default-image

Ρεκόρ θερμοκρασιών & το βράδυ - Η τροπική νύχτα των Κρητικών

Κρήτη
Ρεκόρ θερμοκρασιών & το βράδυ - Η τροπική νύχτα των Κρητικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη νύχτα που πέρασε σίγουρα θα τη θυμούνται οι Κρητικοί καθώς ο υδράργυρος έφθασε στα ύψη με το νησί μάλιστα να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο, τα ρεκόρ στις θερμοκρασίες , διανύοντας ένα ακόμη 24ώρο καύσωνα.

Και αν τη μέρα είχαμε 46 και 45 βαθμούς κελσίου , δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι και τη νύχτα η Κρήτη θύμισε «Σαχάρα», παραπέμποντας σε… καυτά σκηνικά με το «καλημέρα» μάλιστα του Ιουλίου.

Κλιματιστικά , ανοιχτές μπαλκονόπορτες , στρωματσάδα στη βεράντα ακόμη και διαμονή στις παραλίες , ήταν μερικές από τις πιο εύστοχες λύσεις για να παραμείνουν δροσεροί οι πολίτες και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν από τις «συμπληγάδες» του καύσωνα βιώνοντας χωρίς δυσάρεστα το βράδυ του ΣαββάτοΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΛΑΒΑ" ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΗΤΗ, ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ "ΨΗΘΟΥΝ"

Ωστόσο τα περιστατικά με συμπτώματα θερμοπληξίας αλλά και έντονη δυσφορία,  δεν έλειψαν αυτό το διήμερο, με θύματα κυρίως του καύσωνα, ηλικιωμένους αλλά και άτομα ευπαθών ομάδων, με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Και το Σάββατο και την Κυριακή υπήρξαν άνθρωποι που κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά τους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για την παροχή πρώτων βοηθειών και για να μην τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο η υγεία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ, "ΦΡΑΚΑΡΕ" ΠΆΛΙ  ΤΟ ΚΑΚΟ ΟΡΟΣ

Σύμφωνα τώρα με τους μετεωρολόγους και το meteo  για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, η θερμοκρασία παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα: σε 42 από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 30 βαθμούς. Οι περισσότεροι από τους σταθμούς αυτούς ήταν στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και πολλοί στην Αττική.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε 6 σταθμούς του ΕΑΑ το Σάββατο 1 Ιουλίου η μέση θερμοκρασία του 24ωρου ήταν μεγαλύτερη απ' αυτήν του ανθρώπινου σώματος:

Η Κρήτη έσπασε και τη νύχτα ρεκόρ- Που σημειώθηκαν οι πιο υψηλές θερμοκρασίες

Λέντας Ηρακλείου 37.8

Παλαιόχωρα Χανίων 37.3

Λίνδος 37.2

Κάλυμνος 37.2,

Πετροκεφάλι Μοιρών Ηρακλείου 37.1

Πλακιάς Ρεθύμνου 36.8

Επίσης οι υψηλότερες ελάχιστες σημειώθηκαν στον Πλακιά Ρεθύμνου (35.6), στα Φαλάσαρνα Χανίων (33.3), στον Καβομαλιά (33), στην Παλαιόχωρα Χανίων (32.7), στην Ιεράπετρα (32.6), στον Άγιο Νικόλαο (32.4), στο Πέραμα Αττικής (32.4), και στην Πετρούπολη (32.4).

Τι θα γίνει σήμερα

Ωστόσο άλλη μια μέρα πρέπει να κάνουμε υπομονή διότι και σήμερα  Κυριακή, οι τιμές των θερμοκρασιών θα σκαρφαλώσουν και πάλι πάνω από τους 42-43°C για τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

Οι πιο καυτές περιοχές της Κρήτης

Τυμπάκι: 44 βαθμοί

Λέντας :44 βαθμοί

Μοίρες: 43 βαθμοί

Παλαιόχωρα : 42 βαθμοί

Ιεράπετρα :41 βαθμοί

Σφακιά:41 βαθμοί

Γέργερη: 40 βαθμοί

Πρέβελη: 40 βαθμοί

Ρέθυμνο:39 βαθμοί

Άγιος Νικόλαος:39 βαθμοί

Κάνδανος: 39 βαθμοί

Σπήλι: 39 βαθμοί

Ηράκλειο: 38 βαθμοί

Φαλάσαρνα: 38 βαθμοί

Χανιά: 37 βαθμοί

Τζερμιάδο:35 βαθμοί

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Σήμερα η θερμοκρασία σε πολλές πεδινές ηπειρωτικές αλλά και σε αρκετές νησιωτικές περιοχές θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς ενώ στη κοιλάδα του Έβρου, στη Θεσσαλική πεδιάδα, καθώς και σε περιοχές της Βοιωτίας, της Αττικής, και της Πελοποννήσου οι μέγιστες θα φτάσουν έως και τους 44 με 45 βαθμούς. Εξαίρεση αποτελεί η Ήπειρος και το βόρειο Ιόνιο, όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 34 με 36 βαθμούς.

Τι θα γίνει από Δευτέρα

Η πτώση της θερμοκρασίας θα επεκταθεί σταδιακά στο υπόλοιπο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (χάρτης 2 - δεξιά), οπότε οι μέγιστες στις περισσότερες περιοχές δεν θα ξεπερνούν τους 33 με 34 βαθμούς.

Στο Αιγαίο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές πλησιάζοντας κατά τόπους τους 36 με 38 βαθμούς.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News