default-image

Πρόστιμα πολλών… βολτ: Βαρύς ο πέλεκυς για τις ρευματοκλοπές

Πρόστιμα πολλών… βολτ: Βαρύς ο πέλεκυς για τις ρευματοκλοπές

Απευθείας εκεί που "πονάνε" οι παραβάτες, δηλαδή στην "τσέπη" όσων εντοπίζονται να κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα, θέλει να χτυπήσει το κράτος! Με τα νέα "τσουχτερά" πρόστιμα που θέσπισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το έντονα δημοφιλές - τα τελευταία χρόνια - "σπορ" της ρευματοκλοπής, πέρα από τους... σωματικούς κινδύνους που κρύβει για τους παραβάτες, γίνεται πλέον πολύ... ακριβό!

Για πρώτη φορά, και αφού μάλιστα προηγήθηκαν πιέσεις των δανειστών, και μνημονιακές απαιτήσεις για να καταπολεμηθεί σε σοβαρή βάση το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, θεσπίζονται από τις αρμόδιες Αρχές αυστηρά διοικητικά πρόστιμα. Πρόστιμα πολλών... βολτ!

Μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθείται απέναντι στους παραβάτες είναι αφενός η υποβολή μηνύσεων και αφετέρου η είσπραξη των ποσών που εκλάπησαν, υπολογίζοντας όμως τις ποσότητες με την τρέχουσα τιμή της κιλοβατώρας. Η ΡΑΕ, αφού είχε προηγηθεί ευρεία δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, αποφάσισε να "βαρέσει" στην τσέπη των παραβατών, με την καθιέρωση τσουχτερών προστίμων.

Ύστερα λοιπόν από ευρεία δημόσια διαβούλευση, η ΡΑΕ ενέκρινε και με απόφασή της όρισε διοικητική τιμή στα 150 ευρώ τη μεγαβατώρα, η οποία προέκυψε από το μέσο κόστος ρεύματος ενός νοικοκυριού με τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 κιλοβατωρών. Η τιμή αυτή προσαυξάνεται κατά 70% για τους παραβάτες και ανεβαίνει στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με την εκτιμώμενη κατανάλωση που έκλεψε ο καταναλωτής.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η αντίστοιχη διοικητικά οριζόμενη τιμή είναι τα 80 ευρώ ανά MWh, η οποία, προσαυξανόμενη κατά 50%, ανεβαίνει στα 120 ευρώ ανά MWh. Για την αποπληρωμή του προστίμου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προβλέπει και τη δυνατότητα δόσεων.

Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν αποζημιώσεις και για τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει στους μετρητές. Εάν διαπιστωθεί έπειτα από έλεγχο ότι ο μετρητής δε χρειάζεται αντικατάσταση, τότε το κόστος για μονοφασική παροχή ανέρχεται σε 300 ευρώ, για τριφασική χαμηλής τάσης σε 340 ευρώ και για την παροχή μέσης τάσης σε 370 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο μετρητής χρειάζεται αντικατάσταση, τα αντίστοιχα ποσά κυμαίνονται σε 425 ευρώ, 550 ευρώ και 750 ευρώ. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, θα αξιοποιούνται για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές από τις ρευματοκλοπές, καθώς και για την παροχή κινήτρων προς το ΔΕΔΔΗΕ και τους προμηθευτές, με στόχο τον εντοπισμό ρευματοκλοπών.

Αυτό που οι περισσότεροι καταναλωτές δε γνωρίζουν είναι ότι οι απώλειες από τις ρευματοκλοπές χρεώνονται από τη ΔΕΗ έπειτα από έγκριση της ΡΑΕ και το κόστος που προκύπτει επιμερίζεται στους λογαριασμούς ρεύματος στην κατηγορία των "λοιπών χρεώσεων".

Σε ποσά η ΔΕΗ υπολογίζει τις ετήσιες απώλειες σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ μόνο για την καθαρή ενέργεια και, με τις προσαυξήσεις ΦΠΑ, τελών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων, σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Αλματώδης αύξηση κρουσμάτων: Αυξήθηκαν κατά 27% σε μία δεκαετία

Όπως έχουμε γράψει, η άνοδος των κρουσμάτων ρευματοκλοπής τα τελευταία χρόνια είναι... αλματώδης! Το 2016 εντοπίστηκαν πανελλαδικά 10.600 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, έναντι 8.409 το 2015 και 6.605 το 2014. Το 2016, δηλαδή, είχαμε αύξηση κατά 26% των ρευματοκλοπών σε σχέση με το 2015. Κατά την περσινή χρονιά κάθε μήνα έκλεβαν ρεύμα 833 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έναντι 701 το 2015 και 550 το 2014.

Αυτό είναι και το υψηλότερο μέγεθος όλων των εποχών στη χώρα μας. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς πως προ κρίσης, το 2006 π.χ., οι ρευματοκλοπές ήταν μόλις 400 σε όλη τη χώρα! Δηλαδή σε μια δεκαετία αυξήθηκαν κατά 27 φορές! Οι πλέον διαδεδομένες "πατέντες" που σκαρφίζονται οι επιτήδειοι για ρευματοκλοπή είναι η πλήρης αποσύνδεση εξαρτημάτων του μετρητή, η αλλοίωση της ένδειξης, τρύπημα του ρολογιού με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με καρφί ώστε να μην περιστρέφεται.

Άλλη διαδεδομένη πατέντα είναι και ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην καταγράφουν κατανάλωση...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News