Ειδήσεις

Η... κατάρα "χτύπησε" και το Μουσείο Μεσσαράς!

Έτοιμο κατασκευαστικά, διαθέτει τις απαραίτητες οδικές προσβάσεις, αλλά παραμένει κλειστό το "στολίδι".

Η... κατάρα του Μουσείου "χτύπησε" και στη Μεσαρά! Στην περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς είχαμε πάρει μεγάλη χαρά για το ότι οι κτηριακές εργασίες παραδόξως ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους. Να όμως που και εδώ πάμε σε ένα πολύχρονο "σίριαλ" ως προς τη λειτουργία του, ανάλογο με αυτό της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Όπως είχε συμβεί μάλιστα και στο Μουσείο του Ηρακλείου, μεγάλο "αγκάθι" αποτελεί η μουσειολογική μελέτη, με τα εγκαίνια του έτοιμου κτηριακά μουσείου της Μεσαράς να αναμένονται σε μια 3ετία και βάλε...

Η μουσειολογική μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς, η μελέτη δηλαδή που θα υποδείξει την εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, το πού θα τοποθετηθεί το κάθε έκθεμα κ.λπ., δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί. Δεν έχει καν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ή ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ, όταν με το καλό ξεκινήσει, θα χρειαστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, μια 3ετία - ναι, μια 3ετία (!) - για να ολοκληρωθεί.

Πρακτικά, δηλαδή, για τα επόμενα 3,5 χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, που βρίσκεται κοντά στον Αμπελούζο Γόρτυνας, ενώ είναι έτοιμο κατασκευαστικά, ενώ διαθέτει πλέον και τις απαραίτητες οδικές προσβάσεις, δε θα μπορεί να λειτουργεί! Θα έχουμε, δηλαδή, για χρόνια ακόμα ένα έτοιμο αλλά κλειστό "στολίδι"!

Το χρονικό

Το έργο της κατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μεσσαράς ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που θα αναδείξει τις αρχαιότητες της Φαιστού, της Γόρτυνας και των Αστερουσίων. Φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Πολιτισμού/Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το ΠΕΠ "Κρήτη-Νησιά Αιγαίου". Η κατασκευή του ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης ανάγκης χώρου στέγασης των πολλών ευρημάτων από την περιοχή. Με την ολοκλήρωσή του θεωρείται ότι θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης σε όλη την Κρήτη.

Η ταυτότητα

Το κτηριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς αποτελείται από ένα κτήριο μονώροφο, με καλυπτόμενη επιφάνεια 2.907 τ.μ. και ύψος 7,50 μ. εν γένει. Έχει τρεις λειτουργικές ζώνες: Η πρώτη αφορά τους χώρους υποδοχής και έκδοσης εισιτηρίων, αναψυκτήριο, κατάστημα αντιγράφων κ.λπ. Η δεύτερη αφορά στις αίθουσες μόνιμων εκθέσεων και η τρίτη στις υποστηρικτικές λειτουργίες του μουσείου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 11,1 εκατ. ευρώ, ενώ η χαμηλότερη τιμή που δόθηκε ήταν 5.861.254,25 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Η σύμβαση κατασκευής πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012 και ανάδοχος εταιρεία αναδείχτηκε η Ρ. & C. Development. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ήταν 44 μήνες. Η ολοκλήρωση των έργων είχε οριστεί στις 30 Ιουνίου 2015 και η επίσημη λειτουργία στις αρχές του 2016.

Παραδόξως για τα ελληνικά δεδομένα, οι κατασκευαστικές εργασίες κύλησαν καθ' όλα ομαλά. Δεν υπήρξαν εμπλοκές, καθυστερήσεις ή παρατράγουδα. Η ανάδοχος εταιρεία παρέδωσε το κτήριο στην ώρα του.

Τότε βεβαίως, κατά την κτηριακή παράδοση, στις αρχές του 2016, διαπιστώθηκε πως υπήρχε μια σημαντική... παράλειψη! Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς κατασκευάστηκε μεν, είχαν ξεχαστεί όμως από το σχεδιασμό οι απαραίτητες οδικές και πεζοπορικές διαδρομές, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στο κοινό.

Έγινε τότε ένας αγώνας δρόμου, και από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, και τακτοποιήθηκε και το ζήτημα της οδικής πρόσβασης.

Εκκρεμεί η μουσειολογική

Πάνω λοιπόν που κανείς θα περίμενε το "στολίδι" να αρχίσει να λειτουργεί, οι πύλες παραμένουν ερμητικά κλειστές. Εκκρεμεί η μουσειολογική μελέτη, η οποία θα απαιτήσει, όταν ξεκινήσει με το καλό κάποια στιγμή, ένα διάστημα τριών χρόνων!

Το απογοητευτικό για την περιοχή της Μεσσαράς συμπέρασμα προκύπτει μέσα από τη σχετική απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, στο βουλευτή Ηρακλείου και γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Έντονος προβληματισμός και εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από την παρατεταμένη καθυστέρηση για τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς. Με σειρά ερωτήσεών μου κατά το παρελθόν, είχα επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη για την ίδρυση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα αναδείξει τις αρχαιότητες της Φαιστού, της Γόρτυνας και των Αστερουσίων. Πρόκειται για ένα έργο- "κόσμημα" για το νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα, που έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί εδώ και καιρό, αφού η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του τελειώνει τις εργασίες του. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Κρήτης όλα τα έργα της κυκλοφοριακής σύνδεσης του μουσείου.

Αυτό που καθυστερεί χαρακτηριστικά είναι το επόμενο βήμα, που είναι η υλοποίηση μουσειολογικής μελέτης, η οποία θα δείξει πού θα γίνει η τοποθέτηση της κάθε προθήκης και των αρχαιολογικών ευρημάτων που θα κοσμήσουν τις αίθουσες του μουσείου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επερώτησή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ζητούσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης.

ΣΕ... 36 ΜΗΝΕΣ!

Η απάντηση του ΥΠ.ΠΟ.

Απαντώντας στον Βασίλη Κεγκέρογλου, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου γνωστοποίησε πως «το υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να προτείνει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης έργο που αφορά στην υλοποίηση της μουσειογραφικής/μουσειολογικής μελέτης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Μεσσαρά, με προϋπολογισμό ένταξης 2.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Η διάρκεια του έργου προβλέπεται να είναι 36 μήνες από την έναρξη του έργου».

Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...

Ρπεορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια