Ειδήσεις

Ουρές από τα ξημερώματα έξω από τους παιδικούς σταθμούς

Με το βάουτσερ στο χέρι αλλά με την αμφιβολία αν θα εξασφαλίσουν μια θέση για το παιδί τους σε παιδικό σταθμό, βρίσκονται δεκάδες οικογένειες.

Με το βάουτσερ στο χέρι αλλά με την αμφιβολία αν θα εξασφαλίσουν μια θέση για το παιδί τους σε κάποιο παιδικό σταθμό, βρίσκονται και φέτος δεκάδες οικογένειες και στα Χανιά.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση γονιών οι οποίοι έχοντας λάβει τα θετικά αποτελέσματα μέσω της EEΤΑΑ βρέθηκαν από τα ξημερώματα έξω από παιδικούς σταθμούς για να εγγράψουν τα παιδιά τους. Την ίδια ώρα ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του δήμου Χανίων, δια στόματος του προέδρου του κ. Μανούσου Φοβάκη, επισημαίνει ότι στα Χανιά υπάρχουν εκατό τέσσερις θέσεις από τις προσφερόμενες του προγράμματος, οι οποίες παραμένουν κενές και άρα η ελπίδα δεν έχει χαθεί!

«Όταν πήραν οι μαμάδες τα βάουτσερ θεώρησαν καλό να πάνε να στηθούνε στην ουρά από τις 11 η ώρα τη νύχτα ή από τα ξημερώματα και να περιμένουν μέχρι το πρωί για να γράψουν τα παιδάκια τους στον παιδικό σταθμό που αυτές είχαν επιλέξει . Θεωρώ ότι ήταν μια λάθος κίνηση γιατί εμάς ούτως ή άλλως μας περίσσεψαν 104 θέσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ κ. Φοβάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια βάζει σε περιπέτειες τους γονείς, γι' αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο θα σταλεί στην ΕΕΤΑΑ με το αίτημα από την επόμενη χρονιά να  καθορίζονται εξ αρχής οι παιδικοί σταθμοί στους οποίους εγγράφονται τα παιδιά των ωφελούμενων.

Σε επίπεδο Χανίων μόλις τέσσερις ιδιωτικοί σταθμοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ .Ο μικρός αριθμός είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην επιχορήγηση των ιδιοκτητών. Αντιστρόφως ανάλογο είναι το ενδιαφέρον των γονιών που αναζητούν αγωνιωδώς μια θέση μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ.

Όπως έλεγε χθες στη Ν.Κ. ιδιοκτήτρια ιδιωτικού παιδικού σταθμού, «διαθέτουμε μόλις είκοσι θέσεις μέσω ΕΣΠΑ, πήραμε δύο επιπλέον επειδή τα παιδάκια ήταν και πέρυσι στο σταθμό, ενώ την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα δέχτηκα 190 τηλεφωνήματα από γονείς που έψαχναν θέσεις»!

Πολλά από τα παιδιά που θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ, θα μπορούν να απορροφηθούν  από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Χανίων. Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 27 Ιουλίου και γίνεται είτε ηλεκτρονικά, είτε απευθείας στα γραφεία του ΔΟΚΟΙΠΠ κάτω από το δημαρχείο Χανίων.

Οι θέσεις που θα διατε

θούν για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε δομές των Χανίων είναι συνολικά 767 από τις οποίες οι 315 είναι στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠ και οι 452 μέσω ΕΣΠΑ . Ωστόσο οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 1700 και είναι βέβαιο ότι και φέτος σημαντικός αριθμός παιδιών θα μείνει εκτός.

Όπως είπαν στη Ν.Κ. μητέρες που βρέθηκαν χθες στα γραφεία του Οργανισμού Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του δήμου Χανίων, στο ενδεχόμενο που τα παιδιά τους δε γίνουν δεκτά σε δωρεάν δομές ,είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω δήμου, θα επιστρατεύσουν γιαγιάδες και παππούδες ,μιας και το κόστος στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είναι κι εκείνους δυσβάσταχτο.

Ενστάσεις για τα αποτελέσματα του προγράμματος του ΕΣΠΑ μπορούν να υποβάλλουν οι γονείς  μέχρι τις 11 Ιουλίου αποκλειστικά στις έδρες των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών που κατατέθηκαν οι αιτήσεις εγγραφών - επανεγγραφών. Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ, θα υπάρξει ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν τέλη Σεπτέμβρη, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια