default-image

Πώς προφυλάσσονται οι εργαζόμενοι σε συνθήκες καύσωνα

Κρήτη
Πώς προφυλάσσονται οι εργαζόμενοι σε συνθήκες καύσωνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από σήμερα θα πρέπει όλοι να λαμβάνουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, που θα ξεκινήσει στην Κρήτη να κάνει αισθητή την παρουσία του με θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να προσέξουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες την εγκύκλιο που εξέδωσε για τις ημέρες αυτές του καύσωνα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και συμβάσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος της ΓΣΕΕ αναφέρει τα εξής:

* «Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κ.ο.κ.), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολινεργικά κ.ο.κ.) και οι γυναίκες κατά την κύηση. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον ιατρό εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση ιατρού εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

* Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτηρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στην απαιτούμενη προσαρμογή του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου.

* Τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για το χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο-15οC, τον προγραμματισμό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, την οργάνωση υποδομής πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Ειδικότερα, δε, για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπονται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

* Καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή ειδικών νομοθετικών διατάξεων ή όρων ΣΣΕ που αφορούν στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικών ρυθμίσεων αποτελούν:

α) οι ρυθμίσεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών για τους εργαζόμενους σε υπαίθριες εργασίες σε μεταλλεία και λατομεία, που ορίζουν ότι για την αποφυγή έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να γίνεται διακοπή ή μετάθεση του χρόνου εκτέλεσης της εργασίας, όταν από τις σχετικές μετρήσεις ή δελτία της ΕΜΥ διαπιστώνονται συνθήκες υπέρβασης των προβλεπόμενων τιμών θερμοκρασίας (ή και υγρασίας).

β) η διάταξη της ΣΣΕ εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών κλάδων όλης της χώρας, βάσει της οποίας οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38οC υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή,

γ) η διάταξη της ΣΣΕ για τους εργαζόμενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες (μεταλλουργικές) ν. Πειραιά-Αττικής και Νήσων, βάσει της οποίας, όταν η ΕΜΥ δίνει θερμοκρασία 36ο και 37οC διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00, και όταν δίνει θερμοκρασία 38οC και πάνω, το ωράριο εργασίας είναι μεταξύ 07:00 έως 13:00, χωρίς καμία περικοπή του ημερομισθίου, η δε διακοπή του ωραρίου θα ισχύει μέχρι και τις 19:00,

δ) η διάταξη της ΣΣΕ για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν δίκυκλο (διανομείς - courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων και βιβλιοχαρτοπωλείων, βάσει της οποίας δε θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38οC και άνω).

* Σημαντικός είναι ο ρόλος των αρμόδιων Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων εφαρμογής των μέτρων που κατατείνουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον επιβαρυμένους από τη θερμική άποψη, όπως π.χ. στους υπαίθριους χώρους ή όταν οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. οικοδομές, οδικά ή άλλα τεχνικά έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυμεταφορές με δίκυκλο κ.ά.), στους στεγασμένους με ειδική παραγωγική δραστηριότητα (π.χ. χυτήρια, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες, υπαίθριες εργασίες, μαγειρεία κ.λπ.), σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές κ.λπ.).

* Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με προτεραιότητα σε εκείνους με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από θερμική άποψη, καθώς και άμεσης ανταπόκρισης στις σχετικές καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών παραβιάσεων ή μη συμμόρφωσης εργοδοτών προς τις υποδείξεις που τους γίνονται».

«Να γίνονται ανώνυμες καταγγελίες»

«Όποιος εργαζόμενος εξαναγκαστεί από τον εργοδότη του να εργάζεται σε εξωτερική δουλειά αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες και ώρες του καύσωνα, μπορεί να επικοινωνεί με το τηλέφωνο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου 2810/283.984 και να καταγγέλλει το περιστατικό, χωρίς να δίνει το όνομά του, κι εμείς θα παρεμβαίνουμε αμέσως», δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, ιδιαίτερα, πρέπει να κάνουν μεγάλα διαλείμματα. Δεν μπορούν να δουλέψουν σε μέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Συνιστάται η κατανάλωση πολλών υγρών, ενώ τα προβλήματα τα έχουμε συνήθως σε επαγγέλματα που γίνονται σε μη στεγασμένους χώρους, όπου οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων κάτω από τέτοιες συνθήκες αυξάνονται»...

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΚΗ τονίζει ότι, λόγω των θερμοκρασιών αυτών, μπορεί να έχουμε ακόμη και λιποθυμίες εργατών, την ώρα που εργάζονται σε μεγάλα ύψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τους τη ζωή.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News