Ειδήσεις

Και οι ράμπες στην εθνική έχουν... αίσιο τέλος

Το "σήριαλ" βαίνει προς το τέλος του και τον Αύγουστο η δημοπράτηση του έργου ολοκλήρωσης του ημικόμβου από τον ΟΑΚ Α.Ε.

Με αίσιο τρόπο τελειώνει προσεχώς το "σίριαλ" γύρω από τις ράμπες του ΒΟΑΚ στου Κοκκίνη Χάνι! Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης προκήρυξε ήδη το σχετικό διαγωνισμό για το έργο ολοκλήρωσης του ημικόμβου στου Κοκκίνη, ύψους 300.000 ευρώ, με τη δημοπράτηση να έχει οριστεί για την 1η Αυγούστου.

Εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα και τα πάντα κυλήσουν ομαλά κατά τη δημοπράτηση, αλλά και στα επόμενα διαδικαστικά βήματα, στα τέλη της ερχόμενης άνοιξης αναμένεται να ολοκληρωθεί η παρέμβαση και θα έχει διαμορφωθεί ο ημικόμβος, με κανονικές, ασφαλείς ράμπες πρόσβασης. Βεβαίως στα χαρτιά υπάρχει και προωθείται ο σχεδιασμός για τη μόνιμη κυκλοφοριακή λύση που προβλέπεται να δοθεί με την κατασκευή του πλήρους, ανισόπεδου κόμβου Ανώπολης.

 Επειδή όμως στην Ελλάδα ισχύει το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να ολοκληρωθεί η ενδιάμεση παρέμβαση στις ράμπες στου Κοκκίνη, αφού κατά κοινή εκτίμηση θα χρειαστεί περίπου μια 5ετία για να δούμε (αν δούμε) τον ανισόπεδο κόμβο Ανώπολης...

Σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη του ΟΑΚ Α.Ε., «εκτίθεται σε ανοικτή διαδικασία επιλογής αναδόχου κατασκευής το έργο "Ολοκλήρωση της κατασκευής του ημικόμβου Κοκκίνη Χάνι του ΒΟΑΚ" με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αντικείμενο του έργου είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του ημικόμβου Κοκκίνη Χάνι του ΒΟΑΚ που αφορά στην κατασκευή δύο ραμπών (ράμπα 1 εξόδου και ράμπα 2 εισόδου στο ΒΟΑΚ), με κατεύθυνση από και προς Ηράκλειο αντίστοιχα, και περιλαμβάνει εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης-ασφάλειας και ηλεκτρομηχανολογικών. Η ημερομηνία λήξης των προσφορών θα είναι η 1η/8/2017 και το έργο θα έχει προθεσμία 9 μήνες για την ολοκλήρωσή του, από την υπογραφή της σύμβασης».

Το τελεσίγραφο του ΣτΕ

Για τις ράμπες στου Κοκκίνη Χάνι, ως γνωστόν πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε φτάσει στα καρδιοχτύπια! Υπήρχε η απόφαση- "βόμβα" του Συμβουλίου Επικρατείας που όριζε το κλείσιμο των παράνομων - κατά την κατασκευή τους - έως και επικίνδυνων ραμπών πρόσβασης στο ΒΟΑΚ.

Το ΣτΕ είχε δώσει συγκεκριμένο "τελεσίγραφο" να κλείσουν οι ράμπες, δικαιώνοντας πολίτες που είχαν προσφύγει δικαστικά. Τότε είχε "σηκωθεί" θύελλα αντιδράσεων από πλευράς τοπικών φορέων και κατοίκων. Οι κάτοικοι της ευρύτερης τουριστικής περιοχής από τον Καρτερό ως τις Γούρνες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για να διατρανώσουν ένα ηχηρό «όχι» στο επικείμενο κλείσιμό τους, στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Εντωμεταξύ, πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της αποτροπής της οδυνηρής για πολλούς κατοίκους εξέλιξης με το κλείσιμο των ραμπών ανέλαβε πέρυσι τέτοια εποχή η δημοτική Αρχή Χερσονήσου. Στην Αθήνα είχε βρεθεί τότε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γ. Μεραμβελιωτάκη, όπου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

Στη συνάντηση με τον υπουργό, ο δήμαρχος Χερσονήσου πρότεινε να προχωρήσει μια ειδική νομοθετική ρύθμιση, με βάση προηγούμενο παράδειγμα στη Βοιωτία. Ρύθμιση η οποία θα επέτρεπε να νομιμοποιηθούν προσωρινά οι σημερινές ράμπες στην περιοχή Κοκκίνη ώστε να μη χρειαστεί να κλείσουν σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ για το διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να γίνει ο προωθούμενος κόμβος της Ανώπολης.

Οι διεργασίες, επαφές και συζητήσεις έπιασαν τελικά τόπο, χάρη και στη συνδρομή των τοπικών βουλευτών.

Πέρυσι το καλοκαίρι ψηφίστηκε στη Βουλή η παράταση για 18 μήνες της λειτουργίας εργοταξιακών εσόδων και εξόδων από την εθνική οδό στου Κοκκίνη Χάνι, στο Ηράκλειο, προκειμένου στο διάστημα αυτό να υπάρξει η δυνατότητα αδειοδότησης και ρύθμισης οριστικά του θέματος, με βάση την οριστική μελέτη. Τότε είχε δοθεί από πλευράς κυβέρνησης το "πράσινο φως" για την ενδιάμεση παρέμβαση ύψους 300.000 ευρώ στις ράμπες του Κοκκίνη, ενόψει της οριστικής λύσης με την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Ανώπολης.

Το κονδύλι εξασφαλίστηκε στην πορεία των επόμενων μηνών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Και έτσι, αφού προχώρησαν τα διαδικαστικά, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έβγαλε στον "αέρα" το διαγωνισμό, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών την 1η Αυγούστου.

Τι λέει ο δήμαρχος : Ικανοποίηση Γ. Μαστοράκη

Την έκδηλη ικανοποίησή του εξέφρασε στη "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης. «Τέλος στην αβεβαιότητα για τη διατήρηση των ραμπών στου Κοκκίνη Χάνι, που εξασφαλίζουν την ομαλή πρόσβαση των κατοίκων στην εθνική οδό, μπαίνει με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για το έργο ολοκλήρωσης του ημικόμβου την 1η Αυγούστου, όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΟΑΚ Α.Ε. Το έργο διασφαλίζει την ομαλή και σύντομη πρόσβαση των κατοίκων προς το ΒΟΑΚ μέχρι την ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου Ανώπολης-Κάτω Βάθειας, που θα δώσει την οριστική λύση για τη σύνδεση της ευρύτερης περιοχής.

«Η κατασκευή αυτής της υποδομής, των ραμπών, αποτελεί τη δικαίωση των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής για τη διατήρηση αυτής της βασικής οδικής πρόσβασης. Πρόσβασης που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους, εργαζόμενους αλλά και τουρίστες. Περιμένουμε λοιπόν τη δημοπράτηση. Μακάρι να πάνε όλα καλά, να μην υπάρχουν απρόοπτα και να ολοκληρωθεί το έργο στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα», ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια