default-image

Ξεκινά τον Οκτώβριο το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Κρήτη
Ξεκινά τον Οκτώβριο το αεροδρόμιο στο Καστέλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδήσεις, διαβεβαιώσεις και αποκαλύψεις (γύρω από τη χρονική έναρξη των εργασιών αλλά και τον πολυσυζητημένο "λοξό" διάδρομο στο Ηράκλειο), διά στόματος των ανθρώπων που έχουν χειριστεί επί χρόνια και εις βάθος το μεγάλο αναπτυξιακό έργο, σφράγισαν τη σαββατιάτικη ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε στο Καστέλι, με αντικείμενο το νέο διεθνές αεροδρόμιο.

Στη διάρκεια της ημερίδας, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις για το έργο. Μερίδα, μάλιστα, αντιδρώντων πολιτών επανέφερε στο τραπέζι το εναλλακτικό σχέδιο- "φάντασμα" του περίφημου "λοξού" διαδρόμου στο σημερινό αεροδρόμιο Ηρακλείου. Σχέδιο για το οποίο, όμως, ξεκαθαρίστηκε εμφατικά πως δεν υπήρχε ποτέ και δεν υπάρχει περίπτωση υλοποίησης!

Όχι για πολιτικούς λόγους, συμφέροντα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί ή να ισχυριστεί όποιος αντιτίθεται στην ιδέα του νέου αεροδρομίου Καστελίου. Πολύ απλά, όπως ξεκαθάρισε αποστομωτικά ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης, ο "λοξός" διάδρομος έχει απορριφθεί κατηγορηματικά ως σχέδιο εδώ και χρόνια για αμιγώς τεχνικούς και πρακτικούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στην πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου, όπως προέκυψε στη διάρκεια της ημερίδας, μέσα στην εβδομάδα έρχονται νέες σημαντικές εξελίξεις, αφού αναμένονται τα πρώτα ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις. Από εκεί και πέρα, σε μια αποκάλυψη που προκάλεσε αίσθηση, δεν αποκλείεται να δούμε την ανάδοχο ελληνο-ινδική κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR να "ανοίγει" το εργοτάξιο ακόμα και μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο!

Η ημερίδα στο Γυμνάσιο του Καστελίου πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την κήρυξη της ελληνο-ινδικής κοινοπραξίας ως προσωρινού αναδόχου του έργου. Συμμετείχαν από πλευράς υπουργείου ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Κατασκευών Έργων Γιάννης Καρνέσης και ο επικεφαλής της περιβαλλοντολογικής ομάδας του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου Σπύρος Παπαγρηγορίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον από πλευράς τοπικής κοινωνίας χτύπησε "κόκκινο"! Οι ερωτήσεις, οι απορίες και οι προβληματισμοί των κατοίκων έπεσαν "βροχή" προς τους εκπροσώπους του υπουργείου και της μελετητικής ομάδας.

«Έπιασαν τόπο οι διεκδικήσεις»

Υπό τη "βροχή" ερωτημάτων, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, αφού επισήμανε πως μετά από πολυετή "ομηρία", παλινωδίες και καθυστερήσεις το έργο δείχνει να έχει μπει για τα καλά πια σε τροχιά υλοποίησης, έσπευσε να τονίσει ότι οι διεκδικήσεις του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας έπιασαν τόπο... Πως δηλαδή ικανοποιήθηκαν από το υπουργείο αιτήματα που αφορούν την αύξηση του αντισταθμιστικού οφέλους που θα αποδίδεται μέσω του Δήμου στην τοπική κοινωνία, ή την υλοποίηση παράλληλων μελετών και παρεμβάσεων γύρω από τη χωροταξική-πολεοδομική και αναπτυξιακή οργάνωση της περιοχής.

«Κάποια αιτήματα και διεκδικήσεις έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Κάποια άλλα είναι σε καλό δρόμο. Επιμένουμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε περισσότερα έσοδα αντισταθμιστικά, περισσότερα συνοδευτικά έργα. Από εκεί και πέρα δεν εφησυχάζουμε. Θα παρακολουθούμε με άγρυπνο μάτι τα πάντα. Στόχος μας είναι η ασφάλεια και το όφελος της ευρύτερης περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο», ανέφερε ο δήμαρχος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Απαντώντας στα ερωτήματα γύρω από τις απαλλοτριώσεις, ο διευθυντής του ΥΠΟΜΕΔΙ έβγαλε ειδήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Καρνέσης, μέσα στην εβδομάδα θα βγουν τα πρώτα τρία από τα 28 ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις, με τη συμβολή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μιλάμε για εκτάσεις συνολικά 10 χιλιάδων στρεμμάτων, τα μισά εκ των οποίων αφορούν το βασικό αντικείμενο του έργου, δηλαδή σε αυτό καθαυτό τον αερολιμένα.

Με το που βγουν τα ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις, όπως τόνισε ο κ. Καρνέσης, ανοίγει ο δρόμος για το δικαστικό καθορισμό των τιμών μονάδος για την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους των απαλλοτριώσεων...

Ερωτηθείς για τα χρονοδιαγράμματα και για το πότε θα ξεκινήσουν επί του πρακτέου οι εργασίες, ο κ. Καρνέσης προχώρησε σε μια ηχηρή αποκάλυψη. Μέχρι τώρα η γενική αίσθηση που υπήρχε είναι πως η έναρξη εργασιών αναμενόταν μέσα τους πρώτους μήνες του 2018. Κι όμως, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του υπουργείου Υποδομών, δεν αποκλείεται διόλου να δούμε το εργοτάξιο να ανοίγει μέσα στον Οκτώβριο, προτού δηλαδή πάει η σύμβαση με τον ανάδοχο προς κύρωση στη Βουλή.

Βεβαίως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, μιλάμε για εργασίες οργάνωσης κατά βάση του εργοταξίου, που αντιστοιχούν από πλευράς οικονομικών μεγεθών σε ένα ποσό περί τα 25 εκατ. ευρώ.

Ο "λοξός"

Από την ημερίδα δεν έλειψαν οι αντιδράσεις απέναντι στην κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι. Υπήρξαν "φωνές" περί σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περί οικονομικής ζημιάς σε παραγωγούς και κατοίκους της περιοχής, με τον επικεφαλής περιβαλλοντολόγο του έργου Σπύρο Παπαγρηγορίου να εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστικός... Εν μέσω των αντιδράσεων επανήλθε και το γνωστό, παλιό σενάριο της δημιουργίας του "λοξού" διαδρόμου στο Ηράκλειο.

Στο σημείο αυτό ακούστηκαν εκ νέου αιχμές περί πολιτικών μεθοδεύσεων κατά του "λοξού" διαδρόμου και υπέρ του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Ο κ. Καρνέσης εμφανίστηκε αποστομωτικός! Ο ίδιος αντέκρουσε τα περί πολιτικών σκοπιμοτήτων ή μεθοδεύσεων πίσω από την εγκατάλειψη του σχεδίου του "λοξού" διαδρόμου.

Αντιθέτως, υπογράμμισε πως ο περίφημος "λοξός" μπήκε οριστικά στο συρτάρι για αμιγώς τεχνικούς λόγους από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που διαπίστωσε πως για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί ο "λοξός" διάδρομος να συνυπάρχει με το λιμάνι του Ηρακλείου! Χώρια, όπως σημείωσε, την ύπαρξη ρηγμάτων στην περιοχή όπου προβλεπόταν να φτιαχτεί ο "λοξός" διάδρομος. Πρακτικά, όπως το εξήγησε ο κ. Καρνέσης, η ΥΠΑ απέρριψε κατηγορηματικά το σενάριο του "λοξού" διότι «θα έπρεπε να γίνει ένα τιτάνιο έργο άνω των 35 εκατομμυρίων κυβικών μπαζώματος, να "χαμηλώσουν" μεγάλες εκτάσεις γης και να πάψει να υφίσταται το κομβικής σημασίας λιμάνι του Ηρακλείου»...

Καλογεράκης: "Υψηλόβαθμες αφίξεις τις επόμενες ημέρες"

Την αποκάλυψη Καρνέση για έναρξη των εργασιών μέσα στον Οκτώβριο επιβεβαίωσε χθες, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV" και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, που έβγαλε επίσης μια σημαντική είδηση.

Όπως ανέφερε ο Ζαχαρίας Καλογεράκης, πράγματι μέσα στον Οκτώβριο, με το που κηρυχθεί ως οριστικός ανάδοχος, η κοινοπραξία μπορεί να πιάσει δουλειά στο εργοτάξιο για το 5% των εργασιών, προπαρασκευαστικού κατά βάση χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, όπως αποκάλυψε, αναμένονται στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας μέσα στο επόμενο 15νθήμερο να αφιχθούν εδώ στελέχη της ΕΤΕπ, της αναδόχου κοινοπραξίας και του υπουργείου Υποδομών.

Μέσω του τηλεοπτικού "αέρα" της "ΚΡΗΤΗ TV", ο κ. Καλογεράκης έστειλε το δικό του μήνυμα προς άλλους αυτοδιοικητικούς και όχι μόνο τοπικούς φορείς. Όπως είπε, οι διαδικασίες "τρέχουν" πολύ γρήγορα. Ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να γίνει ένα κοινό τραπέζι ώστε να καταρτιστεί ένα οργανωμένο πλάνο κινήσεων.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News