Ειδήσεις

Ο Έλληνας επιστήμονας που μάχεται κατά του καρκίνου

Ο Θαλής Παπαγιαννακόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας στο New York University και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Koch του MIT.

Η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχει (Ινστιτούτο Dana-Farber, ΜΙΤ και άλλα ιδρύματα) έχει ανακαλύψει ένα σημάδι της πρώιμης ανάπτυξης του καρκίνου του παγκρέατος και πιο συγκεκριμένα, μια αύξηση σε ορισμένα αμινοξέα που εμφανίζεται πριν από τη διάγνωση της νόσου και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της.

Όπως αναφέρει το ellines.com, η έρευνα δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Nature Medicine και ο Θαλής βραβεύθηκε για τη συνεισφορά με ειδικό βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 2015.

 Αν και η αύξηση των αμινοξέων δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποτελέσει τη βάση ενός νέου διαγνωστικού τεστ για τον παγκρεατικό καρκίνο, τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν πως ο παγκρεατικός καρκίνος επηρεάζει το υπόλοιπο σώμα και ειδικότερα πως «πυροδοτεί» ως παρενέργεια τη θανατηφόρα μυϊκή καχεξία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από 1.500 ανθρώπους, τα οποία είχαν δώσει χρόνια πριν, συμμετέχοντας σε μεγάλες ιατρικές έρευνες. Ανέλυσαν τα δείγματα ψάχνοντας για περισσότερους από 100 διαφορετικούς μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται από τη διαδικασία του μεταβολισμού) και συνέκριναν τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων που είχαν αναπτύξει παγκρεατικό καρκίνο με όσων δεν είχαν αναπτύξει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχόλια