default-image

Στην Παλιά Ηλεκτρική οι 120 πρόσφυγες, υπέστησαν ηλίαση

Κρήτη
Στην Παλιά Ηλεκτρική οι 120 πρόσφυγες, υπέστησαν ηλίαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο κλειστό γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά μεταφέρθηκαν νωρίς χθες το απόγευμα οι 120 πρόσφυγες από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, που επέβαιναν στο ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Τουρκίας με το όνομα "Κουσούκ Μπέι", που εντοπίστηκε χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή 28 ναυτικά μίλια βόρεια του Ακρωτηρίου.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι δώδεκα γυναίκες και τρία παιδιά. Τρεις Ουκρανοί που επέβαιναν στο ιστιοφόρο, και οι οποίοι φέρονται ως οι διακινητές των προσφύγων, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.

Το ιστιοφόρο, ρυμουλκούμενο από σκάφος της Frondex και συνοδεία καταδιωκτικού του Λιμεναρχείου Χανίων και ενός ακόμη φουσκωτού σκάφους με άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού, κατέπλευσε λίγο πριν τις 2 χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Σούδας.

Εκεί περίμεναν δύναμη του Λιμεναρχείου, τρία λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, εθελοντές Σαμαρείτες και μία κινητή μονάδα με ένα ακόμη όχημα από το "Χαμόγελο του Παιδιού", κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου και του Κοινωνικού Ιατρείου. Τέσσερις πρόσφυγες χρειάστηκε να παραληφθούν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Χανίων λόγω παθολογικών προβλημάτων, που παρουσίασαν και συμπτώματα ηλίασης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μέχρι τις 4 το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά των υπόλοιπων προσφύγων στην Παλιά Ηλεκτρική, όπου ο Δήμος και η Κοινωνική Υπηρεσία, με τη συνδρομή εθελοντικών οργανώσεων, είχαν ήδη προχωρήσει στην απαραίτητη προετοιμασία για τη φιλοξενία τους. Στο χώρο, που σύμφωνα με το δήμαρχο θα παραμείνουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα, τοποθετήθηκαν στρώματα, ενώ εξασφαλίστηκε τροφή και νερό για τους φιλοξενούμενους.

«Προσπαθούμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες δύσκολες και ακατάλληλες. Όμως, έχουμε εξασφαλίσει καθαριότητα στο χώρο, τη σίτιση και την όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη διαμονή τους», δήλωσε από την Παλιά Ηλεκτρική ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς δεσμεύεται ένας αθλητικός χώρος για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν οι πρόσφυγες σε αυτόν».

Η κ. Ειρήνη Μαρκουλάκη, ψυχολόγος από το "Χαμόγελο του Παιδιού", σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες, να βοηθήσουμε τα παιδιά, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους εθελοντές».

Το χρονικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας και είχαν προορισμό την Ιταλία. Χθες τα ξημερώματα, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112, ενημέρωσαν ότι το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης ενώ έπλεε βόρεια του Ακρωτηρίου Χανίων. Στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, σκάφος της Frontex, καθώς και δύο παραπλέοντα, ένα Φ/Γ και το Ε/Γ-Ο/Γ "Ελ. Βενιζέλος", τα οποία μετά από έρευνες εντόπισαν το σκάφος.

Αίτημα για παραχώρηση του παλιού Ψυχιατρείου

Με αφορμή τη φιλοξενία των προσφύγων στα Χανιά, ο δήμαρχος κ. Τάσος Βάμβουκας επαναφέρει το αίτημα για παραχώρηση κτηρίων του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων στο Δήμο. Με επιστολή του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης κ. Δημήτρη Βίτσα, ο κ. Βάμβουκας χαρακτηρίζει επιτακτικό και άμεσο το αίτημα για την παραχώρηση ακινήτου στο χώρο του πρώην Ψυχιατρείου, που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε., διευκρινίζοντας ότι, αν υπάρξει ανταπόκριση, η δημοτική Αρχή θα είναι εκείνη που θα αναλάβει τις δαπάνες προετοιμασίας και λειτουργίας.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Χανίων τόνισε: «Ο Δήμος μας για πολλοστή φορά δέχτηκε κύμα μεταναστών, των οποίων τη φιλοξενία έχει ήδη αναλάβει, παρ' όλη την ανυπαρξία υποδομών, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχει».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News