default-image

"Ταξιδεύοντας… Αγγλία" με τη ματιά του Νίκου Καζαντζάκη

Πολιτισμός
"Ταξιδεύοντας… Αγγλία" με τη ματιά του Νίκου Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με αλάνθαστο οδηγό τη διεισδυτική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη, το Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου «Ταξιδεύοντας… Αγγλία» έχει μπει στην τελική ευθεία των προετοιμασιών του για να υποδεχτεί πολύ σύντομα μικρούς και μεγάλους» σημειώνουν οι οργανωτές του φεστιβάλ της Μυρτιάς, που θα γίνει 12 με 16 Ιουλίου 2017.

Το φεστιβάλ οργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Βρετανικής Πρεσβείας.

Κάθε βραδιά του φεστιβάλ θα ολοκληρώνεται με κεντρικές εκδηλώσεις με αφετηρία την εκδήλωση της Τετάρτης 12 Ιουλίου (8 μ.μ.) όπου στον ενετικό Κούλε, στο Ηράκλειο, θα γίνει δημόσια ανάγνωση του βιβλίου «Ταξιδεύοντας Αγγλία». Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Από την επόμενη ημέρα το επίκεντρο των δράσεων θα είναι στη Μυρτιά και το Μουσείο. Έτσι, την Πέμπτη 13 Ιουλίου στις 8 μ.μ. θα γίνει η αδελφοποίηση του Μουσείου Καζαντζάκη με το Ίδρυμα Σαίξπηρ ενώ θα ακολουθήσει -σε πρώτη εκτέλεση- η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή «Ουίλλιαμ Σαίξπηρ - Νίκος Καζαντζάκης (Από τον Άμλετ στον Οδυσσέα)» που είναι ανάθεση στο συνθέτη από το Μουσείο Καζαντζάκη. Στις 10.15μ.μ. στο αλσύλλιο του χωριού, σε μία παράσταση-κολάζ, που σκηνοθετεί ο Γιωργής Τσαμπουράκης, ο Καζαντζάκης θα «συναντήσει» τον Σαίξπηρ.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου θα δοθεί συναυλία παραδοσιακής βρετανικής και ελληνικής μουσικής με ασκαύλους (ασκομαντούρες και γκάιντες), στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Καζαντζάκη, για να ακολουθήσει το χοροθέατρο «Τα έξι κύματα», σε σκηνοθεσία-επιμέλεια Κωνσταντίνου Τσακιρέλη, με κεντρικό άξονα τα έξι φύλα που κατέκτησαν διαδοχικά τη Βρετανία.

Σάββατο 15 Ιουλίου, στις 8.15μ.μ. στο Πάρκο Ανεμογιάννη θα παρακολουθήσουμε μια δραματοποιημένη «συνάντηση» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τόμας Έλιοτ με τίτλο «Ρήτορες και Κούφιοι Άνθρωποι», που επιμελήθηκε ο Αντώνης Περαντωνάκης, και στις 9.30 μ.μ. στην Πλατεία Καζαντζάκη, ένα μουσικό ταξίδι στην Αγγλία, από τον Purcell στους Beatles με τίτλο «Από το Μπαρόκ στο Ροκ» με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τη Χορωδία Νέων δήμου Ηρακλείου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μίλτου Λογιάδη. Η συναυλία γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου.

Κυριακή 16 Ιουλίου το Φεστιβάλ θα κλείσουν οι «Noriana», ένα γυναικείο κουαρτέτο, που θα μας ταξιδέψει στην κέλτικη μουσική παράδοση παρουσιάζοντας reels, jigs και polkas καθώς και τραγούδια που μιλούν για την αγάπη, τον αποχωρισμό και την ξενιτιά.

Σε εξέλιξη θα βρίσκονται καθημερινά παράλληλες εκδηλώσεις με περφόρμανς, αναγνώσεις, και προβολές, ενώ σ' ένα παλιό οινοποιείο της Μυρτιάς θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, εμπνευσμένη από το Ταξιδεύοντας Αγγλία.

Τέλος, στα σοκάκια και τις γειτονιές της Μυρτιάς, Υπαίθριες Εικαστικές Εγκαταστάσεις, που σχεδίασε και επιμελήθηκε η σκηνογράφος 'Αννα Μαχαιριανάκη, θα μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο και τον χώρο, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει καθημερινά ενότητες για παιδιά 6μ.μ.-8μ.μ., με πλούσιες δράσεις και εκπλήξεις για τους μικρούς επισκέπτες.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με τον δήμο Ηρακλείου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς, με χορηγία του Ευάγγελου Μαρινάκη και τη βοήθεια φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου ενώ ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News