default-image

Ποια είναι τελικά η θρυλική Λουκρητία Βοργία;

Ποια είναι τελικά η θρυλική Λουκρητία Βοργία;

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου: Πέθανε μία από πιο αινιγματικές γυναίκες στην ιστορία, η Λουκρητία Βοργία. Γεννήθηκε ο Λίονελ Μέσι. Καταδικάστηκε η Τουρκία για Ισαάκ και Σολωμού. Έγινε η μάχη του Μπάνοκμπερν για την ανεξαρτησία της Σκοτίας και καταστράφηκε η γέφυρα του ποταμού Κβάι στη Βιρμανία

Λουκρητία: Ο θρύλος της πιο αινιγματικής γυναίκας

Ήταν 24 Ιουνίου του 1519, όταν πεθαίνει στη Φεράρα της Ιταλίας η Λουκρητία Βοργία (Lucrezia Borgia), μία από τις πιο αινιγματικές γυναίκες όλων των εποχών. Διάσημη για τη φυσική ομορφιά της, η Λουκρητία ήταν νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου Στ', κατά κόσμον Rodrigo Borgia.

Πατρόνα της Αναγέννησης και προστάτιδα των Τεχνών, έμεινε στην ιστορία, καθώς κατηγορήθηκε ότι συνωμότησε για την εξόντωση των πρώτων συζύγων της, ότι δηλητηρίασε τους αντιπάλους του πατέρα της, καθώς και ότι διατηρούσε αιμομικτικές σχέσεις με τον αδερφό της (Cesare Borgia).

Η Λουκρητία παντρεύτηκε τρεις φορές, ενώ ο πρώτος της γάμος έγινε όταν αυτή ήταν μόλις 13 ετών! Στον τελευταίο της γάμο, πάντως, υπήρξε αφοσιωμένη σύζυγος. Απέκτησε συνολικά επτά παιδιά, ωστόσο η τελευταία της γέννα ήταν μοιραία, καθώς δεν άντεξε και ξεψύχησε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ήταν μόλις 39 ετών. 

Η μάχη του Μπάνοκμπερν κι η ανεξαρτησία της Σκοτίας

Στις 24 Ιουνίου του 1314 λαμβάνει χώρα η περίφημη μάχη του Μπάνοκμπερν, στη Σκοτία. Οι Σκοτσέζοι, με επικεφαλής τον Τζακ δε Μπρους, νικούν τον αγγλικό στρατό του βασιλιά Εδουάρδου Β' και διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της πατρίδας τους από την Αγγλία. 

1945: Η γέφυρα του ποταμού Κβάι

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουνίου του 1945 όταν σημειώνεται η καταστροφή της γέφυρας του ποταμού Κβάι, στα σύνορα Βιρμανίας-Ταϊλάνδης. Η γέφυρα είχε χτιστεί με καταναγκαστική εργασία Άγγλων και συμμάχων αιχμαλώτων για λογαριασμό των Ιαπώνων κατακτητών. Το εν λόγω πολεμικό επεισόδιο έμελλε να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη στην ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τους Άλεκ Γκίνες και Γουίλιαμ Χόλντεν.

Τα 30 κεράκια του Λιονέλ Μέσι 

Tριάντα ετών γίνεται σήμερα ο - κατά πολλούς - καλύτερος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στον κόσμο, Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι. Ο Μέσι γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1987 στο Ροζάριο της Αργεντινής (γενέτειρα του Ερνέστο Γκεβάρα). Έφυγε από την πατρίδα του σε ηλικία μόλις 13 ετών, για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, ενώ μέχρι τότε ανήκε στο δυναμικό της Νίουελς Ολντ Μπόις. Έχει κατακτήσει - μεταξύ άλλων - 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 7 πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (Κ-20). Εξάλλου, έχει κερδίσει 5 φορές τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς στον κόσμο, ενώ έχει αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ τέσσερις συνεχόμενες σεζόν. 

Η καταδίκη της Τουρκίας για Ισαάκ και Σολωμού 

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουνίου του 2008, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκαζε την Τουρκία για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τον Αύγουστο του 1996. Το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 80.000 ευρώ στη χήρα του Τάσου Ισαάκ και 35.000 ευρώ στον πατέρα του Σολωμού Σολωμού. Εξάλλου, επιδικάστηκε αποζημίωση 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ, ενώ το ίδιο ποσό επιδικάστηκε και στον αδελφό του Σολωμού. 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News