Ειδήσεις

Ο απαγχονισμός του Ηρακλειώτη Πατριάρχη, Κύριλλου Λούκαρι

Σαν σήμερα 27 Ιουνίου: ο απαγχονισμός του Ηρακλειώτη Πατριάρχη, το 1929 η ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας, οι "αιώνιοι", το Κύπελλο και ο Ελβετός διαιτητής, η εξέγερση του Stonewall και η καθιέρωση των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, η Δημοκρατική Αριστερά και η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος το 2015.

Ο απαγχονισμός του Ηρακλειώτη Πατριάρχη 

Στις 27 Ιουνίου του 1638 απαγχονίζεται από τους Οθωμανούς ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Κύριλλος Λούκαρις, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ετοίμαζε εξέγερση των Ρωμιών. Ο Κύριλλος είχε κρητική καταγωγή, καθώς γεννήθηκε στο Ηράκλειο (13 Νοεμβρίου 1572).

Σημειώνεται ότι για τον Λουκάρεως, ο οποίος, εκτός από Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διετέλεσε και Πατριάρχης Αλεξανδρείας (ως Κύριλλος Γ'), ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος έγραψε στην "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους":

«Ουδέποτε ίσως το αξίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ανεδείχθη λαμπρότερο ή επί Κυρίλλου Α' του Λουκάρεως επί δώδεκα περίπου έτη εκ διαλειμμάτων πατριαρχήσαντος». 

1929: Η ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας

Στις 27 Ιουνίου του 1929 ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας με σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η σύμβαση με τίτλο "Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος" κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929. 

Οι "αιώνιοι", το Κύπελλο και ο Ελβετός διαιτητής

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιουνίου του 1962 όταν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι στο στάδιο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με έπαθλο το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο και οδηγήθηκε στην παράταση. Στο 100ό λεπτό του αγώνα ο Ελβετός διαιτητής διακόπτει την αναμέτρηση λόγω... σκότους!

Οι οπαδοί των αιωνίων, θεωρώντας ότι το παιχνίδι είναι «μιλημένο» να διακοπεί και να επαναληφθεί, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο. Η ΕΠΟ, φοβούμενη την επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων, δεν ορίζει νέο αγώνα, με αποτέλεσμα το 1962 να μην υπάρξει κυπελλούχος Ελλάδας.

1969: Η καθιέρωση της ημέρας Υπερηφάνειας

Πολλά-πολλά χρόνια πριν το μακελειό του Ορλάντο και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου του 1969 ξεσπούν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και ομοφυλόφιλους στο μπαρ "Stonewall", στη Νέα Υόρκη.

Η αντίδραση των θαμώνων του μαγαζιού θεωρείται μέχρι σήμερα ορόσημο στα χρονικά του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Ως εκ τούτου, η 27η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας. 

Και εγένετο... Δημοκρατική Αριστερά

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς επτά χρόνια, ιδρύεται η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.). Στις 27 Ιουνίου του 2010, τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούν στην ίδρυση του νέου πολιτικού κόμματος, το οποίο το ακόλουθο διάστημα όχι μόνο κατάφερε να μπει στη Βουλή, αλλά και να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Οι βουλευτές που ίδρυσαν τη ΔΗΜ.ΑΡ. ήταν οι Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκος Τσούκαλης. 

2015: Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 29η Ιουνίου του 2015: Εκείνη την ημέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα μας στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους με ερώτημα την αποδοχή ή μη της πρότασης των δανειστών. "Σήμερα ξημερώνει μια υπέροχη ημέρα" είχε δηλώσει λίγο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια