Ειδήσεις

Νέες σπουδαίες διακρίσεις για τον Άρη Τσατσάκη

Νέες -απανωτές- διεθνείς διακρίσεις, οι οποίες αποτελούν τιμή όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για ολόκληρη την ιατρική-ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης, απέσπασε το τελευταίο διάστημα ο γνωστός Ηρακλειώτης επιστήμονας, Αριστείδης Τσατσάκης.

Στα τέλη Μαίου, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και της Μονάδας Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΠΑΓΝΗ, κηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Carol Davila. Εξάλλου, λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα, ο κ. Τσατσάκης έγινε ο πρώτος επίτιμος διδάκτορας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής, στο Βλαδιβοστόκ.

Το Carol Davila είναι το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής στη Ρουμανία. Επίσης, είναι το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα που παρέχει σπουδές Ιατρικής στη βαλκανική χώρα.σ Ιδρύθηκε πριν από 160 χρόνια από τον Carol Davila (1857) και είναι ο τόπος όπου η ινσουλίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά από τον Nicolae Paulescu το 1921, προκαλώντας, μάλιστα, διαμάχη στην ακαδημία του βραβείου Νόμπελ.

Ο Αριστείδης Τσατσάκης συνεργάζεται με το Τοξικολογικό Τμήμα του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Πανεπιστημίου Carol Davila για περισσότερα από 15 χρόνια. Το 2002 υποστήριξε τη δημιουργία της Ρουμανικής Εταιρείας Τοξικολογίας και το 2010, ύστερα από πρότασή του, δύο από τα μέλη της Εταιρίας έγιναν μέλη της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και της Επιτροπής Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Τοξικολογίας (EUROTOX).

Το 2012, εξάλλου, υποστήριξε την οργάνωση του Eurotox Basic Toxicology course στο Βουκουρέστι, φέρνοντας τη Ρουμανική Τοξικολογία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Τοξικολογίας με παράδοση στον τομέα. Το 2015 συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του πρώτου Ρουμανικού Εθνικού Συνεδρίου Τοξικολογίας με διεθνή συμμετοχή, με μεγάλη επιτυχία.

Πριν λίγο διάστημα, επίσης, ο κ. Τσατσάκης υποστήριξε την ίδρυση του πρώτου Ρουμανικού Περιοδικού «Τάσεις στην τοξικολογία και τις συναφείς επιστήμες» (Trends in Toxicology and Related Sciences), στο οποίο είναι αρχισυντάκτης της Στρατηγικής του περιοδικού (Vision and Strategy).

Στη τελετή απονομής του τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα  στον Αριστείδη Τσατσάκη μαζί με τον πρύτανη και Ακαδημαϊκό Ioanel Sinescu και τους αντιπρυτάνεις Καθ. Univ. Dr. Dragos Vinereanu-Καθ. Univ. Dr. Catalina Poiana - Καθ. Univ. Dr. Ecaterina Ionescu -Καθ. Univ. Dr. Viorel Jinga - Καθ. Univ. Dr. Dana Galieta Minca -Καθ . Univ. Dr. Bogdan-Ovidiu Popescu - and the Dean of Pharmacy Καθ. Univ. Dr. Doina Draganescu, παρόντες ήταν και οι Καθ. Univ. Dr. Robert Ancuceanu Πανεπιστήμιο Φαρμακολογίας,  Καθ. Dr. Catalin Carstoiu, οδοντιατρικής Conf. Dr. Paula Perlea και Καθ. Univ. Dr. Florica Nicolescu - Επικεφαλής του Τμήματος Τοξικολογίας, συντονίστρια του εργαστηρίου της τοξικολογίας Daniela Baconi και πολλοί άλλοι καθηγητές όπως η Carolina Negrei παρουσίασε επιστολή εκτίμησης μαζί με Andreea Arsene, Miriana Stan, Monica Neagu, Daniel Boda, Carolina Constantin και Anne Marie Ciobanu και άλλους.

Ο πρώτος επίτιμος διδάκτωρ!

Τον περασμένο Απρίλιο, εξάλλου, ο Αριστείδης Τσατσάκης ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής, του Βλαδιβοστόκ. Η ανακήρυξη του κ. Τσατσάκη έγινε λόγω του διακεκριμένου του έργου και της συνεισφοράς του στην Περιβαλλοντική Επιστήμη της Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βλαδιβοστόκ αλλά και παγκοσμίως.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Άπω Ανατολής απονέμει τίτλο επίτιμου διδάκτορα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα!

Οι έρευνες που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Αριστείδη Τσατσάκη και το Επιστημονικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου εστιάζονται σε διάφορες κατευθύνσεις όπως τοξικότητα των νανοσωματιδίων στα θαλάσσια μικροφύκη, τοξικότητα των βιοκαυσίμων στα θαλάσσια μικροφύκη, τοξικότητα των νανοϊνών άνθρακα στα έντομα, τοξικότητα των φυτοφαρμάκων σε δόσεις χωρίς παρατηρούμενη επίδραση (NOEL, No observed effect Level) στους αρουραίους, τοξικότητα των σωματιδίων που εκπέμπονται από τα οχήματα και τις μοτοσυκλέτες και επίδραση των ορυκτών στα κύτταρα των θηλαστικών (Ορυκτολογική τοξικολογία). 

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το Επιστημονικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής συμμετέχει σε ένα μεγάλο κοινό ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την τοξικότητα των φυτοφαρμάκων σε δόσεις χωρίς παρατηρούμενη επίδραση (Μελέτη συνδυαστικής και μακροχρόνιας έκθεσης σε χαμηλές δόσεις). Η έρευνα αυτή υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη διενεργείται σε συνολικά έξι Πανεπιστήμια όλου του πλανήτη.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια