default-image

Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς του Ηρακλείου

Κρήτη
Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την έντονη αγανάκτηση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και των μελών του έχει προκαλέσει το γεγονός ότι εδώ και πολλά έτη εκκρεμεί η εξόφληση οφειλών σε χιλιάδες γιατρούς της χώρας για παρασχεθείσες υπηρεσίες σε ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων.

Την αγωνία του ιατρικού κόσμου ωστόσο εντείνει ο φόβος ότι, εάν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία 30ή Ιουνίου του τρέχοντος έτους (ημερομηνία που δε συνδέεται με το χρόνο παραγραφής, αλλά με την προθεσμία που τάσσει η σχετικός νόμος στον ΕΟΠΥΥ για να ολοκληρώσει την αποπληρωμή) και οι ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές δεν εξοφληθούν, ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής τους, με τους γιατρούς να βλέπουν να χάνουν τα δεδουλευμένα τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου δεν είναι η πρώτη φορά που διαμαρτύρεται για το θέμα. Έχει ήδη στείλει επιστολή στους βουλευτές Ηρακλείου, ζητώντας την παρέμβασή τους, με τα μέλη και τη διοίκησή του, όντες βέβαιοι ότι συμμερίζονται την έντονη ανησυχία των μελών του Συλλόγου για την τύχη των δεδουλευμένων τους, να ευελπιστούν ότι θα αντιμετωπίσουν το «εύλογο» και «βάσιμο», όπως το χαρακτηρίζουν, αίτημά τους με τη δέουσα σοβαρότητα που του αναλογεί, και θα ενεργήσουν τα δέοντα για την ικανοποίησή του. Επιστολή, επίσης, εστάλη και στον κ. Πετρόπουλο, υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφενός για την άμεση αποπληρωμή τους, και αφετέρου με συμψηφισμό με τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Παράλληλα όμως έχει στείλει και εξώδικο προς το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία "Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας" (ΕΟΠΥΥ), Περιφερειακή Διεύθυνση Ηρακλείου, που εδρεύει στο Δήμο Ηρακλείου, και έχει ενημερώσει τα μέλη του για την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, από το Δεκέμβριο του 2015 ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας την αποπληρωμή των οφειλόμενων προς τους γιατρούς χρημάτων. Παρ' όλα αυτά όμως και παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε αρμόδιων φορέων ότι θα δοθεί λύση στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα και θα εξοφληθούν στο ακέραιο όλες οι εκκρεμότητες, «εντούτοις ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος παραγραφής των οφειλών αυτών, κατ' εφαρμογή του Ν. 4430/2016, ο οποίος αναφέρει ότι, εάν μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους δεν εξοφληθούν οι συγκεκριμένες οφειλές, αυτές θα παραγραφούν οριστικά κι αμετάκλητα, με προφανείς ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τους ιατρούς-μέλη μας», τονίζουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης, ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Κοχιαδάκης και ο συντονιστής γιατρών ΕΟΠΥΥ Νίκος Λαθουράκης, κρίνοντας επιτακτική την επίλυση του ζητήματος.

Το αίτημα των γιατρών

Ο ΙΣΗ αριθμεί αυτή τη στιγμή πάνω από δύο χιλιάδες μέλη, πολλοί εκ των οποίων, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν συμβληθεί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, είτε στο παρελθόν με διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία που υπήχθησαν σε αυτόν (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ κ.ά.).

 Παρότι οι γιατροί έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να παρέχουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους σε ασφαλισμένους Ταμείων του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός έχει καταστεί υπερήμερος καθότι δεν έχει καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά για τις ήδη παρασχεθείσες ιατρικές πράξεις. Ο κίνδυνος για τον οποίο γίνεται λόγος αφορά κυρίως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, κά) μέχρι και το 12ο/2012. Επειδή όμως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ καθυστερεί ανησυχητικά, με αποτέλεσμα κάποιες εξ αυτών να κινδυνεύουν να παραγραφούν, επειδή ο Οργανισμός, όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου στην εξώδικη διαμαρτυρία τους, «οφείλει να εξοφλήσει τις οφειλές του από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες των ιατρών-μελών μας προς τους ασφαλισμένους σας, επειδή τα μέλη μας, μη εξοφλούμενα για τις ήδη παρασχεθείσες παροχές αυτές, πλήττονται αναίτια και ζημιώνονται καταχρηστικά και κατά παράβαση κάθε έννοιας καλής πίστης, και κινδυνεύουν να απολέσουν το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν κάποιες εξ αυτών νομικά, λόγω της επικείμενης παραγραφής τους», για όλους αυτούς τους λόγους ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, ενεργώντας σύμφωνα με το νόμο και εκπροσωπώντας όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς-μέλη του, που είχαν ή έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό, καλεί τον ΕΟΠΥΥ όπως προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεών του και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα μέλη του

.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χάρης Βαβουρανάκης τονίζει σε δήλωσή του ότι «ως Ιατρικός Σύλλογος επιδιώκουμε την άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ προς τα μέλη μας, επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμης ενέργειας που θα προασπίζει την αξιοπρέπεια των γιατρών».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News