default-image

Τι είναι ο βιοτουρισμός που προωθείται στην Ιεράπετρα;

Κρήτη
Τι είναι ο βιοτουρισμός που προωθείται στην Ιεράπετρα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα από καινοτόμες δράσεις του προγράμματος βιοτουρισμού, που έχει ως βασική του αρχή την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Ιεράπετρας, με φορέα το ΝΠΔΔ «Περιβάλλον» επιχειρεί να αναπτύξει ένα οργανωμένο και στελεχωμένο γραφείο πληροφοριών (information kiosk), που θα μπορεί να προσφέρει τουριστικές και άλλες χρηστικές περιβαλλοντικές πληροφορίες, στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι θα επιλέγουν για τις διακοπές τους το Λασιθιώτικο Νότο.

«Την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα περάσουμε από το Δ.Σ. του ΝΠΔΔ "Περιβάλλον" Δήμου Ιεράπετρας, την έγκριση της συμμετοχής μας στο έργο με τίτλο «Φυσικό περιβάλλον  και Καινοτόμες δράσεις στον  Βιοτουρισμό του Δήμου Ιεράπετρας», είπε ο πρόεδρος του κ Μιχάλης Σπυριδάκης.

«Προσπαθούμε να ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα , για να οργανώσουμε και να στελεχώσουμε ένα σύγχρονο τεχνολογικά γραφείο πληροφοριών, στην παραλιακή ζώνη, το οποίο θα προσφέρει πολλές καλές υπηρεσίες στον τουρισμό μας με μια  ιδιαίτερη φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα η ιδέα και η υλοποίηση του οποίου, ξεκίνησε από την Ελλάδα το 1985», πρόσθεσε ο κ Σπυριδάκης.

Η σύντομη ιστορία του Διεθνούς Οργανισμού Βιοπολιτικής

Ο Διεθνής Οργανισμός Βιοπολιτικής (BIO) ιδρύθηκε από την καθηγήτρια πανεπιστημίου Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη το 1985, κάτω από την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τα τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα και να επιταχυνθεί η εφαρμογή νέων και πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων για τη διαφύλαξη της  ισορροπίας της γης για τις επόμενες γενιές.

Ο όρος "βιοπολιτική" δημιουργήθηκε από την αγάπη για τη βιολογία και την πεποίθηση ότι το bios - ζωή - είναι ένας δεσμός που ενώνει όλους τους ανθρώπους. Με εκπροσώπους σε 165 χώρες σε όλο τον κόσμο, η BIO είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 Εστιάζοντας στην ανάπτυξη της διεθνούς πολιτικής - βιοπολιτική - για να εγγυηθεί παγκόσμια περιβαλλοντική αρμονία και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη, η BIO έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος του έργου της στην προώθηση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος να ζει σε ένα καθαρό περιβάλλον. Επιπλέον, με την ισχυρή πεποίθηση ότι η εκπαίδευση κατέχει το κλειδί για το μέλλον μας, η BIO έχει ξεκινήσει ένα βιοκεντρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έξω από τα όρια της συμβατικής περιβαλλοντικής επιστήμης, με στόχο την επίτευξη περιβαλλοντικά γραπτών παγκόσμιων πολιτικών. Μέσα σ 'αυτό το πλαίσιο, ο σεβασμός για το περιβάλλον και όλες τις μορφές ζωής, γίνεται το κύριο συστατικό κάθε δράσης και σκέψης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Βιοπολιτικής (BIO) είναι ένας μη κερδοσκοπικός μη κυβερνητικός οργανισμός . Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, η BIO προωθεί τη μετάβαση από ένα ανθρωποκεντρικό σε ένα βιοκεντρικό σύστημα αξιών στην κοινωνία. Προκειμένου να περιοριστεί η περιβαλλοντική καταστροφή και να δοθεί η εκτίμηση του περιβάλλοντος στον πυρήνα κάθε ανθρώπινης προσπάθειας.

Με την Ελλάδα ως λειτουργική βάση, η BIO έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση, ενώ κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε 165 χώρες υποστηρίζουν σήμερα τα ιδανικά της και έχουν αφιερώσει τις προσπάθειές τους στην παγκόσμια διάδοσή τους. Η BIO έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα διεθνή συνέδρια και συμπόσια, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την προστασία του περιβάλλοντος ως πρωταρχικό κοινωνικό στόχο.

Στην παγκόσμια προσπάθεια εξοικονόμησης του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη μας, απαιτούνται σοβαρά νέα μοντέλα. Η BIO επικεντρώνεται σε ένα ευρύτερο πεδίο περιβαλλοντικής διαφύλαξης - το οποίο ενσωματώνει το περιβάλλον σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά συστήματα - παρέχοντας κατευθυντήριες γραμμές που θα εμπλουτίσουν τις στρατηγικές προστασίας του περιβάλλοντος με προοπτική το μέλλον. Η έννοια της βιωσιμότητας επεκτείνεται, αλλά δεν αρκεί.

Εάν ένα νέο όραμα - πέρα ??από την αειφόρο ανάπτυξη - δεν εφαρμοστεί αμέσως, υπάρχει ο κίνδυνος διαιώνισης και όχι εξάλειψης των λαθών του παρελθόντος. Η BIO προωθεί αυτό το όραμα από το 1985 και έχει αναπτύξει σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News