default-image

Ποιος ήταν ο μεγάλος αριστοφανικός Θύμιος Καρακατσάνης;

Ελλάδα
Ποιος ήταν ο μεγάλος αριστοφανικός Θύμιος Καρακατσάνης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από 5 χρόνια, στις 30 Ιουνίου του 2012, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο Θύμιος Καρακατσάνης. Από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, διακρίθηκε κυρίως για τις αριστοφανικές του ερμηνείες. Γεννήθηκε το 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά και σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Συμμετείχε στους "Όρνιθες" του Κουν το 1959, ενώ τις επόμενες δεκαετίες ερμήνευσε διάφορους ρόλους - μεταξύ άλλων - σε έργα των Πίντερ, Μολιέρου, Σάιμον και Χάσεκ. Θεωρείται κατεξοχήν θεατρικός ηθοποιός, καθώς έπαιξε σε όλη του τη ζωή μόνο σε 11 κινηματογραφικές ταινίες.

Το καλοκαίρι του 2011 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ανακοίνωσε ότι αποσύρεται λόγω προβλημάτων υγείας. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιστρέψει στη σκηνή, απάντησε κυνικά: «Θα εμφανιστώ στη Δευτέρα Παρουσία. Για εμένα η αυλαία έπεσε...».

Η "Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών"

Σαν σήμερα, στις 30 Ιουνίου του 1934, λαμβάνει χώρα στη Γερμανία η περίφημη "Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών". Πρόκειται για το φονικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών που σημειώθηκε στους κόλπους του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και αφορούσε συγκεκριμένα στο παραστρατιωτικό σκέλος των ναζί sturmabteilung (SA).

Η SA ήταν μαζική οργάνωση του ναζιστικού κόμματος η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο και στην εδραίωση του Χίτλερ. Το 85%, ωστόσο, των SA ανήκε στην εργατική τάξη. Ως αποτέλεσμα υπήρξαν πλείστες επικρίσεις από τα μέλη της εναντίον της ηγεσίας του κόμματος, που είχε απεμπολήσει το "σοσιαλιστικό" στοιχείο για χάρη του εθνικισμού.

Επικεφαλής της SA ήταν ο Ερνστ Ρεμ, φίλος του Χίτλερ. Φοβούμενος πάντα τους εσωτερικούς εχθρούς και προσπαθώντας να προλάβει την περαιτέρω μαζικοποίηση και επιρροή της SA, ο Χίτλερ δεν είχε πολλούς ενδοιασμούς να στραφεί εναντίον της και να τη διαλύσει. Μαζί με τους Γκέρινγκ, Χίμλερ, Γκέμπελς και Χέιντριχ, οι οποίοι τον έπεισαν ότι ο Ρεμ προετοιμάζει πραξικόπημα εναντίον του, οργανώνει τη "Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών": Το βράδυ του Σαββάτου 30 Ιουνίου προς Κυριακή 1 Ιουλίου, συλλαμβάνονται και εκτελούνται δεκάδες στελέχη της SA.

Λίγες ημέρες μετά ο Χίτλερ ανακοινώνει ότι 61 άτομα εκτελέστηκαν, 13 σκοτώθηκαν και 3 αυτοκτόνησαν. «Αν κάποιος με ρωτήσει γιατί δεν έστειλα τους συνωμότες στη δικαιοσύνη, ένα έχω να του πω: Είμαι υπεύθυνος για τη μοίρα του γερμανικού λαού και γι' αυτό έγινα ο υπέρτατος κριτής», είχε πει με περισσή αλαζονεία ο Χίτλερ.

Εξήντα κεράκια για τη Λίνα Νικολακοπούλου

Τα εξήντα της χρόνια κλείνει σήμερα η διάσημη Ελληνίδα στιχουργός, Λίνα Νικολακοπούλου. Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1957 στα Μέθανα και σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή κινηματογράφου Σταυράκου, σκηνοθεσίας θεάτρου στη σχολή του Πέλου Κατσέλη, αλλά και κλασσικής κιθάρας στο Εθνικό και το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Το όνομα της Νικολακοπούλου είναι στενά συνδεδεμένο με τον Σταμάτη Κραουνάκη, με τον οποίο η στιχουργός ήταν συμφοιτήτρια στα τέλη της δεκαετίας του '70. "Η συνάντησή μας ήταν μοιραία, ήμουν πάρα πολύ ήσυχη μαζί του. Ο άνθρωπος αυτός καταλάβαινε τι έλεγα και αυτό με γέμιζε ευτυχία..." έχει δηλώσει η ίδια, ενώ ο Κραουνάκης τη χαρακτηρίζει "γεννημένη ποιήτρια".

Ο Σημίτης επικρατεί του Άκη στο 4ο Συνέδριο

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 21 χρόνια (30 Ιουνίου 1996), ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο Συνέδριο του κόμματος καταφέρνει να επικρατήσει του Άκη Τσοχατζόπουλου συγκεντρώνοντας 2.732 ψήφους. Ο αντίπαλός του έλαβε 2.324 ψήφους.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News