Ειδήσεις

Η έκρηξη που οδήγησε στην εξάρθρωση της "17Ν"

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου έγινε η έκρηξη που οδήγησε στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Σαν σήμερα αναγνωρίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 2011, στην αρχή της οικονομικής ύφεσης, ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο. Σαν σήμερα δημοσιεύτηκε το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο "Τις πταίει;". Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί που έγραψε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και επιδραστικά βιβλία στον κόσμο, τον διάσημο «Μικρό Πρίγκιπα».

Η έκρηξη που οδήγησε στην εξάρθρωση της "17Ν"

Ήταν 29 Ιουνίου του 2002, όταν, έπειτα από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά, τραυματίζεται σοβαρά ο - άγνωστος τότε - Σάββας Ξηρός. Το συμβάν αποτέλεσε την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την οργάνωση "17 Νοέμβρη", η οποία εξαρθρώθηκε τις επόμενες ημέρες έπειτα από 27 χρόνια δράσης στην Ελλάδα. 

Η πυρκαγιά που έκαψε το Θέατρο του Σέξπιρ 

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου του 1613 όταν, έπειτα από μεγάλη πυρκαγιά, καταστρέφεται ολοσχερώς το περίφημο Globe Theater στο Λονδίνο, όπου "ανέβαιναν" τα έργα του Γουίλιαμ Σέξπιρ. Εκατοντάδες χρόνια μετά, το 1997, κατασκευάστηκε ένα πιστό "αντίγραφο" του παλιού θεάτρου, σε απόσταση λίγων μέτρων από την ιστορική του θέση. Το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα του νέου Globe Theater είναι η αχυρένια του στέγη. 

Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σαν σήμερα, στις 29 Ιουνίου του 1850, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει επίσημα το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα, το 1833, ο Όθωνας είχε επικυρώσει το βασιλικό διάταγμα με τίτλο "Διακήρυξις περί της ανεξαρτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος", που αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρώτο Καταστατικό Χάρτη της Ελληνικής Εκκλησίας. Η μονομερής ενέργεια του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους να προχωρήσει στην ανακήρυξη του αυτοκεφάλου εξόργισε το Φανάρι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε τελικά στις 29 Ιουνίου του 1850 το Συνοδικό Τόμο ανακήρυξης, μη αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το διάστημα 1833-1850 ως κανονικό χρόνο αυτοκέφαλης διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

«Τις πταίει;» και η Αρχή της Δεδηλωμένης

Στις 29 Ιουνίου του 1874 δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Καιροί" το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο "Τις πταίει;". Ο Τρικούπης δείχνει ως υπαίτιο της πολιτικής κρίσης, στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, το βασιλιά Γεώργιο Α', σχολιάζοντας αρνητικά την εμπλοκή του στο σχηματισμό των κυβερνήσεων. Παράλληλα, ο Τρικούπης ζητά να ληφθεί υπόψη κατά το σχηματισμό των κυβερνητικών σχημάτων η Αρχή της Δεδηλωμένης. 

Η γέννηση του συγγραφέα του "Μικρού Πρίγκιπα", Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί

«Το ουσιώδες διαφεύγει από τα μάτια, βλέπει κανείς σωστά μόνο με την καρδιά». Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου του 1900, όταν έρχεται στη ζωή, στη Λιόν της Γαλλίας, ο Αντουάν-Ζαν Μπατίστ-Μαρί-Ροζέ ντε Σεντ Εξιπερί, ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως λόγω του πολυδιαβασμένου του βιβλίου "Ο Μικρός Πρίγκιπας", το οποίο έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες. 

2011: Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου του 2011 όταν ψηφίζεται από την ολομέλεια της ελληνικής Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. «Ναι» στο Πρόγραμμα ψήφισαν 155 βουλευτές. «Όχι» ψήφισε από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος και διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Το Πρόγραμμα καταψήφισαν ακόμη ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια