Ειδήσεις

"Ανοίγει" η ψαλίδα: 18 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Διπλάσιο εμφανίζεται το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα σε πρωτοφανή επίπεδα για τα μεταπολιτευτικά χρονικά εκτινάσσεται η απόσταση στην πρόθεση ψήφου που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σύμφωνα με νέα μέτρηση της διάθεσης της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ».

Στις 18 μονάδες η διαφορά

Από τις 16 εκατοστιαίες μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα η μεταξύ διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σκαρφάλωσε πλέον στις 18.

Το άνοιγμα της ψαλίδας, μάλιστα, όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 21-23 Ιουνίου, προέρχεται τόσο από την (μικρή) αύξηση της δύναμης της ΝΔ που βρέθηκε στο 33% (από 32,5% στο τέλος Μαΐου) όσο και από την (μεγαλύτερη) κάμψη της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ που (από το 16,5% του προηγούμενου μήνα) υποχώρησε στο 15%.

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια των Ελλήνων

Η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι ολοένα και αυξανομένη, καθώς το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική και πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές από 51% που ήταν τον Απρίλιο φθάνουν πλέον στο 59%. Την ίδια ώρα μειώνονται από το 44% στο 35,5% όσοι είναι δυσαρεστημένοι αλλά πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

Οι ευχαριστημένοι παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 4,5% καθώς ακόμη και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 11% δεν εκφράζει με τον έναν ή τον άλλο τη δυσαρέσκεια του.

8 στους 10 πιστεύουν πως η χωρα "καταδικάστηκε" στη λιτότητα

Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα που δείχνουν ότι μόλις ένας στους δέκα συμμερίζεται την πρωθυπουργική άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται καθ' οδόν στο να τερματίσει την κρίση, ενώ οκτώ στους δέκα (82,5%) συμφωνούν με την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις η Ελλάδα καταδικάστηκε στη διαρκή λιτότητα.

Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ελάχιστα όταν αποδίδονται στους δύο αρχηγούς: και μόλις το 16,5% συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα έναντι του 68% που συμμερίζεται την άποψη του κ. Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης ο πλέον κατάλληλος για Πρωθυπουργός

Η υπεροχή του προέδρου της ΝΔ φαίνεται εξάλλου και στις απαντήσεις για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό: ο κ. Μητσοτάκης προτιμάται από το  33% και ο κ. Τσίπρας από το 16%. Και μπορεί ένα πλειοψηφικό 47,5% να απάντησε αυθορμήτως κανένας από τους δύο, ωστόσο προβάδισμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χωρίς προηγούμενο από τότε που γίνονται δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα.        

17% δε θα πήγαιναν στις κάλπες   

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, ποσοστό 14,5% δεν απάντησε στην έρευνα, ενώ στο 6% έφθασαν όσοι δήλωσαν πρόθεση για λευκή ή άκυρη ψήφο και το 17% απάντησε ότι προσανατολίζεται προς την αποχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πολύ χαμηλή συσπείρωση της τάξης του 43,5%, αλλά χάνει προς τη ΝΔ μόνον το 10% όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, ποσοστό που δεν θεωρείται χαμηλό για μη προεκλογική περίοδο, αλλά είναι κατά πολύ μικρότερο συγκριτικά με το 35% στο οποίο φθάνουν εκείνοι που αποστασιοποιούνται από το κυβερνών κόμμα αλλά δεν δηλώνουν προτίμηση σε άλλη πολιτική δύναμη: το 24,5% στρέφεται προς το άκυρο, το λευκό ή την αποχή, ενώ το 9,5% αποφεύγει να απαντήσει.

Πως "βλέπουν" οι Έλληνες τη Βουλή;

Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το οποίο διατηρεί το ποσοστό του στο 7,5%. Η Χ.Α συγκεντρώνει 7% (από 7,5%) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6% (από 5,5%). Εκτός κοινοβουλίου φαίνεται πως μένουν η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, το Ποτάμι με 2%, οι ΑΝΕΛ με 2%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεγάλη διαφορά στην λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς μόλις το 10,5% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 69,5% θεωρεί ότι θα είναι η ΝΔ που θα κόψει πρώτη το νήμα.  

Σε σχέση, τέλος, με την προτίμηση των πολιτών για το μετεκλογικό σκηνικό, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 33%, απάντησε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, έναντι ποσοστό 16% που απάντησε αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας στους τρεις ερωτηθέντες (33%) απέφυγε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, ενώ το 18% εκδήλωσε αυθορμήτως πρόθεση υπέρ της «οικουμενικής» λύσης ή κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια