default-image

Χρυσό και ασήμι έκρυβε μαφία Ρομά που χτύπησε και στην Κρήτη

Κρήτη
Χρυσό και ασήμι έκρυβε μαφία Ρομά που χτύπησε και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ίλιγγο προκαλούν οι αποκαλύψεις για το εύρος της δράσης της μαφίας των Ρομά που κρυβόταν πίσω από χιλιάδες κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Στη νέα φάση των αστυνομικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, μέσα σε τριώροφη κατοικία στο Χαλάνδρι βρέθηκε ένας ακόμη μικρός θησαυρός από τα κλοπιμαία που εξασφάλιζαν μια ζωή γεμάτη χλιδή και πακτωλό χρημάτων στα μέλη της μαφίας.

700 κιλά κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, ράβδοι από χρυσό και ασήμι, θρησκευτικές εικόνες και πολύτιμα αντικείμενα με αξία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ  προστέθηκαν στον ιλιγγιώδη απολογισμό της δράσης της μαφίας των Ρομά που έχει συνδεθεί με πάνω από 3.000 ληστείες και διαρρήξεις σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ.

Η αποδόμηση των συμμοριών που δρούσαν για λογαριασμό των αρχηγικών μελών της μαφίας , αποτελεί καίριο πλήγμα  στο πλέον δομημένο και άρτια οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στον τομέα των ληστειών και των διαρρήξεων.  Στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Νοέμβριο συμμετέχουν πάνω από 1.000 αστυνομικοί και 37 εισαγγελείς.

Είχαν χρυσός και ασήμι

Η αποκαθήλωση της μαφίας ξεκίνησε με τη σύλληψη 41 μελών  του εγκληματικού δικτύου, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη  όπου κατασχέθηκαν πάνω 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών - κοσμημάτων μεγάλης αξίας. Σε έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια, αποθήκες και τραπεζικές θυρίδες είχαν βρεθεί κοσμήματα αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ καθώς επίσης 700 χρυσές λίρες, δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά και πολλά πολυτελή ρολόγια.

Στις 16 Ιούνιου έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στις έρευνες με τη σύλληψη ενός 43χρονου και μιας 40χρονης, οι οποίοι, μέσω νομιμοφανών ενεχυροδανειστηρίων, διέθεταν για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και άλλα τιμαλφή, τα οποία προέρχονται από τη δράση του εγκληματικού δικτύου αλλά και από τη δράση άλλων κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου. Οι συλλήψεις, ανατροφοδότησαν τις έρευνες οι όποιες προσανατολίστηκαν επιπλέον στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των χώρων που χρησιμοποιούσαν για την απόκρυψη των κλοπιμαίων.

Ακολούθησε η έφοδος στην τριώροφη κατοικία στο Πάτημα Χαλανδρίου, που συνδέεται με τον 43χρονο συλληφθέντα, εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα 700 και πλέον κιλά χρυσαφικά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, όπως πετράδια αξίας 500 χιλιάδων ευρώ, 105.000 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, πανάκριβα ρολόγια, χρυσές λίρες, πλάκες από ασήμι και χρυσό.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις ο συνολικός κύκλος της παράνομης δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου ξεπερνά πλέον τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι ληστείες και οι κλοπές - διαρρήξεις που έχουν διαπράξει τα μέλη του εγκληματικού αυτού δικτύου σύμφωνα και με τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα εκτιμούμε ότι ξεπερνούν συνολικά τις 3.000 περιπτώσεις.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News