αναζητούν διέξοδο διαφυγής.

Κκάθε εφημερία δικού μας γιατρού στον Άγιο Νικόλαο ακολουθείται από ρεπό και ουσιαστικά η απόφαση αυτή ισοδυναμεί σχεδόν με πλήρη απόσπαση. Αγνοήστε επίσης τυχόν διαβεβαιώσεις ότι θα είναι μόνον για ελάχιστες εφημερίες. Επιτρέψτε μας να γνωρίζουμε ότι στα Χειρουργεία του Αγίου Νικολάου θεωρούν δεδομένη την πλήρη απόσπαση του Αναισθησιολόγου και του Ορθοπεδικού μας.

Γι αυτό, σε καμιά περίπτωση το έγγραφο-απόφαση της Διευθύντριας των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου δεν πρέπει να μπει σε διάλογο. Πρέπει να άμεσα να αποσυρθεί.

Και να μην ξεχνάμε τις αρχικές μας θέσεις που αποτελούν θέσεις όλων των θεσμών, όλων των συλλογικοτήτων και όλου του λαού της Ιεράπετρας: Από την ενιαία Διοίκηση δεν έχουμε δει κανένα καλό. Ούτε την περίφημη «οικονομία κλίμακας» έχουμε δει. Διεκδικούμε το αυτοδιοίκητο του Νοσοκομείου μας και την πλήρη στελέχωση του με έναν νέο οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις δικές μας υγειονομικές ανάγκες. Με λίγα λόγια «ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ», καταλήγει το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα και υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος και ο γραμματέας κ. Μπάμπης Κανάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News