Ειδήσεις

Μονή Τοπλού: Επιφυλάξεις για την επένδυση 267 εκατ. ευρώ

"Ιδού η Ρόδος... ιδού και το πήδημα" είναι η γνωστή λαϊκή ρήση που ταιριάζει "γάντι" στην υπόθεση της πολυσυζητημένης επένδυσης στη Μονή Τοπλού! Και είναι η ρήση που απηχεί το κλίμα στις τάξεις του Δήμου Σητείας και μεγάλης μερίδας των τοπικών φορέων, που, μετά και το επίσημο "πράσινο φως" του ΣτΕ, περιμένουν εναγωνίως από τους Βρετανούς επενδυτές να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα.

Να δείξουν εμπράκτως πως έχουν την πρόθεση, αλλά και την ευχέρεια να υλοποιήσουν την τουριστική επένδυση, ύψους 267 εκατ. ευρώ, που τόσο πολύ έχει συζητηθεί, έχει "σηκώσει" αντιπαράθεση, αλλά και έχει αμφισβητηθεί. Βλέπετε, η ευρύτερη περιοχή της Σητείας στερείται γενικώς τουριστικών υποδομών και ξενοδοχειακών μονάδων. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για τη φιλοξενία τουριστών, με αποτέλεσμα να είναι δώρον... άδωρον στην πράξη και το σχετικά καινούργιο έργο της επέκτασης του αεροδρομίου "Βιτσέντζος Κορνάρος".

Η περιοχή, εκτός φυσικά μιας σημαντικής μερίδας φορέων και πολιτών που αντιτίθενται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ για περιβαλλοντικούς και όχι μόνο λόγους, προσμένει τη συγκεκριμένη επένδυση, με τη λογική ακριβώς της δημιουργίας νέων κλινών. Υπάρχει αναμονή. Υπάρχουν συνάμα και επιφυλάξεις, αφού δε βλέπουν τους επενδυτές να "τρέχουν" με ζέση τα σχέδιά τους, παρόλο που άνοιξε, στο δικαστικό μέτωπο, διάπλατα ο δρόμος για να το πράξουν. Από πλευράς επενδυτών δε φαίνεται να υπάρχει επί του παρόντος κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα όπως θα ανέμενε κανονικά κανείς. Χώρια βεβαίως το ότι διαχρονικά, στη μακρόχρονη πορεία του σίριαλ της επένδυσης Τοπλού, υπάρχουν αμφιβολίες ακόμα και στις τάξεις των υπέρμαχων της επένδυσης για την οικονομική επιφάνεια των επενδυτών.

Για το κατά πόσον οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια τέτοια μεγάλη επένδυση. Οι επενδυτές από την πλευρά τους, πάντως, αντικρούουν τις αιχμές και τα βέλη αμφισβήτησης. Διαμηνύουν πως έχουν τις δυνατότητες να δώσουν "σάρκα και οστά" στη μεγάλη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο και πως υπάρχει και συγκεκριμένο πλάνο με βάση το οποίο κινούνται. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα του capital.gr, «στελέχη του ομίλου βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με τραπεζικά ιδρύματα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ξενοδοχειακές μονάδες. Η επένδυση αναμένεται να γίνει με ίδια κεφάλαια και να υλοποιηθεί από νέα θυγατρική του ομίλου. Η Minoan Group Plc έχει ήδη μια ισχυρή πελατειακή βάση από τα περίπου 15 τουριστικά γραφεία που έχει στη Σκοτία (οι πελάτες που διακινεί αγγίζουν τους 100 χιλιάδες), μια δραστηριότητα που σχεδιάζεται να επεκταθεί, σε συνδυασμό πάντα με το άνοιγμα του ομίλου στο ξενοδοχειακό real estate».

Αναμένουν

Στη Σητεία τηρούν στάση αναμονής. Όπως χαρακτηριστικά συζητιέται στην περιοχή τις μέρες αυτές, πλέον μετά και την έκδοση των επίσημων καθαρογραμμένων αποφάσεων του ΣτΕ, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι δύο προσφυγές κατά του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του ΕΣΧΑΣΕ της επένδυσης, το πεδίο είναι τελείως ελεύθερο. Συνεπώς δεν υπάρχει και η δικαιολογία της δικαστικής διαμάχης για τους επενδυτές, που καλούνται πια, μετά τη διαχρονική αμφισβήτηση, να αποδείξουν τη φερεγγυότητά τους. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα δήλωσε σχετικά στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης: «Είμαστε σε αναμονή. Περιμένουμε με αγωνία να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα και να μπει σε τροχιά υλοποίησης η συγκεκριμένη επένδυση. Μακάρι το τουριστικό πρότζεκτ της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd, θυγατρικής του ομίλου της Minoan Group, να είναι από τις πρώτες επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή. Ιδού άλλωστε πεδίο δόξης λαμπρόν για τους επενδυτές, έπειτα από τόσες περιπέτειες, τόση συζήτηση. Το σίγουρο για εμάς είναι ένα. Η περιοχή μας χρειάζεται ξενοδοχεία. Χρειάζεται νέες μονάδες. Χρειάζεται περισσότερες κλίνες. Ειδάλλως θα πάει στράφι και το έργο επέκτασης που έγινε στο αεροδρόμιό μας», ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας.

Νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων

Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης της επένδυσης; Όπως μας εξήγησε σε σχέση με τα διαδικαστικά βήματα ο δήμαρχος Σητείας, «το επόμενο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης θα είναι η κατάθεση των περιβαλλοντικών όρων από πλευράς της βρετανικής εταιρείας. Θα κατατεθεί προς έγκριση νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα συναρμόδια υπουργεία, η οποία φυσικά θα περάσει (αλλά σε επίπεδο γνωμοδότησης )και εδώ από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης».

Μετά την έγκριση της νέας περιβαλλοντικής μελέτης, και εφόσον δεν προκύψει νέα προσφυγή στο ΣτΕ, «οι επενδυτές θα πρέπει να βγάλουν τις σχετικές οικοδομικές άδειες, οι οποίες, λόγω ακριβώς του ότι η επένδυση έχει ενταχθεί στο γνωστό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων fast track, θα εκδοθούν κεντρικά από το υπουργείο. Με το που βγουν οι οικοδομικές άδειες, οι επενδυτές μπορούν να βάλουν μπρος τις εργασίες κατασκευής. Θεωρητικά αυτό μπορεί να γίνει σε ενάμιση με δύο χρόνια από σήμερα», κατέληξε ο κ. Πατεράκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια