Ειδήσεις

Στα ναρκωτικά από τα 14, πως «ξέφυγαν» με το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

"Τώρα πια δεν ονειρεύομαι, έχω στόχους. Τα όνειρα για μένα σημαίνουν κάτι που σκέφτεσαι αλλά δεν γίνεται πραγματικότητα", λέει ο Γιώργος.

«Τώρα πια δεν ονειρεύομαι, έχω στόχους. Και το λέω έτσι γιατί τα όνειρα για μένα σημαίνουν κάτι που πάντα θα σκέφτεσαι αλλά δεν θα γίνεται πραγματικότητα, ενώ οι στόχοι είναι η αλήθεια». Κάπως έτσι περιέγραψε το σήμερα του ο Γιώργος, που στα 16 του άρχισε τη χρήση κάνναβης και που πια είναι πάνω από ένα χρόνο καθαρός από εξαρτήσεις. Έφτασε στο τέρμα και μια στιγμή πριν κάνει το επόμενο βήμα αποφάσισε να κλείσει το μαύρο κουτί της εφηβείας του κι η ενήλικη ζωή του να τον βρει χωρίς εξαρτήσεις.

Τα ίδια κι ο Νίκος…Από τα δεκατέσσερα ξεκίνησε να κάνει χρήση και τώρα, έξι μήνες καθαρός αυτός, σχεδιάζει τη ζωή του από την αρχή.  «Είμαι στη φάση τώρα που λύνω προβλήματα. Γιατί μέχρι πριν από έξι μήνες τα προβλήματά μου τα παράβλεπα, τα έβαζα στην άκρη. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσα να ασχοληθώ μ' αυτά. Τώρα όμως τα λύνω τα προβλήματά μου, δεν τα προσπερνώ», λέει με αποφασιστικότητα κι ετοιμάζεται να ξανακάτσει στα θρανία, να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο τις στρατιωτικές σχολές!

Ο Γιώργος κι ο Νίκος, είναι μέλη της Μονάδας Εφήβων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη. Σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, βρέθηκαν μαζί με τη Μαρίνα Κοντάκη, Ψυχολόγο, Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Μονάδας Εφήβων ΚΕΘΕΑ, στο στούντιο του Ράδιο984, κατά τη διάρκεια της εκπομπής της Μαίρης Καριωτάκη και πρόσφεραν απλόχερα μαθήματα δύναμης και ζωής.

«Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσει ένας έφηβος ότι έχει πρόβλημα. Ο γονιός είναι αυτός που πρέπει να απευθυνθεί πρώτος στη Μονάδα κι ύστερα θα έρθει και το παιδί», λέει η Μαρίνα Κοντάκη και καλεί γονείς και δάσκαλους και επαγγελματίες και τον κάθε έναν από εμάς να είναι πάντα σε εγρήγορση, να ενημερωθούν για τις εξαρτήσεις ώστε να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση. Γιατί η έγκαιρη παρέμβαση είναι που σώζει.

«Δεν είναι εύκολο γιατί στην αρχή ζεις τη φάση απλά και δεν καταλαβαίνεις. Σιγά σιγά ανακαλύπτεις τις επιπτώσεις», λέει ο Γιώργος και σημειώνει πως το να «πέσει» κανείς στις εξαρτήσεις  αφορά κυρίως το πώς ένας έφηβος δεν ξέρει να διαχειριστεί τις διάφορες καταστάσεις ή από την άλλη γιατί δε ξέρεις πώς να περνάς καλά.

«Πολύ βασικό ρόλο έχει η οικογένεια και το πως συμπεριφέρεται στο παιδί της. Ρόλο έχει και το σχολείο και τα άλλα παιδιά που υπάρχουν σ' αυτό. Αλλά ένας έφηβος μπορεί να δοκιμάσει για λόγους πειραματισμού τα ναρκωτικά. Ωστόσο αυτός ο πειραματισμός μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι χρήσης, που σιγά σιγά κλιμακώνεται προς τα πάνω και μπαίνεις στην «ψεύτικη» φάση της χρήσης. Μέχρι να έρθει η ώρα που η χρήση αρχίζει να σου παίρνει πρόσωπα και πράγματα» λέει ο Γιώργος.

«Το ποδόσφαιρο. Αυτό μου πήρε πρώτα η χρήση.» προσθέτει ο Νίκος που μια ζωή θυμάται τον εαυτό του στα γήπεδα να προπονείται και να ονειρεύεται καριέρα μπαλαδόρου. Μέχρι  που ήρθε η χρήση κάνναβης.

«Μου το ακύρωσε τελείως το ποδόσφαιρο η χρήση. Και δεν έχει να κάνει με τις αντοχές. Είναι το πακέτο. Όταν κάνεις χρήση συναναστρέφεσαι άλλους ανθρώπους, έχεις άλλους στόχους, δηλαδή έχεις στόχο μόνο το να κάνεις χρήση», λέει.

Κι ύστερα, οι δυο τους είπαν κι άλλα πολλά.  Για το τότε, όταν ήταν έρμαια των εξαρτήσεων και το τώρα. Για τη καθημερινότητα του χρήστη. Για τα πρόσωπα που έβγαλε έξω από τη ζωή του ο Γιώργος, από ντροπή κυρίως επειδή όταν το ρωτούσαν «εσύ τι κάνεις στη ζωή σου» το μόνο που είχε να πει ήταν «χρήση». Για τη κοπέλα του Νίκου που στάθηκε δίπλα του ακόμα και στα χειρότερά του και τώρα πια έχει πράγματα να της πει γιατί «παλιά στο μυαλό μου είχα μόνο τη χρήση».

Κι άλλα πολλά είπαν...

Τα ναρκωτικά της κρίσης

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει αλλάξει ο χάρτης των ουσιών. « Είναι φθηνότερα. Για παράδειγμα το «shisha» είναι συνθετική μεταμφεταμίνη μαζί με υγρά μπαταρίας ή το Krokodil, τα ονομαζόμενα ναρκωτικά της κρίσης, είναι πολύ φθηνά και τα οποία προκαλούν και σοβαρές σωματικές βλάβες αλλά και μη αναστρέψιμες ψυχιατρικές», σημειώνει η κ.Κοντάκη όταν η συζήτηση φτάνει στο πως ένας έφηβος μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

«Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει»

«Μόνος σου είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να βγεις από αυτό τον κόσμο», λέει ο Γιώργος και τονίζει πόσο σημαντική είναι η βοήθεια της οικογένειας.

Ένα χρόνο πήγαιναν στη Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων του ΚΕΘΕΑ οι γονείς του Γιώργου και του Νίκου μέχρι να αποφασίσουν τα παιδιά τους να επισκεφτούν το πρόγραμμα. Ένα χρόνο «δούλευαν» για τη στιγμή που θα «ξύπναγαν» τα παιδιά τους. Κι είναι πολύ σημαντική αυτή η δουλειά στο να μπορέσουν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

«Να μην περιμένουν οι γονείς να έρθουν σε εμάς όταν θα θέλει ο έφηβος. Όταν θα θέλει θα έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Κι αυτό είναι άδικο», σημείωσε η Υπεύθυνη της μονάδας.

Και να μην περιμένουν. Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι και το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν ο Νίκος κι ο Γιώργος και συμβουλεύουν τα «εφηβάκια» που βρίσκονται στη θέση που ήταν κι οι ίδιοι πριν κάμποσο καιρό να μη φοβούνται. «Στο μυαλό μας μπορεί να είχαμε πως το ΚΕΘΕΑ ήταν κάτι δύσκολο κι επίπονο όμως δεν ήταν έτσι.» λέει ο Νίκος για να συμπληρώσει ο Γιώργος πως την πρώτη φορά που πήγε στη μονάδα είχε τόσο άγχος που στη μιαμισή ώρα που έκοβε βόλτες απέξω, έκανε ένα ολόκληρο πακέτο τσιγάρα μέχρι να πάρει την απόφαση να μπει μέσα.

Αν κι εσείς θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον, αν κάποιο σημάδι είδατε στα παιδιά σας ή αν έφηβοι νιώθετε πως ήρθε η ώρα να κόψετε τα παραμύθια, μη διστάσετε. Επικοινωνήστε με τη  Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη. Που θα τους βρείτε; Μίνωος & Μιχαήλ Αρχαγγέλου 67 στο Ηράκλειο και στο τηλέφωνο 2810 331034

Ακούστε ολόκληρη τη συγκλονιστικά αληθινή συζήτηση που έγινε στο Ράδιο984:

ΜΚ

Σχόλια