Ειδήσεις

Kρητικός σκηνοθέτης "προειδοποιεί" για το sextortion -video

Η εφιαλτική πραγματικότητα του σεξουαλικού εκβιασμού σε ταινία μικρού μήκους της ΕΛΑΣ, μέσα από τα μάτια Κρητικού σκηνοθέτη.

Mε το σύνθημα «προστάτεψε τον εαυτό σου από τον σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό online. Ζήτησε βοήθεια», η  Ελληνική Αστυνομία δημοσιεύει μια μικρού μήκους ταινία που αφορά στον διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και πλησιάζει το ένα εκατομμύριο προβολές. Σκηνοθέτης ο κρητικής καταγωγής Στέλιος Αλεξανδράκης που παρουσιάζει την εφιαλτική πραγματικότητα του σεξουαλικού εκβιασμού , Κρητικοί είναι και οι πρωταγωνιστές της ταινίας, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον ταλαντούχο Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Η ταινία αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής εκστρατείας < say="" no!="">>, μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) με σκοπό να ενημερώσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες για το sextortion.

Ο διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός (sextortion), είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο/taboo που μετράει πολυάριθμα θύματα. Αποτελεί μια νέα μορφή εκβιασμού, όπου μέσω sexting, οι δράστες προσεγγίζουν κυρίως παιδιά και νέους, με στοxο να αποσπάσουν υλικό σεξουαλικού περιεχομένου. Στη συνέχεια απειλούν τα θύματά τους με δημοσιοποίηση του υλικού, προκειμένου είτε να συναντηθούν μαζί τους είτε να τους αφαιρέσουν χρηματικά ποσά. Ο λόγος που το sextortion έχει εξαπλωθεί είναι γιατί τα θύματα προτιμούν να υπομένουν τον εκβιασμό παρά να διακινδυνέψουν να αποκαλυφθεί ευαίσθητο προσωπικό περιεχόμενο στην οικογένεια και τους φίλους τους.Η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) επιχειρεί να φωτίσει το θέμα με σκοπό να το απομυθοποιήσει, καθώς μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε και ως εκ τούτου να το απενοχοποιήσει καλώντας όλα τα θύματα να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν το πρόβλημα τους με τις αρχές. Είναι η πρώτη φορά που η Europol διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για τη προστασία μας στο διαδίκτυο.

H ταινία μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής ένωσης με σκοπό να ενημερωθούν σωστά όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες και επιπλέον να μπορούν τα θύματα να υποβάλλουν άμεσα τις καταγγελίες τους στις γραμμές υποστήριξης των μονάδων δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Αυτή τη στιγμή η Europol προωθεί την ταινία μέσα από όλες τις αστυνομίες της Ευρώπης και μετράει ήδη πάνω από 3.5 εκατομμύρια προβολές πανευρωπαϊκά.

Όπως τονίζει ο Στέλιος Αλεξανδράκης σκηνοθέτης της ταινίας μικρού μήκους "αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η Europol εμπιστεύτηκε στην ελληνική εταιρεία παραγωγής INDIGO VIEW (site: www.indigoview.com / facebook: Indigoview), την δημιουργία του βίντεο της εκστρατείας της. Και σκοπός μας είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γονείς και παιδιά".Σκηνοθεσία - Μοντάζ: Στέλιος Αλεξανδράκης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Θοδωρής Παπαδουλάκης
Σενάριο: Europol, Στέλιος Αλεξανδράκης
Παραγωγή: Indigo View 2017

Πρωταγωνιστές:
Ιωάννα Κουτάκου, Στέλιος Τρουλάκης, Μανόλης Βαρδαλάκης, Mitko Dimitrov, Μανόλης Κατιέ

Σχόλια