Ειδήσεις

Και όμως το κράτος παραχωρεί ακίνητα στην Κρήτη

Στα χέρια τοπικών φορέων τέσσερα κτήρια στα Καμίνια και ένα στο Πισκοκέφαλο. Το σκεπτικό της απόφασης

Να και κάτι πολύ θετικό, όσο όμως και ασυνήθιστο! Στις περισσότερες περιπτώσεις αιτημάτων τοπικών φορέων της Κρήτης να τους παραχωρηθούν δημόσια ακίνητα, το κεντρικό κράτος (είτε πρόκειται για υπουργεία, είτε για την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) σφυρίζει επί χρόνια αδιάφορα...

Να όμως, σε μια σπάνια - αν μη τι άλλο - είδηση, που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε "βροχή" παραχωρήσεων.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε ακίνητα ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περνούν και με τη βούλα πλέον στα χέρια των τοπικών φορέων που τα διεκδικούσαν. Πρόκειται για τέσσερα κρατικά ακίνητα στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, που αποκτά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση - ανάμεσά τους μάλιστα και το επίμαχο κτήριο με τον αμίαντο που είχε "βγάλει στα κάγκελα" πρόσφατα τους εργαζόμενους των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης που στεγάζονται εκεί - καθώς επίσης και για το συγκρότημα εγκαταστάσεων του Κέντρου "Δήμητρα" Σητείας (πρώην ΚΕΓΕ) που βρίσκεται στην περιοχή Πισκοκέφαλο Σητείας, και το οποίο περνά πλέον στα χέρια του Δήμου Σητείας.

Τις σχετικές αποφάσεις για τις... ομαδόν παραχωρήσεις των ακινήτων, μετά από πιέσεις βουλευτών και αυτοδιοικητικών, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος δείχνει το δρόμο και σε άλλους υπουργούς ή επικεφαλής υπηρεσιών για να περάσουν επιτέλους ακίνητα του Δημοσίου, και δη αναξιοποίητα ακίνητα που έχουν αφεθεί δυστυχώς να ρημάζουν, στα χέρια των τοπικών φορέων...

Αναλυτικότερα, υπογράφηκε και αναρτήθηκε και στη "Διαύγεια" η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου για τη «δωρεάν παραχώρηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης της χρήσης τεσσάρων ακινήτων, μαζί με τα υφιστάμενα κτήρια, που βρίσκονται στην περιοχή Καμίνια του νομού Ηρακλείου Κρήτης, με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών της». Ανάμεσα στα κτήρια που παραχωρούνται είναι και το γνωστό κτήριο με την παρουσία ινών χρυσοτίλου (αμιάντου).

Όπως σημειώνεται στο ίδιο το κείμενο της απόφασης, η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται στα 25 χρόνια και με δυνατότητα παράτασης. Επισημαίνεται επίσης ότι καθ' όλη τη διάρκεια της παραχώρησης την αποκλειστική ευθύνη συντήρησης και επισκευής ζημιών ή βλαβών των παραχωρούμενων ακινήτων έχει ο φορέας στον οποίο παραχωρείται.

Πρόκειται για την ικανοποίηση του σοβαρού αιτήματος που είχε διατυπώσει και ο Σύλλογος Εργαζομένων για το κτήριο με παρουσία ινών χρυσοτίλου και από το οποίο εγκυμονούν σοβαρά προβλήματα καθημερινά για την υγεία των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει πρόσφατα σε ηχηρή κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο... Να λοιπόν που λίγο διάστημα μετά τον ξεσηκωμό και την κινητοποίηση, και υπό τις συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, που το αίτημα παραχώρησης του κτηρίου με τον αμίαντο μαζί με τα άλλα τρία κτήρια που βρίσκονται στο ίδιο σημείο ικανοποιήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.

Είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης είχε καταθέσει και σχετική αναφορά στη Βουλή, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό, με τη διαβεβαίωση ότι θα υπογραφεί σύντομα η σχετική Υπουργική Απόφαση. Ο Νίκος Ηγουμενίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη στήριξή του ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες που θα κριθούν απαραίτητες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Σητεία : Στο Δήμο το πρώην ΚΕΓΕ

Ικανοποίηση υπάρχει, την ίδια στιγμή, στο Δήμο Σητείας, αφού πήρε το ένα από τα δύο σημαντικά κρατικά ακίνητα που διεκδικούσε. Ο Δήμος πήρε το πρώην ΚΕΓΕ, ενώ περιμένει για το έτερο ακίνητο, το πολύπαθο πρώην Επαρχείο στην κεντρική πλατεία της Σητείας. Ειδικότερα, υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, η απόφαση «δωρεάν παραχώρησης στο Δήμο Σητείας της χρήσης του ακινήτου μετά των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου "Δήμητρα" Σητείας (πρώην ΚΕΓΕ) που βρίσκεται στην περιοχή Πισκοκέφαλο Σητείας του νομού Λασιθίου Κρήτης, για κοινωφελή σκοπό», ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα του Δήμου. Συγκεκριμένα το εν λόγω ακίνητο - αφού γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις και συντηρήσεις - θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των ΑμεΑ, αλλά και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως στέγαση του Μουσικού Σχολείου ή δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης διά βίου μάθησης. Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει εκπονήσει μια προμελέτη για το είδος των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 100.000 ευρώ περίπου, το οποίο όμως είναι ελάχιστο συγκριτικά με τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Κέντρου "Δήμητρα".

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης ευχαριστεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη συνεργασία και την ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου και ευελπιστεί ότι η Πολιτεία θα δείξει ανάλογα ανακλαστικά και στην περίπτωση του αιτήματος, εκ μέρους του Δήμου, της παραχώρησης του Επαρχείου, ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να καταστεί λειτουργικό, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια