Ειδήσεις

Χιλιάδες νέοι βρήκαν την υγεία τους μακριά από εξαρτήσεις

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26η Ιουνίου με την ημέρα αυτή πριν 20 χρόνια να ιδρύεται το Κέντρο Πρόληψης στο Ρέθυμνο.

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26η Ιουνίου με την ημέρα αυτή πριν 20 χρόνια να ιδρύεται το Κέντρο Πρόληψης στο Ρέθυμνο.

Έχουν πια βοηθηθεί και καταρτιστεί επί του θέματος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι για ένα ζήτημα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τις νεαρές ηλικίες.

Η πρόληψη πια πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Στην προσπάθεια αυτή φέτος συμμετέχει και ο Κάλιμαν, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της ΕΛ.ΑΣ.

Φόβος, άγχος, ματαίωση, μοναξιά είναι αισθήματα που αν βρουν τους νέους σε αδύναμη στιγμή, μπορεί να ανοίξουν μια πόρτα με δύσκολη επιστροφή, αυτή των ναρκωτικών. Εγώ τα μυρίζω από μακριά, εσύ μείνε μακριά είναι τα λόγια του Κάλιμαν, του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες συνηγορούν πια στο δεδομένο ότι οι προληπτικές δράσεις κατά των ναρκωτικών πρέπει να ξεκινούν ακόμη και στην ευαίσθητη νηπιακή ηλικία.

Στο Ρέθυμνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν δεχθεί βοήθεια και επιμόρφωση στα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης που στηρίζεται και από την τοπική αυτοδιοίκηση και βοηθά στην αποφυγή της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο και όλων των ειδών τις εξαρτήσεις.

Σύμφωνα με επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης, για τα έτη 1997 έως 2017 πραγματοποιήθηκαν:

281 Ομάδες Γονέων στις οποίες συμμετείχαν 779  γονείς

704 Ομάδες Εφήβων-παιδιών - νέων στις οποίες συμμετείχαν 992 άτομα

131 Ομάδες Εκπαιδευτικών στις οποίες συμμετείχαν 756  εκπαιδευτικοί

110 Ομάδες στον Ελληνικό Στρατό στις οποίες συμμετείχαν 755 άτομα

23 Ομάδες στην Ελληνική Αστυνομία στις οποίες συμμετείχαν 475 άτομα

55 Ομάδες Φοιτητών στις οποίες συμμετείχαν 580 φοιτητές

130 Δράσεις που απευθύνονται στο Γενικό Πληθυσμό και στις οποίες συμμετείχαν 945 άτομα

Για την παραπάνω περίοδο, το Κέντρο Πρόληψης δέχτηκε 1135 αιτήματα βοήθειας στα οποία παρασχέθηκε συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη.

Τέλος, στη δομή πραγματοποίησαν την πρακτική τους 64 φοιτητές Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (κατόπιν αιτήματος, από το 2003 και μετά).

Το σύνολο των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν τα έτη 1997- 2017 είναι 76.472.

Σχόλια