Ειδήσεις

Πως θα κινηθούν οι βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ;

Σε εξέλιξη μέχρι και τις 14 Ιουλίου βρίσκεται η συμπλήρωση των μηχανογραφικών των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενώ, την ίδια ώρα, πτώση στις βάσεις εκτιμούν οι ειδικοί, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων στα Μαθηματικά, με την αγωνία των υποψηφίων να τελειώνει μέχρι τις 4 Ιουλίου, όποτε και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων στα Μαθηματικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατηφόρα στις βάσεις στο 5ο (των Οικονομικών Σχολών) και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (των Θετικών Επιστημών), ενώ ακόμα και στο 3ο Πεδίο, των Ιατρικών Σχολών, ενδέχεται φέτος η περιζήτητη Ιατρική Αθηνών να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια.

Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου και στα Οικονομικά Τμήματα σε κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσει έως και τα 1.500 μόρια, ενώ μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις Νομικές Σχολές. Σε ό,τι αφορά τα Πολυτεχνεία, η πτώση θα κινηθεί από τις υψηλόβαθμες προς τις αποκαλούμενες «μεσαίες σχολές».

Η πανωλεθρία πάντως που σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών θα συμπαρασύρει σε πτώση τις σχολές Πληροφορικής, Θετικών Επιστημών, τα Πολυτεχνεία και τις Οικονομικές Σχολές. Όπως προκύπτει από τα εξεταστικά κέντρα που έχουν βαθμολογήσει τα Μαθηματικά, πολλά γραπτά όχι μόνο δεν έπιασαν τη βάση, αλλά έπεσαν και κάτω από το 5.

Εκτιμάται ότι το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση. Στις Νομικές Σχολές και γενικότερα στα τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, με μικρές αυξομοιώσεις.

Τα δυσκολότερα θέματα, σε σχέση με πέρυσι, στα Μαθηματικά και τα Αρχαία φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερο τις φετινές βάσεις. Για τα Μαθηματικά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία αναφέρει: «Καλύφθηκε μεγάλο μέρος της ύλης, όχι όμως στο απαραίτητο εύρος της. Αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις. Ωστόσο, ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή ανάπτυξη των θεμάτων, παρότι σε κάποια ερωτήματα είχαν δοθεί τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Τα θέματα έκρυβαν φέτος ορισμένες εκπλήξεις».

Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές παραμένουν δημοφιλείς για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως και τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τα οποία βέβαια τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούσαν πόλο έλξης για τους υποψηφίους λόγω του μικρού αριθμού προσλήψεων.

Στις Στρατιωτικές και στις Σχολές Αστυνομίας η πτώση αναμένεται συγκρατημένη. Τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, έως και τις 4 Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις στο σύνολο των επιστημονικών πεδίων είναι οι ακόλουθες:

¦ Από τους 85.908 που συμμετείχαν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις, οι 32.732 επέλεξαν το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές), όπου αναμένεται πτωτική πορεία.

¦ Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες) αναμένεται «σφαγή».

¦ Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) αναμένεται ασθενής πτώση.

¦ Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Εκπαίδευσης) αναμένονται αυξομειώσεις.

¦ Στο  5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται μεγάλη πτώση.

Συμπλήρωση μηχανογραφικού

Μεγάλη σημασία για την πορεία των βάσεων έχει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, που πρέπει να γίνει έως και τις 14 Ιουλίου.

Από το υπουργείο τονίζεται ότι ο υποψήφιος θα χρειαστεί τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και έναν κωδικό -τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας- για τον οποίο θα πρέπει να μεταβεί στο σχολείο προκειμένου να τον δημιουργήσει.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια