Ειδήσεις

Εκτάκτως στον εισαγγελέα για τα σκουπίδια - video

Τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο και για τον λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές του Ηρακλείου "παίρνουν" την υπόθεση στα χέρια τους

Η κατάσταση με τα σκουπίδια φτάνει στο απροχώρητο με δεδομένο τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σήμερα και θα εξακολουθήσουν να υφίστανται στη διάρκεια της εβδομάδας  και με  ότι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους αμέτρητους σωρούς των σκουπιδιών.

Τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο και για τον λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές του Ηρακλείου κάλεσαν σε συνάντηση τον πρόεδρο του ΕΚΗ, συμβασιούχους στην καθαριότητα , τον αρμοδιο αντιπεριφερειάρχη κ.Κουκιαδάκη, τον αντιδήμαρχο Ηραλείου κ. Μαμουλάκη αλλά και τον επόπτη υγείας Νίκο Καμπάνη σε μία προσπάθεια για να βρεθεί λύση.

Δεν αποκλείεται με αυτό το δεδομένο να δρομολογηθούν τάχιστα εξελίξεις και σύντομα, να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που έχει προκληθεί στους δρόμους λόγω της πολύημερης απεργίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα.

Ένταση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ - ΜΑΤ

Μικροένταση επικράτησε το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου και κατέληξε η πορεία των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Υπήρξαν σπρωξίματα αλλά και ξύλο, μεταξύ των δύο πλευρών

Παρακολουθήστε σχετικό video

Δεν τα βρίσκουν Σκουρλέτης - ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα σκουπίδια

Η νομοθετική πρόταση που κατέθεσε σήμερα μέσω συνέντευξης Τύπου η ΠΟΕ - ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων, είναι «εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας παράλληλα πως το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου και θα ψηφιστεί άμεσα, ενώ τα σκουπίδια πνίγουν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, δημιουργώντας μια ανυπόφορη κατάσταση βρώμας και δυσωδίας. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι απαντούν πως με τον συγκεκριμένο νόμο θα μείνουν στο δρόμο 10.000 συμβασιούχοι που σήμερα εργάζονται στους δήμους.

Οι εργαζόμενοι , σύμφωνα με το protothema , στην καθαριότητα πραγματοποιούν αυτή την ώρα πορεία στο κέντρο της Αθήνας με προορισμό το υπουργείο Εσωτερικών, όπου στις 12:30 έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρότασή τους.

Η πρόταση αυτή για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου «δεν οδηγεί πουθενά», με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ, δήλωσε ο υπουργός στον Alpha 9,89 και εκτίμησε ότι τελικώς οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως εξήγησε, με τη νέα ρύθμιση οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο. «Αν δεν δεχθούν την πρόταση ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορεί να υπάρξει μοριοδότηση -έπειτα από συνεννόηση με την ανεξάρτητη αρχή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- ενώ είπε πως ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.

Σημείωσε πως ένα τμήμα εργαζομένων έχει αναστείλει τις κινητοποιήσεις και εργάζεται ήδη στην Αθήνα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας πως αφενός έχει καταργηθεί ο σχετικός νόμος και αφετέρου δεν «θεωρεί ότι μπορεί να λύνονται έτσι ζητήματα»

«Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Διαβάζοντας με τους νομικούς μας τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, τη γυρίσαμε πίσω στον κύριο Σκουρλέτη γιατί αυτή η ρύθμιση αφήνει στο δρόμο 10.000 συμβασιούχους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Τράκας, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ομοσπονδίας το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να παρουσιαστεί μία νέα πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα προστατεύει τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Έτσι λοιπόν στη συνάντηση που θα έχει το εκτελεστικό όργανο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη θα κατατεθεί μία πρόταση, που όπως τονίζουν «είναι συμβατή με το Σύνταγμα».

Πιο συγκεκριμένα στη νέα πρόταση προβλέπονται προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Ακόμη προτείνουν αντικειμενικά κριτήρια στην πρόσληψη προσωπικού, όπως των απαιτούμενων για κάθε κλάδο προσόντων και εμπειρία σε συναφείς υπηρεσίες υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Τέλος με την πρόταση του, το εκτελεστικό όργανο της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιτυγχάνει την εξαίρεση των ορίων ηλικίας ενώ παράλληλα γίνεται ξεκάθαρο πως είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του χώρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια