default-image

Λένε "όχι" στην εκχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου

Κρήτη
Λένε "όχι" στην εκχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα κινητοποίηση από φορείς και συλλόγους των Χανίων με αφορμή την εκχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Με πορεία διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού για την τουριστική αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι στα Χανιά  κι ενώ οι αντιδράσεις από φορείς και συλλογικότητες συνεχίζονται, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης με ένα έγγραφο που επαναφέρει το θέμα του χαρακτηρισμού του κτιρίου της πέμπτης Μεραρχίας Κρητών ως μνημείου, προκαλεί την έντονη αντίδραση της Πρυτανικής αρχής που μιλά για κίνηση με πολλά ερωτηματικά που υποκρύπτει σκοπιμότητες.

Η υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού παρακαλεί τη διεύθυνση Υπηρεσίας δόμησης του δήμου Χανίων να μην εκδώσει καμία οικοδομική άδεια για οποιαδήποτε επέμβαση πριν την έκδοση σχετικής απόφασης. Αιχμηρή είναι η απάντηση του Πολυτεχνείου Κρήτης με τον Πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη να δηλώνει:«όταν το Πολυτεχνείο Κρήτης επιτέλους αξιοποιεί την περιουσία του ως νόμιμος ιδιοκτήτης προς όφελος της κοινωνίας, το Υπουργείο Πολιτισμού ευτυχώς την προστατεύει, όταν τόσα χρόνια που τη «λυμαίνονται» παράνομοι καταληψίες απλά είναι ανύπαρκτο! Κανένας λοιπόν συμβιβασμός με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των λίγων, εκφράζουμε τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου και της ανάπτυξης των Χανίων».

Στην ανακοίνωση με την οποία το Πολυτεχνείο  επιτίθεται ευθέως στο Υπουργείο Πολιτισμού  τονίζεται ότι ακόμη και αν το κτίριο χαρακτηριστεί ως μνημείο αυτό «σε τίποτα δε  μπορεί να εμποδίσει νομικά ή τεχνικά την αξιοποίηση του». Τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι καμιά ιδιοτελής ομάδα δεν έχει απολύτως καμία νομιμοποίηση να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ενδεχόμενη γραφειοκρατική διαδικασία ως τον «κλασικό» τρόπο κωλυσιεργίας στον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό αξιοποίησης της περιουσίας του Ιδρύματος προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Η Πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης κατηγορεί το Υπουργείο Πολιτισμού για όψιμο ενδιαφέρον και τονίζει:

Γεννά τεράστια νομικά αλλά και πολιτικά ερωτηματικά η υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ευαισθητοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της αρμοδιότητάς του, από τη στιγμή μάλιστα που από το 2003 το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο έχει βρεθεί κατ' επανάληψη στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην κοινωνία των Χανίων, λόγω της παράνομης κατάληψής του από ολιγομελή αυτοαποκαλούμενη «συλλογικότητα» για την εξυπηρέτηση των προσωπικών της ιδεολογημάτων.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Φωτογραφίες: Αντώνης Ιγγλεζάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News