Ειδήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για το 3ο Pride Κρήτης

Κύμα στήριξης αλλά και “διαφωνίες” για το φεστιβάλ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη διεξαγωγή του 3ου LGBTQI+ Pride Κρήτης, το οποίο φέτος θα φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο. Το φετινό Φεστιβάλ θα λάβει χώρα την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1 Ιουλίου, στο πάρκο Γεωργιάδη, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε και το παρθενικό Pride Κρήτης το προπερασμένο καλοκαίρι.

Οι προετοιμασίες των διοργανωτών βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, καθώς έχουν απομείνει μόλις τρία 24ωρα για την έναρξη του φεστιβάλ.

Όπως συνέβη πέρυσι στο 2ο Pride, στο Ρέθυμνο, αλλά και πρόπερσι στο Ηράκλειο, έτσι και φέτος η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να είναι μεγάλη. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα καταφτάσουν στο Ηράκλειο από άλλες περιοχές του νησιού, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, διάφορες ομάδες, καθώς και αλληλέγγυα άτομα για να πάρουν μέρος στη διοργάνωση.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες εβδομάδες σχηματίζονται ομάδες στήριξης του 3ου Pride Κρήτης: Δεν είναι λίγοι οι Ηρακλειώτες, οι οποίοι έχουν προσφερθεί για να φιλοξενήσουν το πλήθος των αλληλέγγυων που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ ως ομιλητές, και όχι μόνο. Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εν λόγω ομάδες στήριξης διακινούνται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας, αλλά και της σελίδας του 3oυ Pride στο Facebook.

Σημειώνεται ότι στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από μέλη LGBTQI+ οργανώσεων και μουσικές συναυλίες, ενώ θα στηθούν και ενημερωτικά περίπτερα για τον κόσμο που θα δώσει το "παρών". Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, το Σάββατο, οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα προχωρήσουν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι, σε αντίθεση με την περυσινή και την προπερυσινή διοργάνωση του Pride Κρήτης και τις διαφωνίες των διοργανωτών με τις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, φέτος - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - δεν έχουν βγει στην επιφάνεια αντίστοιχα προβλήματα και διαφωνίες, όπως αυτά που πέρυσι λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη διεξαγωγή του 2oυ Pride στο Δημοτικό Κήπο στο Ρέθυμνο.

Ωστόσο, ας τονιστεί ότι, σε αντίθεση με τα όσα μπορεί να φαντάζονται κάποιοι, το Pride της Κρήτης δεν έχει πολλές ομοιότητες με άλλα φεστιβάλ για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της LGBTQI κοινότητας.

Όπως διαπιστώθηκε και πολύ πρόσφατα, οι διοργανωτές του Pride Κρήτης εναντιώνονται στη λογική και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στο Athens Pride - αλλά και σε ανάλογα φεστιβάλ των μεγαλουπόλεων του εξωτερικού - το οποίο έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στην πρωτεύουσα.

Πρόκειται για διαφωνίες καθαρά πολιτικού περιεχομένου. Για του λόγου το αληθές, το Συντονιστικό του Pride Κρήτης επικρότησε παρέμβαση που έγινε στο Pride Αθηνών, μεταξύ άλλων λόγω της συμμετοχής σε αυτό... αστυνομικών, καθώς και εξαιτίας των χορηγιών, της πολιτικής υπεραξίας και των οικονομικών οφελών, που «αποδυναμώνουν τους αγώνες του LGBTQI+ κινήματος».

«Θεωρούμε πως η LGBTQI+ κοινότητα είναι ανομοιογενής και όχι ένα ενιαίο σύνολο, γιατί παρόλο που μπορεί να "νοείται" ως τέτοιο, συγκροτείται από υποκείμενα, άλλα περισσότερο και άλλα, λιγότερο προνομιούχα», αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του Συντονιστικού του Pride Κρήτης, όπου συμπληρώνεται ότι «παρόλο που τα κοινά βιώματα μπορούν να ενώνουν και να κερδίζουν κάποιες από τις διεκδικήσεις που θέτονται στους αγώνες (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης), δεν επαρκούν για να έχουμε μια κοινή ανάλυση αλλά και παρόμοιες πρακτικές και δράσεις».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο φετινό Pride Κρήτης δεν καλέστηκαν ομάδες που είχαν καλεστεί πέρυσι και πρόπερσι, «λόγω της πολιτικής θέσης που πήραν υπέρ του Athens Pride και του κουκουλώματος των πραγματικών γεγονότων, κάτι που μας βρίσκει αντίθετες -α -ους ως διοργάνωση».

Ωστόσο, οι διοργανωτές ξεκαθαρίζουν ότι ο συγκεκριμένος αποκλεισμός αφορά ομάδες και σε καμία περίπτωση ατομικότητες.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια