default-image

Υγρά και αλάτι η απάντηση στον καύσωνα

Κρήτη
Υγρά και αλάτι η απάντηση στον καύσωνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μόνη περίοδος κατά την οποία το αλάτι, σε μέτριες ποσότητες, χρειάζεται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η περίοδος που διανύουμε.

Αντίθετα, αν υπάρχει περίοδος που δεν πρέπει να καταναλώνουμε... ούτε σταγόνα αλκοόλ αυτή είναι η σημερινή...

Ο επεμβατικός καρδιολόγος Κώστας Βαρδάκης δίνει χρήσιμες πληροφορίες, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη". Όσον αφορά στους υπερτασικούς, τους καλεί τώρα που μπήκαμε για τα καλά στο καλοκαίρι να επισκεφτούν το γιατρό τους, γιατί λαμβάνοντας το χαπάκι κατά της πίεσης, από τη μια, και χάνοντας ιδρώτα, από την άλλη, μπορεί να φτάσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα, της υπότασης έως και λιποθυμίας!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς το αλάτι στο φαγητό μας είναι γνωστοί. Αυτό όμως που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό στον κόσμο είναι ότι, σε ποσότητες λογικές, το αλάτι το χρειάζεται ο οργανισμός μας όσο ιδρώνει το καλοκαίρι.

«Ίσως είναι οι μόνες μέρες που δικαιούμαστε να βάζουμε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό μας. Δηλαδή, ενώ γενικότερα το αλάτι είναι υπό διωγμόν σε ό,τι αφορά τους υπερτασικούς, τις ημέρες του καύσωνα, επειδή ιδρώνουμε πάρα πολύ και με τον ιδρώτα χάνουμε κάλλιο και νάτριο, είναι αυτές κατά τις οποίες ίσως χρειάζεται να μην είμαστε τόσο αυστηροί στο θέμα του αλατιού. Επομένως, έχουμε ένα μικρό περιθώριο να το χρησιμοποιούμε», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο Κώστας Βαρδάκης.

Και στο σημείο αυτό καλεί τους ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα αντιυπερτασικά, οπωσδήποτε να παρατηρούν την πίεση, για το ενδεχόμενο να πέσει πάρα πολύ.

«Διότι στον έντονο καύσωνα είναι πολύ πιο αναμενόμενη η υπόταση, σε σχέση με τη φυσιολογική θερμοκρασία, λόγω του ιδρώτα και της αφυδάτωσης. Δηλαδή, με τον ιδρώτα δε χάνουμε μόνο νερό. Με τον ιδρώτα χάνουμε και νάτριο. Φεύγει από το σώμα μας και χρειάζεται να αναπληρωθεί», επισημαίνει.

Εξάλλου, ο Κώστας Βαρδάκης εξηγεί ότι «τα φάρμακα της πίεσης είναι σαν τα ρούχα. Αν φοράς όλο το χρόνο τα ίδια ρούχα, ή θα κρυώνεις το χειμώνα ή θα ζεσταίνεσαι το καλοκαίρι. Χρειάζεται λοιπόν να προσαρμόζει κανείς τα αντιυπερτασικά του φάρμακα. Ειδικά αν ο ασθενής είναι διαβητικός ή για τους Χ άλλους λόγους δεν μπορεί να ρυθμίσει καλά την πίεση ο οργανισμός»...

Όχι αλκοόλ, κίνδυνος θερμοπληξίας

«Εάν έχει καταναλώσει κάποιος μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ο οργανισμός του χάνει την ικανότητα να ρυθμίζει σωστά τη θερμοκρασία του σώματος», τονίζει ο επεμβατικός καρδιολόγος Κώστας Βαρδάκης.

«Τότε λοιπόν έχουμε περισσότερες πιθανότητες θερμοπληξίας. Όπως όταν μεθάει το χειμώνα υπάρχει περίπτωση να πάθει κρυοπαγήματα επειδή δεν το καταλαβαίνει ότι κρυώνει, το ίδιος γίνεται και το καλοκαίρι. Αν γίνει μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει καλά ο οργανισμός για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος»...

Και στο σημείο αυτό τονίζει ότι «για το λόγο αυτό, το να κάτσει κανείς στην παραλία και να πίνει παγωμένα ποτά και παγωμένες μπίρες και το παρακάνει, είναι επικίνδυνο να κάνει αρρυθμίες και τελικά να μην καταφέρει πολύ καλά να ισορροπήσει ο οργανισμός του το θέμα της ρύθμισης της θερμοκρασίας»...

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «στον καύσωνα, καλύτερα να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Και αν χρειαστεί να το κάνουμε σε μια εκδήλωση, θα πρέπει να είμαστε πολύ καλά ενυδατωμένοι και να μην πίνουμε τόσο ώστε να επηρεάζεται η συνείδησή μας»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News