default-image

Η δολοφονία που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο 

Η δολοφονία που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο 

Σαν σήμερα 28 Ιουνίου: η γέννηση του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, η Κύπρος "πέφτει" σε βρετανικά χέρια, η δολοφονία που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο πρίγκιπας που έδωσε το όνομα του σε ένα από τα πιο δημοφιλή βρετανικά συγκροτήματα. Σαν σήμερα υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών και η Ελλάδα γίνεται επίσημα μέλος της ΕΟΚ.

Και ένα παρασκήνιο: ο Μάικ Τάισον και το δαγκωμένο αυτί!

Η γέννηση του μεγάλου φιλόσοφου 

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Ιουνίου του 1712, όταν γεννιέται στη Γενεύη της Ελβετίας ο μεγάλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Ζακ Ρουσσώ, οι ιδέες του οποίου έμελλε να επηρεάσουν τόσο τη Γαλλική Επανάσταση, όσο και την εξέλιξη των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών θεωριών. Το σπουδαιότερο έργο του Ρουσσώ θεωρείται το "Κοινωνικό Συμβόλαιο" (Du contrat social ou principes du droit politique, 1762). 

Η Κύπρος σε βρετανικά χέρια 

Ήταν 28 Ιουνίου του 1878, όταν το βρετανικό πολεμικό πλοίο "Παλάς" καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού, στην Κύπρο. Οι πεζοναύτες που αποβιβάζονται παραλαμβάνουν από την οθωμανική φρουρά το κάστρο της πόλης, όπου μετά από συνολικά 307 χρόνια υψώνεται η βρετανική αντί της τουρκικής σημαίας. 

Η δολοφονία που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο 

Σαν σήμερα, στις 28 Ιουνίου του 1914, ο Γιουγκοσλάβος φοιτητής, σερβοβοσνιακής καταγωγής, Γκαβρίλο Πρίντσιπ, δολοφονεί στο Σεράγεβο το διάδοχο του αυστροουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του, Σοφία. Η εκτέλεση του αρχιδούκα της Αυστρίας θεωρείται μέχρι σήμερα ιστορικής σημασίας, καθώς αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: Η Αυστροουγγαρία θεώρησε υπεύθυνο το κράτος της Σερβίας για τη δολοφονία του πριγκηπικού ζεύγους, με αποτέλεσμα να της κηρύξει τον πόλεμο, ακριβώς ένα μήνα αργότερα (28 Ιουλίου). Στη γενικευμένη σύρραξη που ακολούθησε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενεπλάκησαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και οι ΗΠΑ. 

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών 

Εξάλλου, την ίδια ημερομηνία, πέντε χρόνια μετά, υπογράφεται η περίφημη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Πρόκειται για τη συνθήκη που υπογράφηκε ανάμεσα στην Αντάντ (Γαλλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία) και την ηττημένη Γερμανία, μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν μισό χρόνο. 

Όταν η Ελλάδα έμπαινε στην ΕΟΚ 

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Ιουνίου του 1979, όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Η προσχώρηση υπερψηφίζεται από 193 βουλευτές και καταψηφίζεται από 104. Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν 175 βουλευτές της Ν.Δ., 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της Εθνικής Παράταξης, 2 της ΕΔΗΚ, ένας του ΚΚΕ Εσωτερικού, ένας της ΕΔΑ και 6 ανεξάρτητοι. Στον αντίποδα, οι 104 βουλευτές που τάχθηκαν κατά της προσχώρησης στην ΕΟΚ ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Σημειώνεται ακόμη ότι τρεις βουλευτές ψήφισαν «παρών». Πρόκειται για τους Ιωάννη Ζίγδη, Νικήτα Βενιζέλο και Κώστα Μπαντουβά. 

Ο Μάικ Τάισον και το... δαγκωμένο αυτί

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 28η Ιουνίου του 1997: Εκείνη την ημέρα, ο διάσημος πυγμάχος Μάικ Τάισον αντιμετώπιζε τον Εβάντερ Χόλιφιλντ, σε αγώνα στο Λας Βέγκας, για την ανάδειξη του παγκόσμιου πρωταθλητή. Στον τρίτο γύρο της αναμέτρησης ο Τάισον δαγκώνει το αυτί του αντιπάλου του, γεγονός που προκαλεί την προειδοποίηση του διαιτητή. Ωστόσο, ο Μάικ Τάισον δαγκώνει και το άλλο αυτί του Χόλιφιλντ με αποτέλεσμα ο πρώτος να αποβληθεί και ο δεύτερος να κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News