Ειδήσεις

Πρωτιά για τα Κρητικά ελαιόλαδα σε διεθνή διαγωνισμό - pics

Μέχρι το Ισραήλ έφτασαν τα κρητικά ελαιόλαδα, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό «TerraOlivo», που είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ελαιολάδου σε ολόκλήρο τον κόσμο και ο μεγαλύτερος στη Μεσόγειο. Μάλιστα, η Κρήτη αποτελεί τη μοναδική Περιφέρεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την οποία καθιερώθηκε το ειδικό βραβείο «BEST OF CRETE», στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, το ειδικό βραβείο παρέλαβε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης ως επίσημος προσκεκλημένος των διοργανωτών.

Το πρώτο βραβείο στα διαγωνιζόμενα Κρητικά ελαιόλαδα, έλαβε ο παραγωγός - τυποποιητής Γιώργος Ανδρεαδάκης,  για το προϊόν που παράγει με την ονομασία  «Critida Premium PDO Messara».

Μάλιστα σε συνάντηση στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης συνεχάρησαν τον κ. Ανδρεαδάκη για την κατάκτηση του πρώτου βραβείου.

Στο διαγωνισμό TerraOlivoπου πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά η Ελλάδα φέτος απέσπασε 34 βραβεία από τα οποία τα 15 αφορούσαν τα Κρητικά ελαιόλαδα.Τα δείγματα των ελαιολάδων  ξεπέρασαν τα 630, με  συμμετοχές από 20 χώρες. Τα δείγματα προέρχονταν από 65 διαφορετικές ποικιλίες και τα αξιολόγησαν 36 διακεκριμένοι  κριτές, από 7 χώρες. Από την Ελλάδα, συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή η Ελευθερία Γερμανάκη και η Χρύσα Γιατρά.

«Είναι πολύ σημαντικό που τα Κρητικά προϊόντα διακρίνονται και βραβεύονται διεθνώς για την εξαιρετική ποιότητα τους. Η Περιφέρεια Κρήτης προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με τους φορείς, τους παραγωγούς, προτάσσοντας το τρίπτυχο ταυτότητα-ποιότητα-ανταγωνιστικότητα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συγχαίροντας παράλληλα για την διάκριση του τον Γιώργο Ανδρεαδάκη.

Ο Περιφερειάρχης επίσης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του και στους άλλους παραγωγούς-εταιρείες που διακρίθηκαν αλλά και σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτόν τον κορυφαίο στο κόσμο διαγωνισμό.

Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης τόνισε: «Σε ένα τέτοιο σημαντικό και διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό, οι διακρίσεις, που κέρδισαν τόσα πολλά Κρητικά ελαιόλαδα, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά, την υψηλή ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του Κρητικού ελαιολάδου. Το γεγονός επίσης, ότι υπάρχει χωριστή κατηγορία διάκρισης «BEST OF CRETE» για τα ελαιόλαδα του νησιού μας, που δε συμβαίνει με καμία άλλη Περιφέρεια, αποτελεί την επιβράβευση των προσπαθειών, που κάνουμε ως Περιφέρεια Κρήτης με τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου και παράλληλα αποτελεί την αναγνώριση του νησιού μας  ως μία από τις κυριότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές.» και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους βραβευθέντες για τη διακρίσεις που έλαβαν και γενικότερα για όλη την προσπάθεια που κάνουν, για την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος».

Συνολικά η Ελλάδα απέσπασε 34 βραβεία, από τα οποία τα 15 αφορούσαν τα Κρητικά ελαιόλαδα.

Ακολουθούν τα Κρητικά ελαιόλαδα και οι εταιρείες που διακρίθηκαν, με τα αντίστοιχα βραβεία:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ

BIO CRETAN OLIVE OIL

CRITIDA PREMIUM PDO MESSARA

GRAND PRESTIGE GOLD & BEST OF CRETE

KIDONAKIS BROSS

OLEUM CRETE

GRAND PRESTIGE GOLD

APOLLONIA FARMS

APOLLONIA PDO KOLYMVARI

PRESTIGE GOLD

BIO CRETAN OLIVE OIL

CRITIDA PREMIUM SELECTION ORGANIC

PRESTIGE GOLD

BOTZAKIS SA

BOTZAKIS OLYSSOS

PRESTIGE GOLD

ELINDOR PRIVATE COMPANY

ELINDOR

PRESTIGE GOLD

CRETAN TREE

CRETAN TREE IFIGENEIA ORGANIC PDO MESSARA

PRESTIGE GOLD

TERRA CRETA SA

TERRA CRETA ESTATE EXTRA VIRGIN OLIVE OIL

PRESTIGE GOLD

TERRA CRETA SA

TERRA CRETA PDO KOLYMVARI EVOO

PRESTIGE GOLD

TERRA DI SITIA

THEMA KORONEIKI

PRESTIGE GOLD

VASILAKIS EMM

MY OIL LIVE

GOLD

ZIRO SITIAS

ZIRO ELAIOLADO SITIAS

GOLD

Ελαιόλαδο με γεύσεις

BIO CRETAN OLIVE OIL

CRITIDA DELICATESSEN LEMON

PRESTIGE GOLD

BIO CRETAN OLIVE OIL

CRITIDA DELICATESSEN ORIGANO

PRESTIGE GOLD

BIO CRETAN OLIVE OIL

CRITIDA DELICATESSEN ROSEMARY

PRESTIGE GOLD

Σχόλια