Ειδήσεις

Αναστηλώνεται ο ναός των Τεσσάρων Μαρτύρων - photos

Εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου.

Εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου. Τα συνεργεία έχουν τοποθετήσει προσεκτικά σκαλωσιές και εξοπλισμό προστασίας των περαστικών.

Οι εργασίες ξεκίνησαν από τη βόρεια πλευρά του ναού με τους Ρεθυμνιώτες να περιμένουν με ανυπομονησία το αποτέλεσμα, αφού αποτελεί μια εκκλησία έμβλημα για την πόλη.

Ας δούμε όμως κάποια ιστορικά στοιχεία του ναού από την ιστοσελίδα του δήμου Ρεθύμνου, rethymno.gr.

?

?

?

Ο νέος τρίκλιτος ναός των Τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και Νικολάου έχει οικοδομηθεί στη θέση παλαιότερων, ανατολικά της ομώνυμης πλατείας και κοντά στον χώρο του μαρτυρίου τους. Ο πρώτος ναός, που ήταν πολύ μεγαλύτερος, θεμελιώθηκε το 1905 από τον επίσκοπο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Διονύσιο Καστρινογιαννάκη, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το 1947 κατεδαφίστηκε ως ετοιμόρροπος. Στη θέση του οικοδομήθηκε ένας πολύ μικρότερος ναός, ο οποίος επίσης κατεδαφίστηκε το 1972. Στην ίδια θέση οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1975.

Οι Τέσσερις Νεομάρτυρες μαρτύρησαν το 1824 και καταξιώθηκαν αμέσως ως Άγιοι στη συνείδηση των Χριστιανών. Πολύ νωρίς, ίσως και από τον επόμενο χρόνο του μαρτυρίου τους, οι Ρεθυμνιώτες χριστιανοί τελούσαν λειτουργίες, αφιερωμένες στη μνήμη τους. Κι αργότερα τους αναγνώρισαν ως προστάτες της σύγχρονης πόλης.

Στο τέμπλο του ναού υπάρχουν εικόνες του Φώτη Κόντογλου, ο Ιησούς Χριστός, η Παναγία, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και οι Τέσσερις Μάρτυρες, χρονολογημένες το 1955.

Σε περίτεχνη λειψανοθήκη, που βρίσκεται στο Ιερό Βήμα του ναού, φυλάσσονται οι τίμιες Κάρες των τριών από τους Τέσσερις Νεομάρτυρες.

Στον υπόγειο χώρο του ναού υπάρχει το παρεκκλήσι του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου (5 Δεκεμβρίου), λειτουργεί ευρύχωρη αίθουσα διαλέξεων και άλλων δραστηριοτήτων.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια