default-image

ΕΣΠΑ: Ένταση & καταγγελίες για τα βάουτσερ της οργής

Κρήτη
ΕΣΠΑ: Ένταση & καταγγελίες για τα βάουτσερ της οργής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτα εκτεθειμένοι έμειναν για άλλη μια φορά οι αρμόδιοι και το υπουργείου για την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλουν χιλιάδες γονείς και στην Κρήτη, οι οποίοι είδαν είτε τα παιδιά τους να μένουν εκτός παιδικών σταθμών, είτε ακόμη χειρότερα έμειναν με το βάουτσερ «στο χέρι»! Οι καταγγελίες έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό για γονείς που «ξεροστάλιαζαν» έξω παιδικούς και βρεφικούς έχοντας λάβει το «εισιτήριο» μέσω ΕΣΠΑ, αλλά έφαγαν «χαστούκι» καθώς δεν βρήκαν θέση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 35χρονης μητέρας στο Ηράκλειο που πήρε αρχικά τη χαρά ότι διασφάλισε το βάουτσερ (εισιτήριο) για την κόρη της η οποία είναι 15 μηνών, για τη δωρεάν φιλοξενία  της κόρης της σε βρεφικό μέσω ΕΣΠΑ . Ωστόσο στη συνέχεια την περίμενε ψυχρολουσία .

Θα… «κορνιζώσουν» το βάουτσερ!

 Όπως υποστήριξε η 35χρονη στο neakriti.gr  «πήρα τα αποτελέσματα και μόλις άνοιξαν οι βρεφικοί στις 07.30 το πρωί  πήρα με αγωνία τηλέφωνο. Ήδη από το πρωί η πρώτη απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν θέσεις και η απαράδεκτη κατάσταση με εξόργισε. Μου έλεγαν μάλιστα «μην έρθεις καν από' δω, αν αλλάξει κάτι θα σας ενημερώσουμε. Και οι 4 βρεφικοί που κάλεσα δεν μου διευκρίνισαν πότε και πως καλύφθηκαν οι θέσεις και σε όλες τις μαμάδες με τις οποίες μίλησα, είπαν το ίδιο. Μάλιστα οι μητέρες μου έλεγαν ότι έμειναν για δεύτερη φορά και χρονιά με το βάουτσερ στο χέρι και ότι θα το κορνιζώσουν. Πραγματική κοροϊδία». .

Το λάθος επαναλαμβάνεται

Την εικόνα που έχει διαμορφωθεί γνωρίζει καλά ο πρόεδρος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών του νομού Ηρακλείου Γιώργος Παντζόπουλος αφού το λάθος… επαναλαμβάνεται όπως και η οργή , τα παράπονα και τα επεισόδια. Πέρυσι μάλιστα γονείς απείλησαν ακόμη και να καλέσουν την αστυνομία αφού τα επεισόδια και οι διαπληκτισμοί στους παιδικούς ήταν έντονοι, και οι αλλαγές ίσχυσαν για πρώτη χρονιά με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει αναζητήσουν μόνοι τους θέση. Και φέτος όμως η ένταση «χτύπησε» κόκκινο. Όπως τονίζει ο κ.Πιντζόπουλος « δεν υπήρξαν μυστικές συμφωνίες γονέων και παιδικών σταθμών. Ήμουν μπροστά σε περίπτωση παιδικού όπου από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν 76 ενδιαφερόμενα ζευγάρια. Αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε έμεινε και φέτος ίδια, τότε επαναλήφθηκε το ίδιο λάθος. Δόθηκαν περισσότερα βάουτσερ από τις θέσεις που υπάρχουν σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Δεν γίνεται για παράδειγμα να δίνεις 400 βάουτσερ για 190 θέσεις! Θα πρέπει όμως να περιμένουμε γιατί είναι νωρίς , δεν έχουμε ακόμη εικόνα από το ΔΟΠΑΦΜΑΗ (Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής) όπου θα απορροφηθούν παιδιά, οι γονείς ακόμα ψάχνουν και είναι μόλις δεύτερη μέρα».

Τα βάουτσερ της οργής

Πάντως στις καταγγελίες ότι πολλοί βρεφικοί και παιδικοί προτίμησαν αναγκαστικά να  απορροφήσουν παιδιά που ήδη φιλοξενούνταν από την προηγούμενη χρονιά, σημείωσε ότι αυτό πρακτικά δεν είναι εφικτό και ότι οι παιδικοί πιέζονται ασφυκτικά αυτή την περίοδο .Όταν λες σε έναν γονέα πήρες το βάουτσερ και τώρα ψάξε  και έχει επισκεφθεί όλους τους παιδικούς η αγανάκτηση στρέφεται στην «εύκολη» πλευρά, σε αυτόν που αναγκάστηκε να αρνηθεί και όχι σε αυτόν που έκανε το λάθος», σημειώνει ο κ.Πιντζόπουλος. Πάντως επειδή καλύφθηκε από την πρώτη μέρα το 50-80% των θέσεων συνιστά ψυχραιμία έως ότου διαμορφωθεί μια συνολική εικόνα.

Η 35χρονη μητέρα πάντως που κατήγγειλε το περιστατικό απευθύνθηκε στο ΔΟΠΑΦΜΑΗ όπου η εξυπηρέτηση ήταν άμεση και περιμένει τώρα την απάντηση αν θα απορροφηθεί το παιδί της σε δημοτικό βρεφικό.

Οι περισσότεροι όμως παραμένουν στην αβεβαιότητα και το θέατρο του παράλογου που στήθηκε «θύματα» και πάλι τους γονείς, συνεχίζεται…

Αναλυτικά τα στοιχεία για την Κρήτη:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ VOUCHER ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ VOUCHER ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΘΕΣΗΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΘΕΣΗΣ

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News