Ειδήσεις

Χωρίς ρεύμα και σε κοντέινερ,"ανύπαρκτο" το Γραφείο Ασύλου

Στα χαρτιά εδώ και δυόμισι χρόνια, παρά τις ανάγκες που παρουσιάζονται στους πρόσφυγες, παραμένει το θέμα δημιουργίας γραφείου ασύλου στο Ηράκλειο. Την αναγκαιότητα αυτή έφεραν και πάλι στο φως με ανακοίνωσή τους το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου και η Πρωτοβουλία Ηρακλείου, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με αφορμή το θέμα της μη έναρξης λειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, μοιράστηκε κείμενο για το ζήτημα αυτό σε όλα τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το Δήμο Ηρακλείου, αντιστοίχως, αναρτήθηκε πανό έξω από το χώρο, στα Καμίνια, όπου βρίσκονται τα κοντέινερ που θα στεγάσουν κάποτε - ελπίζουν οι διαμαρτυρόμενοι - την υπηρεσία και έγινε παρέμβαση και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, όπως και σε αυτά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Το ανύπαρκτο γραφείο ασύλου Κρήτης

Υπενθυμίζεται πως στις 24/2/2015, με την υπ' αριθμόν 1534 απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων, με στόχο τη στελέχωση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου του Ηρακλείου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που μοιράστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου, «οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι επιλέχθηκαν από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία. Αν και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δυόμισι χρόνια από την εν λόγω προκήρυξη, και παρόλο που έχει ήδη στελεχωθεί, το συγκεκριμένο γραφείο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι και σήμερα, με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία των αιτούντων άσυλο προσφύγων που ζουν στην Κρήτη. Τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου έχουν σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί διεθνούς προστασίας, την παραλαβή και εξέταση των σχετικών αιτήσεων, τον εφοδιασμό των αιτούντων και των δικαιούχων με τα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά και τη διευκόλυνσή τους σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υποδοχής τους».

Οι συνέπειες

Η άμεση συνέπεια της μη λειτουργίας του τοπικού γραφείου, όπως αναφέρει το Δ.Σ. του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου, «είναι οι αιτούντες διεθνούς προστασίας να αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα, ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για να τακτοποιήσουν οποιοδήποτε έγγραφο τούς είναι απαραίτητο για τη διαμονή στη χώρα μας. Τα έγγραφα που στερούνται είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού δίχως αυτά είναι αδύνατο να έχουν έστω τα στοιχειώδη, όπως σύναψη ενοικιαστηρίου (απαραίτητο για όσους θέλουν να εγγραφούν στο μητρώο απόρων) κ.ά., σε μια χώρα στην οποία οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι, ούτως ή άλλως, δύσκολες. Έτσι, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από τον πόλεμο, χωρίς την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια, αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με τα έξοδα ενός δυσβάστακτου γι' αυτούς ταξιδιού, προσπαθώντας να είναι νομότυποι σε ένα κράτος που τους ταλαιπωρεί, δε σέβεται βασικά δικαιώματά τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα της άμεσης αντιπροσώπευσης με τη χρήση πληρεξουσίων για την παραλαβή εγγράφων».

Αντικρουόμενες απαντήσεις

Και η ανακοίνωση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου συνεχίζει ως εξής: «Στις προσπάθειές μας τα τελευταία δύο χρόνια να μάθουμε γιατί κωλυσιεργεί η έναρξη της λειτουργίας του γραφείου, λάβαμε πολλές, διαφωτιστικές και αντικρουόμενες απαντήσεις: Φταίει που τα κοντέινερ δεν μπορούν να πάρουν ρεύμα επειδή δεν έχουν οικοδομική άδεια, φταίει που αν δεν πάρουν ρεύμα τα κοντέινερ δεν μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης, φταίει το γραφείο του υπουργού Μουζάλα που δεν έχει ακόμα αποδεσμεύσει το κονδύλι για τη χαρτική ύλη, φταίει που δεν έχει εκταμιευτεί το κονδύλι για τις μετακινήσεις του διευθυντή του γραφείου που θα πηγαινοέρχεται Αθήνα... Μήπως εντέλει φταίνε οι "υπόγειες πιέσεις" προς τους επίσημους άρχοντες της πόλης και του νησιού να μη λειτουργήσει ποτέ το γραφείο ασύλου μη τυχόν και τραυματιστεί ο ευαίσθητος τουρισμός της Κρήτης και χάσουν οι τοπικές Μανωλάδες τα φτηνά ανασφάλιστα εργατικά χέρια; Αναρωτιόμαστε...

Καταγγέλλουμε τη μέχρι και σήμερα (5/7/2017) μη λειτουργία του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου, το οποίο θα εξυπηρετούσε τους πρόσφυγες ολόκληρης της Κρήτης, απαλλάσσοντάς τους από την ταλαιπωρία και τα έξοδα ενός καθ' όλα περιττού ταξιδιού, και απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές την άμεση έναρξη της λειτουργίας του σε χώρο ικανό να εξυπηρετεί τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο νησί».

Η απάντηση των αρμοδίων

Μετά, πάντως, από τη χθεσινή διαμαρτυρία, αξίζει να τονιστεί πως η απάντηση που δόθηκε από τους εργαζόμενους των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το θέμα προχωρά γοργά με την επίμονη στάση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, πως τις κωλυσιεργίες τις δημιουργούσε η Περιφέρεια Κρήτης και όχι η κυβέρνηση, και πως το πρόβλημα ηλεκτροδότησης των κοντέινερ μέσα στα οποία θα στεγαστεί το γραφείο ασύλου όδευε από χθες το πρωί κιόλας προς επίλυση. Αυτό που μένει από εδώ και πέρα είναι να δούμε να παίρνει σάρκα και οστά η μεγάλη αυτή ανάγκη, ώστε να μην περάσουν άλλα δυόμισι χρόνια ή και παραπάνω για ένα έργο το οποίο μάλιστα είχε εξαγγελθεί ότι θα υλοποιηθεί και διά στόματος του υπουργού κ. Μουζάλα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια