default-image

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για πυρκαγιά;

Κρήτη
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για πυρκαγιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω "καυτού" τριημέρου και επέλασης του θερμού κύματος από τα Βαλκάνια, κρούει προς τους ίδιους τους πολίτες, μέσω της εφημερίδας  "Νέα Κρήτη", ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Ηρακλείου, πύραρχος Μανόλης Δαμουλάκης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως τονίζει ο κ. Δαμουλάκης, όλα όσα πρέπει να τηρούμε στην ύπαιθρο, προκειμένου να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, κάτι που κάνει τις πυροσβεστικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε ανάλογη ετοιμότητα, ενώ η συνεργασία τους με τους πολίτες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει πολύ μεγάλη σημασία για την προστασία του νησιού μας από μια ενδεχόμενη φωτιά!

«Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός πια και να θυμάται κάποια πράγματα που δεν επιτρέπεται να γίνονται, όπως για παράδειγμα το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, κοντά σε δασικές εκτάσεις, σε δάση ή σε περιοχές όπου υπάρχει βλάστηση. Και βέβαια απαγορεύονται εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως είναι η ηλεκτροκόλληση, ο τροχός για να κόβουμε μέταλλα κ.ά. Και φυσικά δεν πετάμε το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου, γιατί από τσιγάρο έχουμε πολλές περιπτώσεις φωτιάς. Επίσης, δεν ανάβουμε ψησταριές σε χώρο που δεν είναι αποψιλωμένος. Δεν ανάβουμε βέβαια ψησταριά σε δασικές εκτάσεις. Και όταν κάποιος αντιλαμβάνεται καπνό ή φωτιά, να μας ενημερώνει άμεσα στο 199, δίνοντας κάποια στοιχεία που θα του ζητήσει η υπηρεσία, για να γίνει γρήγορα η κινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να σβήσουμε γρήγορα τη φωτιά με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου.

Εξάλλου, ο κ. Δαμουλάκης υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε στην αντιπυρική περίοδο από την 1η Μαΐου, που θα κρατήσει έως και τις 31 Οκτωβρίου.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, προκειμένου να διαβαστούν όλες αυτές οι οδηγίες από τους ιερείς στο τέλος μιας κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας. Έχουμε εμπλέξει και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για να λάβουν και οι μαθητές αυτά τα μηνύματα. Και έχουμε στείλει το ίδιο μήνυμα και στους Δήμους, για να το αναρτήσουν και να ενημερώσουν τους δημότες τους, όπως και στις δημόσιες υπηρεσίες, για να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους», επισημαίνει ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου.

Αντιπυρικό σχέδιο

«Υπάρχει το αντιπυρικό σχέδιο, το οποίο εφαρμόζουμε ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας, αλλά και κάποιες φορές εκτιμώντας εμείς οι ίδιοι την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οπότε, όταν διαπιστώνουμε εμείς ότι οι καιρικές συνθήκες επιβάλλουν την ενίσχυση των μέτρων, το κάνουμε άμεσα», διευκρινίζει ο Μανόλης Δαμουλάκης.

«Σε συνήθη ετοιμότητα, που βρισκόμαστε τώρα με το δείκτη 1, 2, 3 επικινδυνότητας, έχουμε περιπολικά από τα τέσσερα κλιμάκια του νομού Ηρακλείου, από τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό και από την 3η ΕΜΑΚ, η οποία συνδράμει και αυτή με ένα περιπολικό. Δηλαδή συνολικά σε συνήθη ετοιμότητα έχουμε 6 περιπολικά, τα οποία περιπολούν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο νομό Ηρακλείου, και επίσης ενισχύονται από άλλα τέσσερα ακόμα τις κρίσιμες ώρες τις μεσημεριανές, από τις 11 το πρωί έως το απόγευμα», λέει χαρακτηριστικά.

Ανάλογα, τώρα, με το δείκτη επικινδυνότητας, που θα εκδοθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, θα κριθεί και ο αριθμός των περιπολικών που θα βρίσκονται στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια του επερχόμενου "καυτού" τριημέρου.

Στο σημείο αυτό, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου δίνει μεγάλο βάρος στη συνεργασία των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τους εθελοντές.

«Εξάλλου, σε συνεργασία με τους εθελοντές έχουμε προσδιορίσει ευαίσθητες περιοχές και σημεία θέασης-επιτήρησης, όπου οι εθελοντικές οργανώσεις επιτηρούν με μέλη τους από ψηλά αυτές τις περιοχές και όταν διαπιστώσουν καπνό ή πυρκαγιά, ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων»...

Ο Μανόλης Δαμουλάκης απευθύνει όμως έκκληση προς τον κόσμο, να φροντίσει να έχει και πυροσβεστήρα μέσα στο αυτοκίνητο.

«Διότι, εκτός από την κατάσβεση μιας φωτιάς, που μπορεί να σβήσει στο αυτοκίνητο, μπορεί να σβήσει και μια μικρή φωτιά στην άκρη του δρόμου και να αποτρέψει μια πιθανόν καταστροφική πυρκαγιά»...

Το καθάρισμα από χόρτα

Την ίδια ώρα, όλοι οι πολίτες οφείλουν να κρατούν τους οικοπεδικούς χώρους τους καθαρούς.

«Ο κάθε πολίτης οφείλει να απομακρύνει τα ξηρά χόρτα ή άλλα εύφλεκτα υλικά. Στέλνονται και ειδοποιητήρια από τους Δήμους σε αυτούς τους οικοπεδικούς χώρους και, εφόσον δεν τα καθαρίσουν, από μόνος του ο Δήμος κάνει τον καθαρισμό και στη συνέχεια επιβάλλει πρόστιμο, γίνεται μήνυση και η υπόθεση πηγαίνει στον άλλο δημόσιο κατήγορο της περιοχής, όπου εκεί επιβάλλεται άλλο διοικητικό πρόστιμο»...

Αλλά η νομοθεσία επιβάλλει και στους Δήμους να καθαρίζουν τους περιφερειακούς δρόμους και στην Περιφέρεια να καθαρίζουν τους κεντρικούς δρόμους.

Στο μεταξύ, το 2016 σε σχέση με το 2015 είχαμε αισθητή μείωση των πυρκαγιών στο νομό Ηρακλείου. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ο Μανόλης Δαμουλάκης εκτιμά ότι «φαίνεται πως οι πολίτες συμμορφώνονται. Ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. Και διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες τηλεφωνούν στην υπηρεσία μας και μας ρωτούν αν επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή αν επιτρέπονται άλλες εργασίες στην ύπαιθρο και συντάσσουμε και τη σχετική αδειοδότηση, όταν το επιτρέπουν φυσικά οι καιρικές συνθήκες»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News